Tim Van Laere Gallery presenteert een solotentoonstelling van Adrian Ghenie

Tim Van Laere Gallery presenteert een solotentoonstelling met nieuw werk van de Roemeense kunstenaar Adrian Ghenie (°1977, Baia-Mare; woont en werkt in Cluj en Berlijn). ​ Het is reeds de vijfde tentoonstelling van Ghenie met de galerie (de eerste dateert van 2008).

In deze tentoonstelling toont Ghenie negen nieuwe schilderijen en drie nieuwe houtskooltekeningen.

Ghenie staat bekend om zijn weelderige, grootschalige schilderijen die de brutaliteit van de donkerste momenten uit de recente geschiedenis onderzoeken. Zijn werk kenmerkt zich door een ongeziene rijkdom aan picturale fragmenten met een vloeiende en haast hallucinerende ruimtelijke ordening. Zijn complexe en gelaagde taferelen genereren een oneindige set van interne en externe betekenissen.

Ghenie’s diepgaande kennis van onze geschiedenis manifesteert zich in de verschillende motieven: gaande van obscure verhalen uit de geschiedenis, mystieke verhalen rond profane figuren tot de mythologisering van zijn eigen figuur. Zo combineert hij aspecten uit de geschiedenis van Nazi-Duitsland met Griekse mythologie in Medusa, 2020, verweeft hij zijn eigen figuur met een kunsthistorische lading in Self-Portrait with Picassoesque Background, 2020 en herinterpreteert hij het werk van Henri Rousseau in Untitled (After Henri Rousseau), 2020. Door verschillende historische en artistieke verhalen te onderzoeken en tegelijk te ondermijnen in zijn werk, haalt Ghenie gevoelens van kwetsbaarheid, frustratie of verlangen naar de voorgrond en daagt hij ons collectief geheugen uit om ook na te denken over het menselijke aspect achter deze verhalen.

Adrian Ghenie combineert verschillende aspecten van de historische schilderstechnieken. Zo vertoont hij een meesterlijke beheersing van het barokke clair-obscur, maar ook van de expressieve omgang met verf die eigen is aan het abstract expressionisme. Die technische vaardigheden combineert hij met een diepgaande interesse naar de activatie van symbolische betekenissen achter bepaalde beelden. Een conceptueel component die zowel van belang was voor de Dada-beweging, als de Vlaamse primitieven en Vlaamse barokmeesters. Ghenie’s interesse in de Vlaamse geschiedenis van de schilderkunst laat verschillende sporen na in zijn werk waarbij er verschillende referenties worden gemaakt naar Pieter Breughel De Oude, Jan Van Eyck, Peter Paul Rubens, Paul De Vos en Frans Snyders. Zo haalde hij ook inspiratie bij de jachttaferelen van Vlaamse barokschilders voor Park Scene, 2020 en The Hunter 3, 2020. Ghenie heeft dan ook een grote affiniteit met Antwerpen en noemt haar “the battleground of painting”.

Adrian Ghenie
15 oktober - 28 november 2020 — verlengd tot 15 januari 2021
Tim Van Laere Gallery
Jos Smolderenstraat 50, 2000 Antwerpen


Adrian Ghenie
Adrian Ghenie is geboren in 1977 in de Roemeense stad Baia Mare. Hij studeerde af van de Kunst en Design Universiteit van Cluj-Napoca en leeft en werkt nu zowel in Berlijn als Cluj. In 2015 werd hij geselecteerd om Roemenië te vertegenwoordigen op de 56ste Biennale van Venetië. Zijn werk maakt deel uit van belangrijke publieke collecties wereldwijd, waaronder: De Hermitage, St.- Petersburg; Museum van Hedendaagse Kunst (M HKA), Antwerpen; S.M.A.K., Gent; Tate Modern, Londen; Centre Pompidou, Parijs; Metropolitan Museum, New York; The Hammer Museum, Los Angeles; Long Museum, Shanghai; SFMOMA; en het Museum of Contemporary Art, Los Angeles.

 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.