Max Kesteloot in CENTRALE.box & Justine Bougerol in CENTRALE.lab

De CENTRALE for contemporary art in Brussel heeft naast de grote exporuimte ook twee ruimten voor kleinere en experimentelere tentoonstellingen: de CENTRALE.lab en de CENTRALE.box.

De CENTRALE.box staat open voor opkomende kunstenaars die worden uitgenodigd om deze open ruimte over te nemen. Ze worden ofwel uitgenodigd door de kunstenaars die tentoonstellen in de CENTRALE, of ze worden geselecteerd uit de winnaars van Brusselse prijzen zoals ArtContest, of ze komen in de box terecht in het kader van een samenwerking met netwerken voor hedendaagse kunst waar CENTRALE mee samenwerkt.

CENTRALE.lab stelt sinds oktober 2015 een ruimte ter beschikking op het Sint- Katelijneplein nr. 16 voor de laureaten van een jaarlijkse projectoproep gericht aan jonge Brusselse kunstenaars. Na te zijn geselecteerd door een vakjury, organiseren zij er hun eerste solotentoonstelling.


CENTRALE.box - Max Kesteloot
03.09 > 08.11.2020

Al meer dan 10 jaar legt Max Kesteloot (1990, Gent, woont en werkt in Oostende) zijn waarnemingen vast op foto. Of hij nu op wandel is of op reis, steeds is zijn blik gericht op zijn stedelijke omgeving met vaak schijnbaar alledaagse architecturale elementen. Op zijn foto’s staan geen personen afgebeeld en ze verwijzen slechts onrechtstreeks naar een mogelijke aanwezigheid of actie. Kesteloots werk lijkt te gaan over hoe wij onze omgeving absorberen en hoe dit resulteert in gefragmenteerde indrukken en associatieve herinneringen.

Als laureaat van de Art Contest, toont Kesteloot zijn werk nu in CENTRALE.box. In de tentoonstelling GOOD LOST CORNERS – places that appeal to me, horen bezoekers constant een stem die verwijst naar de plaatsen die door de kunstenaar werden gefotografeerd en vervolgens gebruikt als bronmateriaal. Toeschouwers kunnen onmogelijk weten welke tekst verwijst naar welk werk of welke foto, maar dat is nu net wat het interessant maakt om het oeuvre verder te bestuderen.

CENTRALE.box
Sint-Katelijneplein 44
1000 Brussel


CENTRALE LAB - JUSTINE BOUGEROL
03.09 > 08.11.2020

In deze nieuwe in-situ-installatie reist Justine Bougerol (°1988 in Frankrijk, woont en werkt in Brussel) naar de diepte van de dingen. Door een artificiële berg te creëren – of is het een ijsberg? – die de twee boven elkaar liggende ruimten van CENTRALE.lab inneemt, gaat de kunstenares aan de slag met het concept van het diorama. Ze bestudeert het dromerige en beschouwende vermogen dat uitgaat van een materieel beeld of, anders gezegd, van ingebeelde materie.

Door de behandeling van de vorm, kleur, organische substantie van dit miniatuurlandschap, trekt Justine Bougerol onze blik naar de opening, de barst, zichtbaar als een obscene verwonding. Zo laat ze er de intieme waarde van een onpeilbare diepte in weerklinken.

CENTRALE.lab
Sint-Katelijneplein 16
1000 Brussel

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.