Onze selectie tentoonstellingen in Brussel tijdens Art Brussels

Deze week vindt de 39e editie van de kunstbeurs Art Brussels plaats. Hieronder vindt u onze selectie van Brusselse tentoonstellingen die plaatsvinden tijdens - en na - de beurs.


COLNAGHI ​
Less is More - Redefining the Kunstkamer
19 april - 30 april

COLNAGHI - een van de oudste commerciële kunstgalerijen ter wereld en gespecialiseerd in schilderijen van oude meesters - presenteert van 19 tot 30 april 2023 Less is More: Redefining the Kunstkamer, een pop-up tentoonstelling in de ruimte van New Hope Gallery in Brussel. Deze tijdelijke tentoonstelling zal het concept van Kunstkamer (het 17e eeuwse concept waarbij een kamer gevuld werd met een overvloed aan kunstvoorwerpen: schilderijen dicht naast en boven elkaar, en verder ook sculpturen, bustes en andere kunstvoorwerpen zoals boeken en atlassen) herdefiniëren.

In een minimalistische architectuur worden werken getoond van oude meesters (zoals Frans Francken, Bartolomeo Cavarrozzi, Willem de Poorter, Massimo Stanzione) en moderne meesters (zoals Léon Spilliaert en Cy Twombly), evenals het meesterwerk van de Antwerpse barokschilder Cornelis Norbertus Gysbrechts, After the Falcon Hunt.

Meer info hier


Baronian ​
Charlotte vander Borght ​
19 april - 27 mei

Galerie Baronian presenteert voor het eerst een solotentoonstelling van de Belgische kunstenaar Charlotte vander Borght (1988, Brussel). 

In haar sculpturen en schilderijen richt vander Borght zich op de materialiteit van industrie en architectuur. Voor haar is design doordrongen van ideologie, of het nu gaat om het meubilair dat ons omringt of de architectuur die we bewonen. 

Voor haar eerste solotentoonstelling bij galerie Baronian kiest de kunstenaar onderwerpen die rechtstreeks verband houden met vormen van utopisch denken in de metropool New York, waar ze sinds 2018 woont en werkt. Zowel de buurt rond haar studio — een vuil, stoffig gebied waar een mix van industrieterreinen, pakhuizen, vuilnisbelten en dansclubs gevestigd zijn — als de metro zijn rechtstreekse inspiratiebronnen. Zo toont een reeks sculpturen die rechtstreeks gelinkt worden aan de metrostoel.

Meer info hier


CENTRALE for Contemporary Art ​
Mehdi-Georges Lahlou & Candice Breitz ​
20 april - 17 september

De tentoonstelling extra is opgevat als een interculturele dialoog tussen Mehdi-Georges Lahlou, een Frans-Marokkaanse multidisciplinaire kunstenaar, en Candice Breitz, een Zuid-Afrikaanse kunstenares bekend om haar video-installaties.

Door diepgaande kwesties als identiteit en witheid aan te pakken, stellen de twee kunstenaars de voorstelling van geweld in het dagelijks leven en de gevolgen ervan voor de huidige geopolitiek ter discussie. In deze tentoonstelling - en in de bijhorende publicatie - nodigen de twee kunstenaars ons uit om anders te denken en de kunst, haar praktijk en haar betekenis in vraag te stellen.

Meer info hier


Xavier Hufkens
Milton Avery
20 april - 10 juni

Xavier Hufkens presenteert Forms from Nature, de eerste solotentoonstelling in de galerij met werken van de Amerikaanse schilder Milton Avery (1885-1965). Het is meteen ook de eerste monografische tentoonstelling van Avery’s werk binnen België. 

Deze tentoonstelling, die volgt op een grote reizende overzichtstentoonstelling georganiseerd door de Royal Academy in Londen, richt zich op de affiniteit van Avery met de natuur, de meest duurzame inspiratiebron van de kunstenaar. 

