Het creatieve stadsfestival WONDER stelt een maand lang de stoel centraal in Kortrijk

Van IKEA tot onbekend talent, van Enzo Mari tot de nieuwe designer van het jaar: voor WONDER slaan Biennale Interieur, Designregio Kortrijk, Howest en het Wilde Westen de handen ineen

Na een eerste succesvolle editie in 2020, presenteert de stad Kortrijk van 15 oktober tot 14 november 2021 de tweede editie van het creatieve stadsfestival WONDER. Deze editie vindt plaats in de fabriekshallen op de voormalige site van Van Marcke, ook gekend als de oude De Coene site. Deze bijzondere locatie - één van de belangrijkste stadsvernieuwingsprojecten voor de komende tien jaar waar een nieuw stadsdeel van 15 hectare wordt gebouwd - wordt voor de eerste keer op deze manier ingenomen.

Voor WONDER slaan creatieve, culturele en socio-economische organisaties en onderwijsinstellingen in Kortrijk (zoals Biennale Interieur, Designregio Kortrijk, Stad Kortrijk, Howest, het Wilde Westen, Leiedal, Hangar K, Bibliotheek Kortrijk en LETTERZETTER Kortrijk) de handen ineen voor een uniek evenement rond de stoel. Zowel jong designtalent als gevestigde waarden zullen via tentoonstellingen, kunstinstallaties, workshops, lezingen, innovatieve projecten en verrassende presentaties aan de slag gaan met het thema 'PLEASE, HAVE A SEAT’ .

De stoel staat hier symbool voor het samen zitten, samenkomen, samen genieten, samen zijn. Met dit thema maakt WONDER dus niet alleen plaats voor zitelementen in al hun vormen en functies, maar wil het ook het belang en de impact van sociale interactie, samenkomen en sociale handeling laten zien. 

Het resultaat is een boeiend en divers parcours langs een enorme presentatie van meer dan 200 stoelen door Biënnale Interieur; een hommage aan de befaamde Italiaanse ontwerper Enzo Mari door de studenten van Howest; een ontdekking van de nieuwe generatie jonge ontwerpers, schommelconstructies uit roestvrij metaal, bewegende gedichten uit de dichtbundel ‘Bezette Stad’ van schrijver Paul Van Ostaijen en ontwerper Oscar Jespers, geluidskunstinstallaties en een heuse botsautoinstallatie.

Voor de traditionele biënnale Interieur is het nog wachten tot volgend jaar, maar we krijgen op WONDER wel een stevig voorsmaakje met de tentoonstelling 'Please, have a Seat'. Ook onze Kortrijkse creatieve partners zoals Designregio Kortrijk, Wilde Westen, Leiedal en Howest zullen het publiek opnieuw verWONDERen met hun creaties. De tweede editie van het festival verplaatst van de binnenstad naar de oude industriële site Van Marcke. Daar werken we aan een van de belangrijkste stadsvernieuwingsprojecten voor de komende tien jaar: een compleet nieuw stadsdeel van 15 hectare

— Ruth Vandenberghe, burgemeester Kortrijk

Beelden hier.


Praktisch

WONDER
Kortrijk Creativity Festival
15 oktober - 14 november 2021
Van Marcke site
Weggevoerdenlaan 5, 8500 Kortrijk
Open van donderdag t.e.m. zondag, 11:00-19:00
Tickets via wonderkortrijk.be

Perspreview PLEASE, HAVE A SEAT: 14 oktober:

- 10.00 ontvangst in Hal K op de Van Marcke site

- 10.15 start persconferentie
-> inleiding burgemeester van Kortrijk Ruth Vandenberghe over WONDER en Kortrijk als creativiteitsstad ​
-> Caroline Van Marcke, LANDMARCK, over de site en de toekomstplannen
-> Jo Libeer, PHAS / Biennale Interieur / nieuwe wending
-> Dieter Van Den Storm over PHAS, inhoudelijk programma en uitnodiging tot bezoek

- 10.45 eind persconferentie en bezoek PHAS / WONDER 

Gelieve uw komst te bevestigen via mail aan [email protected]


HIGHLIGHTS


1. BIËNNALE INTERIEUR KOMT MET PLEASE HAVE A SEAT

Blikvanger is het nieuwe designevent van Biënnale Interieur, die met de tentoonstelling Please Have a Seat meer dan 200 stoelen en zitobjecten presenteert. Van historische ontwerpen van de Deense ontwerpers Verner Panton en Arne Jacobsen tot meer moderne objecten van onder meer Dirk Wijnants, Nendo, Jasper Morrison en Barber Osgerby. Van klassiekers van IKEA, House of Finn Juhl, Zeitraum over nieuwe ontwerpen van Arper, Atelier Vierkant, Vitra en Thonet tot primeurs van gevestigde waarden en jonge talenten die hun eerste stappen in de designwereld zetten.

Het grote overzicht laat stoelen zien die vandaag de dag op de markt te vinden zijn, naast een (her)ontdekking van vele klassiekers in een unieke vorm. Er zijn stoelen om op te zitten, om in te hangen, om in te relaxen of gewoon om te bewonderen. Via een markante scenografie krijgen de bezoekers de kans om al het hot-‘n-happening zitdesign uit binnen- en buitenland te bewonderen, te testen en via een digitale tool ook meteen te kopen. 


2. DESIGNER OF THE YEAR 2021

Naast de stoelengalerie, maak je tijdens ‘PLEASE, HAVE A SEAT’ ook kennis met het oeuvre van de nieuwe ‘Designer of the Year’ 2021.


