Het MIMA wordt omgevormd tot een artistieke bokstempel

Het MIMA wordt voor de tentoonstelling Local Heroes omgetoverd tot een ware bokstempel, waar zowel artistieke interventies als gevechten en trainingen georganiseerd worden.

Local Heroes neemt het Engelse boksen als uitgangspunt. Engelse boks is de koninginnendiscipline van het boksen en een van de oudste sporten ter wereld. De tentoonstelling in het MIMA combineert lichaamsoefening en mentale activiteit met elkaar, net als in de Griekse gymnasia uit de Oudheid gebeurde. Vier maanden lang is het MIMA een tempel gewijd aan de bokskunst, ook wel de Noble Art genoemd.

De discipline wordt tot cultstatus verheven dankzij een artistieke kijk die het dagelijkse gebruik van de sport- en gevechtszalen door de boksers omkadert. Afhankelijk van of de ruimten wel of niet voor sport worden gebruikt, worden ter plekke audio-video-installaties geactiveerd die de toon van het bezoek aangeven. 

De lessen in de Noble Art worden bij het MIMA verzorgd door leden van twee boksverenigingen in het stadscentrum: BBA en IBP.

Deze 'lokale helden' dienen als inspiratie voor de betrokken kunstenaars, ze treden op als gids voor de bezoekers en ze worden zelf kunstbeoefenaars zodra ze de ring betreden om hun kunnen te tonen.

Ook de artistieke creaties zijn van lokale herkomst. De originele gevechtskledij, gecreëerd door Kenza Vandeput-Taleb, verleent de wedstrijden in de ring extra allure. De affiches van Dave Decat geven de portretten van de boksers een plek binnen de popcultuur. De zwart-witfoto's van Christopher de Béthune belichten de dagelijkse beoefening van deze sport. De audio-video-installaties van Yannick Jacquet en Antoine Bertin brengen de schimmen van de boksers buiten de sessies in de ring tot leven. De foto's van Edouard Valette toveren droomachtige personages voor ogen die uit het lokale kampioenenpantheon zijn ontsnapt. De visuals van Rocio Alvarez bieden een nieuwe kijk op het culturele erfgoed van de sport.

Vandaag is boksen vooral op prestaties gericht, waarbij het artistieke element vaak uit het oog wordt verloren. Maar in de geschiedenis van de mensheid waren beide aspecten van de cultuur vaak sterk met elkaar verweven.

Door de beeldwereld van het boksen te verruimen aan de hand van lokaal verankerde artistieke inbreng vormt Local Heroes een ontmoetingspunt voor de wereld van sport en die van de kunst.


Local Heroes
Van 3 februari tot 28 mei 2023
MIMA
39-41, Quai du Hainaut
1080 Brussels, Belgium


Persconferentie

Donderdag 2 februari 2023, om 11u ​
Gelieve uw aanwezigheid te bevestigen via micha@clubparadis.be • Partners sportclubs
  BBA :
  De Brussels Boxing Academy (BBA) is een boksclub voor recreatieve en wedstrijdboksers. De club richt zich tot alle jongeren uit Brussel tussen de 6 en 77 jaar: jongens, meisjes en genderminderheden.
  De BBA bestaat uit verschillende deelwerkingen. Elke deelwerking heeft een eigen dynamiek. ​
  De club maakt deel uit van de vzw DBROEJ.

  IBP:
  Idrissi Boxing Pro (IBP) is een club onder leiding van Mohamed Idrissi voor amateurwedstrijdboksers die een professionele loopbaan op het oog hebben. ​
  Als voormalig Marokkaans bokskampioen stelt Idrissi zijn ervaring en zijn psychologisch inzicht ten dienste van deze sporters binnen een competitieve en tegelijk vriendschappelijke sfeer. Hij is ook trainer bij de BBA. ​
 • Beeldend kunstenaars:
  Rocio Alvarez, Dave Decat, Yannick Jacquet-Taleb & Antoine Bertin, Edouard Valette, Christopher de Béthune, Kenza Vandeput.
 • Creatieve partners:
  MAD en Cours Florent Brussel

 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.