Hoe Belgische musea en galeries deze tweede lockdown aanpakken: online ervaringen, take-out kunst en verlengingen

Eerst was er een verplichte sluiting voor de Brusselse en later ook de Vlaamse culturele instellingen tot 19 november, dan volgde een algemene Belgische lockdown voor niet essentiële winkels tot en met 13 december. Hoe overbruggen de musea en galeries deze periode? Wat betekent het voor hun lopende en komende tentoonstellingen? Zullen ze nog kunnen openen, worden ze verlengd of kan je ze online beleven? Er zijn nog veel onzekerheden, maar hieronder en in het document in bijlage trachten we een overzicht te schetsen van hoe de musea, instellingen en galeries waar Club Paradis mee samenwerkt, de komende periode aanpakken. Dit is de situatie hoe we die op vandaag, 6 november 2020, kennen, en is dus onder voorbehoud van eventuele wijzigingen.


Musea en instellingen

Museum Dhondt-Dhaenens - take-out gala met Rirkrit Tiravanija
14 November 2020

Museum Dhondt-Dhaenens had - ter ondersteuning van het museum, de galeries en de kunstenaars - een groepstentoonstelling gepland die gratis te bezoeken zou zijn en waarin alle werken te koop zouden worden aangeboden, ofwel via de deelnemende galeries of via de Christie’s veiling in het museum op 14 november.

Hoewel de werken van de 35 verschillende kunstenaars die in de tentoonstelling zouden opgenomen worden nog steeds te koop zijn via de website van de expo, hebben de nieuwe maatregelen het onmogelijk gemaakt om de tentoonstelling te openen en om een veiling te organiseren.

Het museum organiseert daarom een once-in-a-lifetime take-out gala in samenwerking met de bekende kunstenaar Rirkrit Tiravanija. Samen met topkok Antto Melasniemi bedacht Tiravanija 3 originele dim sum recepten. Elke bestelling bestaat uit 9 dim sum, gepresenteerd in een herbruikbare doos met een monogram door de kunstenaar, in een gelimiteerde oplage van 500 stuks. Elke bestelling geeft toegang tot een online gala vanaf 19.00 uur, ingeleid door Tirivanija en Melasniemi, gevolgd door keynote lezingen door Agniya Mirgorodskaya (oprichter, Riga International Biennial of Contemporary Art) en Chris Dercon (directeur, Grand Palais Paris). Inschrijven kan hier.

Meer info hier


MACS - Johan Muyle
19 December 2020* - 18 April 2021

Het MACS heeft beslist om de opening van de tentoonstelling van van Johan Muyle, voorzien op 27 november, voorlopig uit te stellen tot 19 december. Uiteraard volgt het museum de maatregelen op de voet en zal dit indien nodig nog aangepast worden.

Muyle is één van de belangrijkste Belgische kunstenaars van zijn generatie. Zijn oeuvre gaat van bescheiden assemblages die hij samen met ambachtslui uit de straten van Kinshasa gemaakt heeft, langs monumentale schilderijen die gerealiseerd zijn door afficheschilders uit Mumbai tot gecustomiseerde motoren, en is geïnspireerd door talrijke ontmoetingen en samenwerkingen over de hele wereld.

De tentoonstelling, getiteld No Room for Regrets, is een immersieve tentoonstelling die de bezoeker wil onderdompelen in een totaaloeuvre ‘buiten categorie’, van een kunstenaar die niet in één hokje te stoppen valt.

Meer info hier


M HKA - Monoculture
Tot 24 januari 2021

Het M HKA blijft tot minstens 13 december gesloten en volgt de maatregelen van de overheden op de voet. In tussentijd verschuift de focus van het museum opnieuw naar het digitale speelveld en kunnen mensen terecht op de Facebook, Instagram en Twitter pagina’s van het museum.

Verder is vanaf 9 december ook de publicatie MONOCULTURE – A Recent History, tentoonstellingscatalogus uitgegeven door M HKA, verkrijgbaar in de betere boekhandel.

Meer info over de tentoonstelling MONOCULTURE hier


CENTRALE for contemporary art - Henk Visch & Xavier Noiret-Thomé / Justine Bougerol / Max Kesteloot
Tot 17 januari 2021

De CENTRALE laat de tentoonstellingen van Henk Visch & Xavier Noiret-Thomé, Justine Bougerol en Max Kesteloot verder leven online via de website, social media, vimeokanaal en spotifypagina van het kunstencentrum.

