Erfgoed, kunst, design en gastronomie in Le Grand-Hornu

De voormalige mijnsite van Le Grand-Hornu wordt beschouwd als een van de mooiste Europese sites van de 19e eeuwse industriële archeologie en staat sinds 2012 op de UNESCO werelderfgoedlijst. 

De site, die eigendom is van de provincie Henegouwen, herbergt vandaag twee instellingen die bijna tien tentoonstellingen per jaar organiseren: het CID, Centrum voor Innovatie en Design, en het MAC's, Museum voor Hedendaagse Kunst. Samen met een gastronomisch restaurant, een laagdrempelige cafetaria, een boekhandel, het uitgestrekte graspark en de neoklassieke architectuur vormen ze de ideale setting voor een daguitstap met de hele familie of bubbel waar hedendaagse kunst, design, gastronomie en erfgoed samenkomen. Genoeg troeven dus voor een veilige, inspirerende en culturele uitstap.


Hedendaagse kunst

Tot 18 oktober presenteert het MACS Representing the Work, de eerste museale tentoonstelling van de Amerikaanse kunstenaar Matt Mullican in België. Deze retrospectieve is opgebouwd rond de belangrijkste hoofdstukken van een oeuvre dat zich al meer dan veertig jaar ontvouwt, van de eerste pictogrammen van de kunstenaar tot zijn beroemde wrijfsels en vlaggen, en zijn performances onder hypnose en zijn kosmologische diagrammen. Door meer dan duizend beelden uit encyclopedieën, het internet, enz. samen te brengen of door de kunstenaar te laten tekenen, is de tentoonstelling een unieke gelegenheid om zich onder te dompelen in het obsessieve en unieke universum, soms schijnbaar dicht bij Art Brut, van een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de "Pictures Generation".

Website MACS


Design

Food design staat tot 29 november centraal in het CID met de tentoonstelling Serial Eater. food design stories. ​ De tentoonstelling ontleedt dertig jaar van experimenteren met, en nadenken over, het “object voedsel". Welk type van consument zijn wij, hoe beoordelen wij onze impact in het huidige bestel en wat accepteren wij op ons bord? 

In een soms angstaanjagende benadering van de toekomst van voedsel, stelt Food design ons gedrag, onze verlangens en onze twijfels als eter in vraag. Het biedt ook een meer speelse visie op onze relatie met voedsel, maar zonder de primaire bedoeling ervan te vergeten: het voeden van de maag, de ogen en de geest.

Website CID


Gastronomie

Rizom - het restaurant van sterrenchef Sang Hoon Degeimbre - ligt in het hart van de Grand Hornu en biedt een lokale keuken geïnspireerd door de lokale producenten. Seizoensproducten, streekproducten, tuingroenten, zero waste technieken: Rizom staat voor een keuken met uiteenlopende wortels, en brengt lokale markt- en seizoensproducten in het bord. De chef Olivier De Vriendt pleit voor een geëngageerde en verantwoorde gastronomie, zowel in de maandelijkse menukaart van het restaurant als in de kleine catering die beschikbaar is in de cafetaria. Deze zomer biedt Rizom ook een selectie van producten en proeverijen om mee te nemen. 

=> Momenteel loopt er een speciale actie dat toegang biedt tot de tentoonstellingen en een 3-gangen menu in Rizom voor 41 €/persoon (reserveren aanbevolen).

Website Rizom


LE GRAND HORNU
Open van dinsdag tot zondag van 10 tot 18 uur. Gratis op de 1e zondag van de maand. Er worden dagelijks gratis rondleidingen gegeven in de tentoonstellingen en op de historische site. ​

Het is aangeraden om op voorhand uw bezoek te reserveren per e-mail op [email protected] of per telefoon op +32(0)65 613 902. Het is ook mogelijk om je ticket online te kopen via www.mac-s.be

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.