Schönfeld Gallery opent nieuwe ruimte in Brussel met werk van Albert Pepermans

Schönfeld Gallery opent op 1 april een nieuwe ruimte in Brussel, genaamd Schönfeld C. Schönfeld C zal gedurende een jaar werk uitlichten van kunstenaar Albert Pepermans, naar aanleiding van zijn 75ste verjaardag.

De nieuwe ruimte is gelegen op de bruisende Chaussée de Charleroi in Brussel, en vormt met haar statige muren en subtiele lichtinval het ideale decor om het rijke en gevarieerde oeuvre van Albert Pepermans te presenteren.

Pepermans' werk is energiek, brutaal, direct, impulsief, wars van regels, ongepolijst en getypeerd door een krachtig kleurgebruik. Hij is een veelzijdig kunstenaar die in series werkt en zich laat inspireren door de popart, anarchistische happenings, rock-n-roll, en de brutaliteit van de punk.

Brussel is en blijft voor Pepermans de uitvalsbasis bij uitstek en zal, samen met andere wereldsteden die hem inspireerden, het verloop van de tentoonstellingen in Schönfeld C vormgeven. Elke vier weken is er een nieuwe opzet te zien, het ritme volgend van deze energieke kunstenaar. Een aantal hoogtepunten, waaronder Pepermans’ drievoudige samenwerking met Hugo Claus in de jaren 90, worden extra onder de aandacht gebracht. Pepermans en Claus waren een soort van bondgenoten, samengebracht door hun onbeteugelde en onfhankelijke manier van werken en leven. Claus schreef gedichten bij werken van Pepermans, maar soms schilderden beiden ook samen.

Samenwerkingen met andere Brusselse organisaties passeren ook de revue. Zo creëerde Pepermans ​ voor een aantal Brussels culturele instellingen tekeningen en posters, waaronder Theatre 140 (theater in Schaerbeek waar o.a. Pink Floyd, Serge Gainsbourg, Alain Platel en Pina Bausch het podium sierden), Mallemunt (muziek- en theaterfestival van de Beursschouwburg in Brussel) en de iconische Archiduc (art-deco jazz bar in hartje Brussel).

Schönfeld C toont werk dat een periode van meer dan 45 jaar overspant, waarbij Pepermans in al zijn facetten aan bod komt. Ouder én recent werk, groot werk op papier maar ook erg intieme tekeningen met zwarte inkt worden tentoongesteld. Gaandeweg dit jaar zullen ook andere kunstenaars in dialoog treden met Pepermans in Schönfeld C in wat een heel gevarieerd en verrassend jaar beloofd te worden.

Art Brussels 2022, dat Pepermans selecteerde voor zijn Rediscovery sectie (gewijd aan kunst uit de 20e eeuw die zich nog niet in de historische mainstream bevindt en voor velen nog origineel, onontdekt en onbekend is), vormt het sluitstuk van de reeks tentoonstellingen. Kamerconcerten, ontmoetingen en vernissages geven zo nog meer kleur aan dit omvattende artistieke project. 

Gelijklopend met het traject in Schönfeld C, is Pepermans' solotentoonstelling tot 30 april ​ te zien op de eerste locatie van Schönfeld Gallery, in het Rivoli gebouw te Brussel. Meer informatie hierover, alsook over Albert Pepermans, is hier te vinden.


Schönfeld C
Albert Pepermans meets Les Hommes Sauvages

01.04 - 30.04.2021
Chaussée de Charleroi 78
1060 Brussel (Sint-Gilles)
Opening: donderdag 1 april 2021
Open: woe tot za, 14u - 18u

 

Schönfeld Gallery
Four to the Four, Albert Pepermans
14.03 - 30.04.2021
Rivoli building #21
Waterloosesteenweg 690
1180 BrusselOver Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.