Xavier Noiret-Thomé en Henk Visch in de CENTRALE for contemporary art

Vanaf 3 september stelt de CENTRALE for contemporary art in Brussel een nieuwe dialoog tussen twee kunstenaars voor: Xavier Noiret-Thomé en Henk Visch. De tentoonstelling was eerder gepland om te openen eind april, maar kon om evidente redenen toen niet openen. De CENTRALE beslist nu om de tentoonstelling te openen in september, met de grootste aandacht voor de gezondheid en veiligheid van bezoekers en personeel.

Xavier Noiret-Thomé, een Franse kunstenaar gevestigd in Brussel, maakt schilderijen en assemblages die getuigen van een zeldzame diversiteit en waarvoor hij inspiratie put uit zijn kennis, zijn levenservaring en invloeden van buitenaf. Hij nodigde de Nederlandse beeldhouwer, tekenaar en schilder Henk Visch uit, wiens oeuvre bestaat uit beeldhouwwerken die nu eens monumentaal, dan weer miniaturen zijn en waar een grote menselijkheid van uitgaat.

De twee kunstenaars vinden elkaar in hun gedeelde fascinatie voor de geschiedenis van de schilder- en beeldhouwkunst en hun constante streven om de mysteries rond het creatieproces te doorgronden.

In het oeuvre van Xavier Noiret-Thomé, dat een grote diversiteit vertoont, vloeien kunst en leven samen. Zijn creaties zijn een vermenging van belevenissen en beelden uit zijn omgeving met vormelijke en stilistische of conceptuele verwijzingen. Verwijzingen naar de kunstgeschiedenis en naar belangrijke figuren uit de schilderkunst uiten zich zowel in het figuratieve als het abstracte. Hij maakt daarbij evenveel gebruik van zowel beeldenverering als van het verzet ertegen, van geleerdheid als van het volkse.In deze continue zoektocht combineert de kunstenaar verschillende technieken: van olieverf, acrylverf, lak, spuitbus, chroom, inkt, het gebruik van objecten tot het realiseren van veelvormige sculpturen. Dit resulteert in kunstwerken die nu eens zeer eenvoudig en dan weer erg complex zijn en die ontsnappen aan elke vorm van determinisme en comfort. 

Deze diversiteit kenmerkt ook het oeuvre van Henk Visch, die zowel het beeldhouwen beoefent waarmee hij vorm geeft aan een menselijke of dierlijke figuur, als het assembleren of samenbrengen van uiteenlopende voorwerpen in abstractere en meer surrealistische werken. 

De uitnodiging van Xavier Noiret-Thomé onthult de affiniteit tussen beide kunstenaars: de vitaliteit die van hun creaties uitgaat en de metafysische dimensie van hun oeuvre, dat verankerd zit in hun eigen belevingswereld maar dat ook de plaats van de mens in de maatschappij en in het universum in vraag stelt. 

Voor deze tentoonstelling werkten de twee kunstenaars een parcours uit dat is samengesteld uit vijf hoofdstukken, van filosofie tot metafysica en waarlangs hun respectievelijke kunstwerken worden voorgesteld. Hiermee gaan ze lijnrecht in tegen de klassieke voorstelling van schilder- en beeldhouwkunst maar onthullen ze wel het artistieke creatieproces en de reflectie die erdoor wordt opgewekt.

De tentoonstelling brengt een vijftigtal werken van Xavier Noiret-Thomé en een dertigtal werken van Henk Visch samen, naast twee films, één van Joachim Olender over het werk van Noiret-Thomé, de andere van Frans Weisz over dat van Henk Visch. Daarnaast wordt het werk van dit duo belicht door andere kunstenaars, performers, jazzmuzikanten en in intergenerationele workshops.

Xavier Noiret-Thomé zal ook werk tonen in de tentoonstelling No more, no less van 19.09 tot 22.11.2020.

Xavier Noiret-Thomé – Henk Visch. Panorama
03.09.2020 - 21.02.2021
CENTRALE for contemporary art
Sint-Katelijneplein 44, ​
1000 Brussel

Curator: Carine Fol


Ook in de CENTRALE for contemporary art: de tentoonstellingen van Max Kesteloot in CENTRALE.box en Justine Bougerol in CENTRALE.lab. Zie deze link.


 


 

 

Beeld bovenaan: Xavier Noiret-Thomé, Les citrons, 2019, 180 x 140 cm (Courtesy: XNT).

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.