Fondation CAB Saint-Paul-de-Vence presenteert de expo '5766 chemin des Trious' van Ann Veronica Janssens

Ann Veronica Janssens, 5766 chemin des Trious — 6 april - september 2022

Fondation CAB Saint-Paul-de-Vence presenteert vanaf 6 april een solotentoonstelling van de Belgische kunstenares Ann Veronica Janssens (°1956, Folkestone, Verenigd Koninkrijk). De expo maakt deel uit van een dubbel tentoonstellingsproject, gecureerd door Stéphane Ibars (artistiek directeur van Fondation Lambert), dat zowel in Fondation CAB (Saint-Paul-de-Vence) als in de Collection Lambert (Avignon) plaatsvindt.

In Avignon stelt de kunstenares een installatie voor die reageert op een selectie onuitgegeven werken van Dan Flavin (1933 - 1996, New-York, USA). In Saint-Paul-de-Vence weerspiegelt haar werk dit project en sluit het aan bij de minimale en conceptuele esthetiek die door Fondation CAB naar voor wordt gebracht.

De titel van deze tentoonstelling - 5766 chemin des Trious - roept de belofte op van een ongekende kunstervaring, van een ontmoeting waarvan we de contouren visualiseren zodra we op weg gaan om de gekozen bestemming te bereiken, simpelweg door het exacte adres te noemen van de locatie in Saint-Paul-de-Vence, 5766 chemin des Trious.

Aan de hand van een reeks werken wordt licht in verschillende toestanden ervaren: diffuus, gereflecteerd, geabsorbeerd, opgevangen, geprojecteerd en getransformeerd. In de grote tentoonstellingsruimte overweldigen projecties van gekleurd dichroïsch licht de bezoeker, die in een situatie wordt geplaatst waarin lichaam en geest voortdurend laveren tussen contemplatie en onderdompeling. De zintuiglijke ervaring zet zich voort in de benedenverdieping van de Fondation, waar de installatie van twee aquaria de illusie van stoffelijkheid opwekt.

De cruciale rol die de toeschouwer speelt in deze werken, die aansluiten bij enkele emblematische kunstenaars van de nieuwe avant-garde van de jaren 1960 en 1970 uit de collectie van Fondation CAB die tegelijk met deze tentoonstelling worden gepresenteerd, maakt van het werk van Ann Veronica Janssens "een ontplooiing van het licht als werktuig, als materiaal, als wetenschap en als symbool van de ruimte die wij delen, en een die ons uit onze routineuze verhouding tot die ruimte haalt". (Mieke Bal).


Ann Veronica Janssens
5766 chemin des Trious
Curator: Stéphane Ibars
Fondation CAB Saint-Paul-de-Vence
5766 Chemins des Trious ​
06570 Saint-Paul-de-Vence

Opening op 6 april, van 18 tot 21 uur
Tentoonstelling van 7 april 2022 tot september 2022
Dagelijks geopend van 10.00 tot 18.00 uur


Beelden

Beeld bovenaan: Ann Veronica Janssens, Hot Pink Turquoise, 2006 Size L 2 x 700/1000 watt halogen lamp, dichroic colour filter, 1 tripod dimensions variable. Photo Credit Andrea Rossetti, Courtesy Esther Schipper, Berlin


Ann Veronica Janssens

© Ivan Put
© Ivan Put

Sinds het begin van de jaren ‘90 onderzoekt Belgisch kunstenaar Ann Veronica Janssens (°1956) de mogelijkheden van de beeldhouwkunst. Ze zet ongrijpbare fenomenen zoals licht, kleur en geluid in om nieuwe vormen van beleving te ontwikkelen. Hierbij hecht ze meer belang aan het fysiek-zintuiglijke effect van haar sculpturen dan aan de eigenlijke vorm ervan. De atypische, efemere materialen die Janssens gebruikt, bieden haar maximale mogelijkheden om ons zintuiglijk en optisch te manipuleren. Het spel met de ruimte en onze blik werden in de loop van haar carrière almaar belangrijker en geraffineerder.