​Avery’s nadruk op vereenvoudigde vormen en kleur als voornaamste instrument van expressie leverde hem vanaf de jaren dertig de bewondering op van talrijke jongere kunstenaars, zoals Mark Rothko, Adolph Gottlieb en Barnett Newman, die stuk voor stuk levenslange vrienden werden. 

Meer info hier


Xavier Hufkens
Roni Horn / Danh Vō
Nog tot 6 mei

De Amerikaanse kunstenaar Roni Horn presenteert haar zevende tentoonstelling bij Xavier Hufkens, tevens haar eerste in de vernieuwde ruimte. ​ 

Horn wordt gerekend tot een van de belangrijkste kunstenaars van haar generatie. In de afgelopen jaren had ze grote solotentoonstellingen in het Whitney Museum in New York, Tate Modern in Londen en het Parijse Centre Pompidou. De vraag naar haar eigen identiteit loopt als een rode draad door het oeuvre van Horn. Hoewel ze bekend staat om haar kleurrijke en lichtdoorlatende cilindervormige sculpturen, maakt ze al bijna vier decennia innovatieve en technisch complexe werken op papier. Ze omschrijft tekenen als haar "primaire activiteit" en "een soort dagelijkse ademhaling" en het is het enige medium waarin ze gedurende haar uitgebreide carrière consequent heeft gewerkt.

Tegelijk presenteert Danh Vō in de galerie een site-specific installatie die elementen van autobiografie en collectieve ervaring gebruikt om bredere historische, sociale en politieke thema's te analyseren. ​ 

Meer info hier


Schönfeld Gallery
Christina Zimpel
Nog tot 29 april

Schönfeld Gallery presenteert de eerste solotentoonstelling in de galerie van de Australische kunstenaar Christina Zimpel (°1961, woont en werkt in New York).

Christina Zimpel maakte in naam als Art Director voor de Australische en Amerikaanse Vogue, voor ze zich toelegde op het maken van haar eigen werk. Haar achtergrond in mode en design heeft haar huidige praktijk sterk beinvloed en leidde eveneens tot samenwerkingen met modehuizen als Michael Kors, Maison Kitsune en Lee Mathews Australia.

In The I’s Inside brengt de Australische Christina Zimpel een reeks enigmatische vrouwenportretten. Zimpels vaak heftig, niet-realistisch kleurgebruik en haar vereenvoudigde, vlakke vormen verraden een voorliefde voor het werk van de Duitse expressionisten en fauvisten als Henri Matisse.

Meer info hier


MANIERA
Hôtel MANIERA
Nog tot 6 mei

MANIERA presenteert momenteel de eerste tentoonstelling in haar nieuwe galerieruimte. De Belgische designgalerie heeft haar intrek genomen in Hôtel Danckaert, ook bekend als Villa Dewin, een fraai en zeldzaam bewaard gebleven art-decogebouw in Brussel. Het huis werd in 1922 ontworpen door de Belgische architect Jean-Baptiste Dewin voor Jean Danckaert, een industrieel ingenieur. Het gebouw en de rozentuin zijn geklasseerd als erfgoed.

Voor de openingstentoonstelling gaan vijftien nieuwe werken van kunstenaars en architecten van de galerie een dialoog aan met het gebouw, waardoor het een geïntegreerd geheel wordt. 

Meer info hier


Paleis voor Schone Kunsten (Bozar) ​
Swedish Ecstasy ​
Nog tot 21 mei

Zweden kennen we vooral om zijn pragmatisme, prominente ingenieurs en ondernemers. Maar er is een belangrijk, minder bekend aspect van het geestesleven van het land dat tot uiting komt in kunst en literatuur. Daarom pakt Bozar uit met een tentoonstelling die een aantal boegbeelden van de Zweedse kunstscène samenbrengt, bij wie mystiek en esoterische speculatie als een rode draad door hun oeuvres lopen.

De expo toont werk van enkele van de belangrijkste literaire figuren van het land, van de 18e-eeuwse Emanuel Swedenborg tot de eeuwwisseling van de 20e eeuw met August Strindberg, die gekend is als schrijver maar ook prachtige tekeningen en schilderijen op zijn naam schreef. Uit dezelfde periode vinden we ook beeldende kunst van visionairs als C.F. Hill, Ernst Josephson en Hilma af Klint.

