Nederlandse fotograaf Paul Cupido stelt zijn efemere, poëtische beelden tentoon bij IBASHO

IBASHO presenteert de tentoonstelling Mukayu van de Nederlandse fotograaf Paul Cupido.

Mukayu is Cupido's spirituele leidraad geweest tijdens zijn meest recente reizen naar Japan, wat heeft geresulteerd in zijn laatste serie die wordt tentoongesteld en in boekvorm gepubliceerd. Het concept van mukayu wordt prachtig uitgelegd in een citaat van de beroemde Chinese filosoof Zhuangzi, die 2300 jaar geleden leefde: "Een lege kamer zal gevuld zijn met licht vanwege de leegte." Mukayu verwijst ook naar 'non-existentie', 'geen doel hebben', of 'dingen zoals ze zijn'.

Mukayu maakt deel uit van het grotere kader van Mu, een filosofisch begrip dat vertaald zou kunnen worden als 'heeft niet', maar evenzeer openstaat voor talloze interpretaties. Mu kan beschouwd worden als een leegte, maar dan vol potentieel. ​

Cupido heeft deze concepten gebruikt om te zoeken naar zijn zin van het leven tijdens zijn reizen door Japan, waarbij hij de aspecten van 'mono no aware' bewondert en fotografeert: de vergankelijkheid van alles, de zachte melancholie van de dingen en hun voorbijgaan, maar ook een langere, diepere, zachte droefheid over het feit dat deze staat de realiteit van het leven is. ​

Voor Cupido gaat het bij het fotograferen om de spontaniteit, om het buiten lopen met zijn kleine camera, het ademen, het spelen, het vertrouwen, het loslaten en het zien wat er gebeurt. Zijn foto's zijn een echo van zijn gevoel dat hij wil communiceren met de kijker, niet een weergave van wat hij zag op het moment dat hij op de knop drukte. Fotografie past bij Cupido's projecten vanwege de niet-lineariteit, waardoor de fundamentele circulariteit van het leven wordt benadrukt.

Met zijn serie en het bijbehorende boek 'Searching for Mu' studeerde Cupido in 2017 cum laude af aan de Fotoacademie Amsterdam. Zijn tweede kunstenaarsboek, 'Continuum' (2019), was de volgende stap van zijn reis naar zijn innerlijke zelf. Mukayu is het derde deel van Cupido's avontuur, dat bescheiden, efemere, poëtische werken bevat, die met de grootste aandacht en precisie zijn gedrukt. Het boek met verschillende papieren heeft een zachte stroom, die afzonderlijke beelden samenvoegt tot één, met als doel de acceptatie van 'de dingen zoals ze zijn' over te brengen.

Paul Cupido: MUKAYU
29 oktober - 20 december
IBASHO Gallery
Tolstraat 67, 2000 Antwerpen

 

 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.