3. WE ARE THE NEXT GENERATION

Deze tentoonstelling is dé gelegenheid om kennis te maken met de volgende generatie ontwerpers en met de thema’s die hen wakker houden, aan de hand van het werk van 38 jonge ontwerpers. Van architectuur voor de toekomst tot AR in gaming en van innovatief product design tot verbluffend grafisch ontwerp.

  • Unfairytale – Nina Olivier
    LUCA School of Arts, Bachelor Beeldende vormgeving

    Nina Olivier toont hoe achter ons fast fashion-sprookje een gruwelijke realiteit van sweatshops schuilt. Haar prinsessenjurk lijkt vrolijk tot je dichter kijkt en merkt dat de jurk gemaakt is uit bloed, zweet en tranen. Een pleidooi tegen fast fashion.

  • TABISU, from biowaste to tableware, closing the loop – Mahe Plancke
    Howest, Bachelor Industrieel Productontwerpen

    Mahe Plancke neemt circulair ontwerpen heel letterlijk. Ze maakt voor restaurants onder meer placemats, servetringen en menuhouders met, jawel, voedselafval van diezelfde restaurants. Mosselschelpen, sinaasappelschillen: ze gebruikt dit bioafval niet alleen als grondstof, ze laat zich voor haar ontwerpen ook inspireren door zijn natuurlijke, organische vormen en dito kleuren. ​
    ​ 
  • DERME – Marit Doorenbos
    Thomas More Mechelen Campus Lucas Faydherbe, Banaba Meubelontwerp (VOMO)
    De sofa van Marit Doorenbos oogt niet alleen mooi en zit niet alleen goed, hij doet vooral nadenken over hoe identiek én uniek we allemaal zijn. Haar inspiratie haalde ze uit de celvormige menselijke huid. Die is bij iedereen op dezelfde manier opgebouwd maar het pigment is uniek. Elke module van haar sofa stelt een individu voor met een uniek pigment. Alle modules samen nodigen uit tot een gesprek.

4. HACK THE MATERIAL

Wat gebeurt er als je 2 jonge, veelbelovende ontwerpers onder de hoede van een ervaren designer loslaat op je product? Het internationaal gerenommeerd en 100% Belgisch vloerenmerk IVC Commercial dat o.a. vinyl vloerbekleding produceert, laat de volgende generatie ontwerpers experimenteren rond de invloed van haar producten op de well-being van mensen. Ontwerper van het Jaar 2020 Sep Verboom voor Livable Platform begeleidt Isabeau Goddé en Amber Dewaele.


5. HOWEST: HOMAGE, to the perspectives of Enzo Mari

De studenten Industrieel Productontwerp van Howest presenteren tijdens WONDER hun eigen self-made stoel geinspireerd op de befaamde Italiaanse ontwerper Enzo Mari. Eerstejaarsstudenten Industrieel Productontwerpen en Interieur Design maken een eigen interpretatie op de befaamde Sedia 1 stoel uit Mari’s Autoprogettazione manifest, terwijl 10 alumni de kans krijgen hun hommage te doen aan Enzo Mari. Ze gaan in dialoog met Mari’s filosofie en ontwerpen met hun eigen visie een object die zijn perspectieven reflecteert of net transformeert.

 


6. WILDE WESTEN: Geluidskunstinstallaties gecureerd door Raquel Castro

Verspreid over maar liefst vijf Europese steden, brengt de tentoonstelling Sound Art in Public Spaces het publiek in een onbekende maar zinnenprikkelende omgeving. Voor Raquel Castro, een Portugese soundscape onderzoeker, documentairemaker en curator van deze tentoonstelling, horen onze steden geen “betonnen jungles” te zijn, maar net enorme leefgebieden voor diverse fauna en flora. De stedelijke openbare ruime moet daarom herdacht en heropgebouwd worden op een inclusieve manier – zodat zowel mensen als planten en insecten zich er thuis voelen. Het is voor Castro de enige manier om de huidige klimaatcrisis aan te pakken. Creatieve verhalen – zoals de geluidskunstinstallaties op deze expo – kunnen ons helpen om op een andere manier naar de klimaatuitdagingen te kijken. 


7. BIBLIOTHEEK Kortrijk & LETTERZETTER Kortrijk: TYYYPOëzie

Dit jaar is het 100 jaar geleden dat de beroemde experimentele dichtbundel ‘Bezette Stad’ van schrijver Paul Van Ostaijen en kunstenaar en ontwerper Oscar Jespers uitkwam. Door sommige kenners en liefhebbers wordt dit boek gezien als het eerste multimediale kunstwerk ter wereld. Graphic Matters en Watershed nodigden vijf woordkunstenaars en ontwerpers uit voor nieuwe experimenten op het snijvlak van taal en typografie. Ze werden uitgedaagd om samen nieuw werk te maken voor de openbare ruimte, gaande van posters tot digitale, bewegende gedichten. Het resultaat vind je in de expo TYYYPOëzie dat op verschillende locaties in Nederland en België neerstrijkt. Zo ook in Kortrijk tijdens Wonder.


DE LOCATIE: Van Marcke site

Deze editie van WONDER vindt plaats op de voormalige Van Marcke site. Van Marcke bouwde inmiddels een duurzaam logistiek centrum aan de rand van Kortrijk (Aalbeke). ​

De oude stek in de Weggevoerdenlaan staat leeg maar heeft een boeiende toekomst voor de boeg. 

 

 

 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.