Zo ontwikkelde de CENTRALE het digitale bemiddelingsproject #trythisathome waarbij kunstenaars digitale workshops geven waaraan iedereen thuis kan deelnemen. Daarnaast presenteren de gidsen van de CENTRALE hun favoriete kunstwerk uit de tentoonstelling van Xavier Noiret-Thomé – Henk Visch. Tot slot kan je op Spotify naar de interviews luisteren met Xavier Noiret-Thomé, Justine Bougerol & Max Kesteloot.

Meer info over de expo hierGaleries

Tim Van Laere Gallery - Adrian Ghenie
Verlengd tot 15 januari 2021

Tim Van Laere Gallery heeft beslist om de tentoonstelling van Adrian Ghenie te verlengen tot 15 januari. Intussen kan je op de website van de galerie terecht voor installatiezichten en een virtueel bezoek aan de tentoonstelling.

Na Adrian Ghenie opent op 21 januari de tentoonstelling van de Canadese kunstenaar Marcel Dzama, die tot 6 maart zal lopen. Dzama is voornamelijk bekend omwille van zijn tekeningen, maar hij maakt ook sculpturen, schilderijen, films en diorama’s. Bij Tim Van Laere Gallery zal hij nieuwe tekeningen, sculpturen en een film presenteren. Het werk van Dzama is meteen te herkennen aan zijn unieke, karakteristieke beeldtaal, waarin verschillende artistieke invloeden van Dada en Marcel Duchamp herkenbaar zijn. Hij combineert sociale en politieke ontwikkelingen met een wereld van mythes, fabels en fictieve verhalen.

Meer info hier


Xavier Hufkens - Tracey Emin
Tot 19 december 2020

Het is nog onduidelijk of de tentoonstelling van Tracey Emin bij Xavier Hufkens in Brussel verlengd kan worden.

Wat wel zeker is, is dat de galerie momenteel aan een virtuele rondleiding van de tentoonstelling werkt, met commentaar van Tracey Emin. Daarnaast zal er in december ook een catalogus van de tentoonstelling gepubliceerd worden. Verder organiseerde Xavier Hufkens een online zoom gesprek tussen de kunstenares en schrijver, curator en kunstenaar Kenny Schachter. In dat gesprek, dat vanaf volgende week te herbekijken is op de youtube pagina van de galerie, praat Tracey niet enkel over haar tentoonstelling bij Xavier Hufkens en haar, komende tentoonstelling in de Royal Academy in London, maar vertelt ze ook erg openhartig over de blaaskanker die in juni 2020 bij haar werd vastgesteld en de operatie die daarop volgde. 

Meer info hier


IBASHO - Paul Cupido
Tot 20 december 2020

De tentoonstelling van Paul Cupido, die gepland staat tot 20 december, kan zo veel als mogelijk online beleefd worden. Zo maakte IBASHO een video van de tentoonstelling die ze op hun website plaatsten. Het is niet zomaar een videorondleiding van de expo, maar een artistieke film van bijna 5 minuten die je meeneemt in de wereld van Paul Cupido, en waar de kunstenaar zelf de voice-over voor zijn rekening neemt.

Daarnaast zet IBASHO ook steeds meer in op boeken en hun bookshop. U kunt ook online boeken, kunstwerken en keramiek bestellen en - indien u dat wenst - afhalen in de boekhandel van de galerie.

Meer info hier


KETELEER Gallery - Rebekka Löffler & groepstentoonstelling met Guillaume Bijl, Leo Copers, Luc Deleu en Panamarenko
Tot 29 november 2020

De huidige tentoonstellingen in KETELEER Gallery zullen niet meer fysiek bezocht kunnen worden, maar zullen zo veel als mogelijk via de website en de social media van de galerie belicht worden. Verder verheugt de galerie zich op de eerste solotentoonstelling van de jonge Belgische schilder Floris Van Look met de galerie, die in januari 2021 zal openen.

Meer info hier


Schönfeld Gallery - Reconstructed deconstruction
Uitgesteld naar januari 2021

De groepstentoonstelling Reconstructed deconstruction die gepland stond om van 11 november tot 19 december in Schönfeld Gallery Brussel te lopen, wordt uitgesteld naar januari 2021. Voor deze groepstentoonstelling selecteerde de Israëlisch-Belgische kunstverzamelaar en oprichter van de galerie, Elie Schönfeld, vijf kunstenaars die allen in Tel Aviv wonen en werken. 

Bedoeling is om hedendaags kunsttalent uit Israël een platform te bieden. Kunstenaars over de hele wereld hebben het moeilijk. Beurzen worden afgelast, projecten uitgesteld en reizen haast onmogelijk. Nog meer dan elders staan Israelische kunstenaars vandaag de dag geïsoleerd van de rest van de wereld. 

Meer info hier


 

Update Musea & Galeries Club Paradis

PDF - 5.8 Mb

 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.