Sébastien Caporusso is Designer van het Jaar 2021

Sébastien Caporusso is uitgeroepen tot Designer van het Jaar 2021. Deze titel wordt voor de 16e keer op rij uitgereikt door de magazines Knack Weekend / Le Vif Weekend en de Biënnale Interieur.

De 35-jarige Brusselaar Caporusso staat bekend om zijn strak design, zijn samenwerking met de beste Belgische ambachtslui en zijn gebruik van edele materialen zoals hout, marmer, natuursteen, metaal, koper, beton en brons.

Met zijn ontwerpen - onder meer lampen, stoelen en tafels maar ook complete interieurs en totaalprojecten - wil de ontwerper eenvoudige maar poëtische sferen creëren. Caporusso denkt ook lokaal en ecologisch. De stenen, messing en andere verzamelde mineralen die hij gebruikt, zijn allemaal afkomstig van de beste Belgische ambachtslui. Bovendien hergebruikt hij regelmatig oude materialen om ze een nieuw leven te geven.

Onlangs nog ontwierp Caporusso een enorme coworking ruimte van 600 m2 in Brussel, genaamd Silversquare Europe. Voor die opdracht herwerkte hij de ruimte "alsof het een familievakantiehuis is, een vakantiehuis aan zee dat na vele jaren op magische wijze wordt herontdekt en ons zin geeft om terug te komen". Hij maakte gebruik van eenvoudige, zachte en organische vormen, gecombineerd met verrassende elementen. en werkte hiervoor onder meer met gerecycleerde materialen.

Sebastien Caporusso zal verschillende ontwerpen van hem voorstellen op de expo Please Have a Seat, een nieuw designevent van Biennale Interieur dat van 15 oktober tot 14 november in de voormalige Van Marcke site in Kortrijk plaatsvindt in het kader van het Kortrijkse stadsfestival WONDER.


 

“Ongewone tijden vragen verrassende keuzes. Toch is Sébastien Caporusso een designer die helemaal past in het rijtje designers van het jaar. Een ontwerper met een uitgesproken esthetische manier van werken gecombineerd met een voorliefde voor duurzame materialen en dit alles ambachtelijk vervaardigd. Hij heeft kennis van het individuele object maar tegelijkertijd is hij even sterk in het ontwerpen van totaalprojecten. Per project weet hij de beste Belgische ambachtslui samen te brengen. Hiermee vat zijn oeuvre dan ook de tijdsgeest heel mooi samen : lokale productie, internationale uitstraling. Caporusso is een ontwerper waar we de komende jaren nog veel van zullen horen.” ​

- Dieter Van Den Storm, jurylid, creatief directeur MAD Brussels en curator Please Have a Seat

 


Designer van het jaar

Voor de 16e keer op rij kiest de Biënnale Interieur samen met de magazines Knack Weekend en Le Vif Weekend een designer van het jaar. De prijs werd in 2006 in het leven geroepen ter ondersteuning van Belgisch talent. Vorige winnaars zijn onder andere Sep Verboom (2020), Vincent Van Duysen (2016), Muller Van Severen (2015), Marina Bautier (2014), Jean-François D’Or (2013), Alain Gilles (2012), Nathalie Dewez (2011), Bram Boo (2010), Sylvain Willens (2009), Stefan Schöning (2008) en Nedda El-Asmar (2007). De verkiezing startte in 2006 – met Alain Berteau als eerste laureaat.


Sébastien Caporusso

Sébastien Caporusso studeerde interieurarchitectuur en design aan CAD Brussel. Hij volgde een reeks stages in het buitenland, onder andere in Hongkong en Tokio. Dat is een van de redenen waarom hij besloot om voor zijn verschillende projecten zoveel mogelijk samen te werken met lokale ambachtslieden. “Het is belangrijk voor mij om zo weinig mogelijk te exporteren en me te laten inspireren door de plaats waar ik ben. Zo leer je het meest en kom je het best tot nieuwe ideeën.” Net als zijn werk is zijn inspiratie even veelzijdig als eclectisch: vakmanschap en handwerk natuurlijk, maar ook stenen objecten uit de oudheid, Deense naoorlogse vormgeving of Braziliaanse meubelen uit de tweede helft van de 20ste eeuw. Zijn zachte en geraffineerde meubelen zijn een mooie mix van verfijnde materialen. Massief hout flirt met dik leer, terrazzo met koper.

sebastiencaporusso.com


Beelden

Download alle beelden via deze link

 

 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.