Vertrekkend vanuit een specifieke ruimte voegt ze vormen en volumes toe aan de bestaande architectuur. Hierbij gaat ze discreet te werk: ze onderwerpt zich aan de gegeven ruimte, aan de gegeven architecturale vormen. Vaak kiest ze voor onverwachte, niet evidente plaatsen zoals een trap, een zoldering of een vensterbank. Haar interventies brengen de specifieke kwaliteiten van een omgeving aan het licht. Ze zet bakens uit, bedoeld om de toeschouwer toe te laten zichzelf tegenover de werkelijkheid te definiëren.

De werken leiden tot drastische totaalervaringen die de perceptie van de ruimte volledig veranderen.


Fondation CAB Saint-Paul-de-Vence

De artistieke activiteiten van Fondation CAB weerspiegelen Hubert Bonnet’s passie voor minimalistische kunst, startend bij diens basisbeginselen zoals geintroduceerd door het constructivisme, tot hedendaagse tendensen die zich in de minimalistische traditie inschrijven. 

Fondation CAB Saint-Paul-de-Vence, gevestigd in een prachtig gebouw uit de jaren 1950, wil de missie van de stichting voortzetten via een dubbel programma : de presentatie van de collectie van Fondation CAB en thematische en seizoensgebonden tentoonstellingen. Bovendien is er een artist-in-residence programma voor het winterseizoen.

De Franse architect en designer Charles Zana heeft Fondation CAB Saint-Paul-de-Vence geheel gerenoveerd. Nu beschikt die over verschillende tentoonstellingsruimten, een boekhandel-boutique en een restaurant. Het huis, omgeven door een beboste tuin met uitzicht op de Cap d’Antibes, met vier unieke gastenkamers en een Jean Prouvé uitneembaar huis biedt bezoekers een complete ervaring.

Saint-Paul-de-Vence, wereldberoemd om de Marguerite en Aimé Maeght Foundation, die een van de belangrijkste collecties moderne kunst ter wereld herbergt, is een ideale plaats om een privécollectie te tonen en de passie voor minimalistische kunst met een zo groot mogelijk publiek te delen.

Fondation CAB Saint-Paul-de-Vence wil door haar op maat gesneden programmering een belangrijke speler worden in het circuit van de moderne en hedendaagse kunst in de regio. Die wordt reeds gewaardeerd door verzamelaars en kunstliefhebbers, waaronder de Stichting Venet, het Domaine du Muy, de Commanderie de Peyrassol, het Château La Coste, de Villa Noailles, de Stichting Carmignac, enzovoort. Fondation CAB Saint-Paul-de-Vence heeft als opdracht bij te dragen tot de lokale en internationale culturele en economische uitstraling van het dorp.


Ook in Fondation CAB Saint-Paul-de-Vence

Naast de solotentoonstelling van Ann Veronica Janssens presenteert Fondation CAB Saint-Paul-de-Vence ook een tentoonstelling met een twaalftal werken uit de collectie, samengesteld door Grégory Lang.

Deze groepstentoonstelling ontvouwt zich als een geheel van geometrieën die doeken en lijnen van verschillende kleuren verdelen. Het biedt een dialoog van werken uit de Amerikaanse (Dan Flavin, John McCracken, Kenneth Noland, Keith Sonnier, Frank Stella, Anne Truitt) en Europese (Josef Albers, Martin Barré, André Cadere, Imi Knœbel, Claude Rutault, Heimo Zobernig) minimalistische kunstscène. De hedendaagse relevantie van dit historische ensemble wordt onderstreept door een recent werk van de kunstenares Ann Veronica Janssens, dat aansluit bij haar solotentoonstelling die tegelijk in Fondation Saint-Paul-de-Vence te zien is.

Meer info hier

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.