Het MACS presenteert de allereerste solotentoonstelling van Matt Mullican in een museum in België
Het MACS organiseert de allereerste solotentoonstelling van Matt Mullican in een museum in België. De Amerikaanse kunstenaar, geboren in 1951 in Santa Monica, leeft en werkt momenteel in New York en Berlijn. In het begin van de jaren 70 volgde hij een eigenzinnige opleiding bij John Baldessari aan het California Institute of the Arts. Vanaf de jaren 80 wordt zijn werk geregeld tentoongesteld over de hele wereld, zowel tijdens grootschalige groepstentoonstellingen zoals documenta (1982, 1992, 1997) of de Biënnale van Venetië (2013), als naar aanleiding van solotentoonstellingen, zoals zijn gigantische retrospectieve in Hangar Bicocca in Milaan (2018).
Het obsessieve en encyclopedische werk van Matt Mullican, dat historisch gezien ontsproten is aan ‘The Pictures Generation’, is een antwoord op conceptuele kunst door het belang dat wordt gehecht aan beelden, zintuiglijke waarneming en subjectiviteit. De kunstenaar, die de grondstof voor zijn creaties put uit de hem omringende wereld, benadrukt daarbij: “Alles wat ik moet catalogeren, bevindt zich in de werkelijkheid waarin ik leef. En met ‘waarin ik leef’ doel ik zowel op de fysieke als de psychologische wereld.”
Voorbij dit dualisme van lichaam en geest diept Matt Mullican zijn weergave van het bestaan uit en verdeelt hij het over vijf werelden en de vijf kleuren die deze werelden voorstellen: groen staat symbool voor de natuur, blauw stelt het dagelijkse leven voor, geel verwijst naar kunst, zwart symboliseert taal en rood ten slotte roept subjectiviteit op. Deze kosmologie, waarvan de kiem al gelegd werd in zijn kindertijd, vormt samen met zijn twee belangrijkste kunstprojecten in 1973 en 1983 de echte motor voor een fundamenteel existentieel oeuvre. In dat oeuvre worden zijn grafische principes (kleurenkaarten, pictogrammen, lijsten, enzovoort) toegepast op een brede waaier aan media: boeken, vlaggen, posters, glasramen, architecturale paviljoenen, uithangborden, wandtapijten, lichtbakken, virtuele ruimtes, enzovoort.
Als aanvulling hierop zijn er Mullicans talrijke ‘lezingen’ waarbij hij de geschiedenis van zijn werk vertelt, en zijn ‘performances onder hypnose’, waarbij ‘That Person’ – zoals de kunstenaar zijn alter ego noemt – op het voorplan treedt. ‘That Person’ becommentarieert op een podium diverse gesuggereerde situaties, vaak op karikaturale wijze. Bij zijn eerste ervaring onder hypnose, Entering the picture: Entrance to Hell (1976), zat de kunstenaar recht tegenover een prent van Piranesi die hij met zijn gedachten ‘binnentrad’. Vervolgens gaf hij aan zijn publiek een gedetailleerde, realtime beschrijving van de prent. Sindsdien gaat hij op regelmatige basis onder hypnose en geeft hij zo de mogelijkheid aan ‘That Person’ om tevoorschijn te komen. ‘That Person’, een soort van subjectieve dubbelganger, beleeft zijn eigen emoties en creëert zelfs kunstwerken die losstaan van die van Matt Mullican.
In 1987 gaat de kunstenaar, als pendelaar tussen de echte wereld en de fantasiewereld, nog een stap verder en creëert hij een denkbeeldige stad met behulp van supercomputers. Onbewust ontwikkelde hij hiermee een voorloper van de virtuele omgevingen in de games van vandaag, waarin de landschappen aangepast worden naargelang de voortgang van de gamer.
De symbolen die Mullican gebruikt in zijn kosmologie, doen trouwens ook denken aan de iconen en pictogrammen op de schermen van onze smartphones. Hierdoor krijgt zijn werk een waarlijk ‘visionaire’ dimensie: “Ik denk dat mijn werk nauw verwant is met het hedendaagse leven, als je ziet wat er gebeurt in de wereld vandaag en als je ziet waar de mensen tegen bestand moeten zijn, waar kinderen tegen bestand moeten zijn, waar mijn kinderen vandaag de dag mee moeten omgaan. Denk maar aan internet en de wijze waarop hun wereld bepaald zou kunnen worden.”
Matt Mullican
Representing the Work
16.02 - 18.10.2020
Persconferentie: 14.02.2020, 11:00
Matt Mullican
Matt Mullican is geboren in Santa Monica (Verenigde Staten) in 1951. Hij leeft en werkt in New York en Berlijn. Hij is de zoon van Luchita Hurtado en Lee Mullican, beiden moderne kunstenaars.
Sinds 1973 heeft Matt Mullican talrijke solotentoonstellingen gehad over de hele wereld, zowel in musea als in galeries. In 2019 stelde hij tentoon bij NC-arte in Bogota, terwijl hij in 2018 de immense ruimte van Hangar Biccoca in Milaan inpalmde. In 2010 confronteerde de tentoonstelling 12 by 2 in het IAC in Villeurbanne de werken van Matt Mullican met die van ‘That Person’, het alter ego dat tot leven wordt gewekt wanneer Matt Mullican onder hypnose is. In 2005 liep in het Museum Ludwig in Keulen de solotentoonstelling Learning from That Person’s Work, met werken die gemaakt zijn door ‘That Person’.
Zijn werk is opgenomen in talrijke internationale publieke en privécollecties, zoals het MoMA in New York, Tate Modern in Londen,het Stedelijk Museum van Amsterdam, Haus der Kunst in Munchen, Centre Pompidou in Parijs en het MAC’s.
Persdossier
PDF - 3.1 Mb