Meer info hier


Paleis voor Schone Kunsten (Bozar) ​
Michel François
Nog tot 21 juli

Bozar toont een overzicht van 40 jaar artistieke praktijk van de Belgische kunstenaar ​ Michel François, van vroeg werk tot enkele nieuwe creaties die hij speciaal voor Bozar maakte.

Met beeldhouwkunst, fotografie, video, schilderkunst en installatie creëert de kunstenaar een web van verschuivende connecties tussen zijn kunstwerken. De tentoonstelling is een uniek concept waarbij het ‘totaalkunstwerk’ centraal staat en de exporuimte een verlengde van zijn atelier wordt. François schudt de werkelijkheid door elkaar, stelt ze in vraag en blaast keer op keer haar relatie met kunst nieuw leven in. 

Meer info hier


MIMA
Local Heroes
Nog tot 28 mei

Voor deze tentoonstelling wordt het MIMA museum omgetoverd tot een ware bokstempel, waar zowel artistieke interventies als gevechten en trainingen georganiseerd worden. 

Local Heroes neemt het Engels boksen - één van de oudste sporten ter wereld - als uitgangspunt voor een tentoonstelling die enerzijds gericht is op een unieke museumervaring, en anderzijds ook de rol van een museum in de 21ste eeuw in vraag stelt. 

​Zowel voor de artistieke interventies als voor de fysieke sportprestaties wordt beroep gedaan op lokale, Brusselse, partners, kunstenaars en sporters. Zo wordt er samengewerkt met de twee boksverenigingen in het centrum van de stad, BBA en IBP. Maar ook de kunstenaars - illustratoren, videografen, modeontwerpers, geluidskunstenaars, fotografen en grafisch ontwerpers - zijn lokaal. ​

Meer info hier


Joods Museum van België
Four Sisters
Nog tot 27 augustus

De groepstentoonstelling Four Sisters presenteert werk van Chantal Akerman, Marianne Berenhaut, Sarah Kaliski en Julia Pirotte. Het is meteen de laatste tentoonstelling voor het museum zal sluiten voor de renovatie- en uitbreidingswerken. 

Vier kunstenaars, vier Joodse vrouwen, vier zussen van andere ouders. Ze komen uit verschillende generaties, zijn geëmigreerd of werden geboren uit staatloze ouders die Oost-Europa en de vervolgingen waren ontvlucht in de jaren 1930. Alle vier woonden ze in Brussel en hebben ze gemeen dat ze – rechtstreeks of via hun familieleden – de bezetting hebben meegemaakt, de deportaties hebben gezien of zelf ervaren, de catastrofe hebben overleefd. Ze overleefden, of leefden, dankzij de veerkracht van hun naasten.

Meer info hier


iMAL
The artwork as a living system
Nog tot 24 september

iMAL, het Brusselse centrum voor artistieke praktijken rond creatief en kritisch gebruik van nieuwe technologieën, presenteert een bijzondere overzichtstentoonstelling van het baanbrekende werk van het Oostenrijks-Franse kunstenaarsduo Christa Sommerer & Laurent Mignonneau. 

Sommerer & ignonneau zijn digitale kunstenaars, onderzoekers en pioniers op het gebied van interactieve installaties. Hun werken, nu bijna digitale kunstklassiekers, openen een nieuw perspectief waarin kunstwerken fungeren als levende systemen. 

De tentoonstelling The Artwork as a Living System verbindt kunst en natuur met de meest innovatieve technieken in virtuele en interactieve projecten. 

Meer info hier


Geef gerust een seintje indien je meer info wenst of een bezoek aan (één van) deze expo's wenst in te plannen.

Groetjes,
Micha

--
Micha Pycke
Club Paradis
+32 (0)486 680 070
micha@clubparadis.be

 

 

 

 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.