Zomerfestival brengt onder meer David Nash, Bart Van Loo, Jeroen Olyslaegers en Bas Smets naar het wijndomein Les Davids in Zuid-Frankrijk

Les Estivales du Haut Calavon, een jaarlijks zomerfestival dat literaire, muzikale, theatrale en filosofische ontmoetingen organiseert op het wijndomein van Les Davids in Zuid-Frankrijk, vindt dit jaar plaats van 16 juli tot 1 augustus. Twee weken lang is het wijndomein met zicht op de Luberon het decor voor gesprekken, voorstellingen, optredens, lezingen en filmscreenings van en met belangrijke auteurs, filosofen en culturele figuren uit Frankrijk en België.

In totaal worden er 34 evenementen georganiseerd, met meer dan 50 persoonlijkheden uit verschillende disciplines. Hoogtepunten uit het programma zijn onder meer de tentoonstelling "Les Vénérables" van de Britse kunstenaar David Nash, een feestelijk bal ter ere van de Belgische nationale feestdag op 21 juli en een wandeling met Bas Smets langs het parcours dat hij door het domein uitstippelde op 25 juli.

Maar er zijn ook lezingen en voordrachten van bekende Belgische auteurs als Vinciane Despret, Bart Van Loo en Jeroen Olyslaegers.

Het thema van Les Estivales du Haut Calavon dit jaar is "LES VÉNÉRABLES" (eerbiedwaardige), waarbij de nadruk ligt op het erkennen en waarderen van de ouderen, zowel menselijk als niet-menselijk. Het evenement zal de focus leggen op hoe individuen binnen een biologische gemeenschap exponentieel bijdragen aan de veerkracht, diversiteit en robuustheid van de gemeenschap naarmate ze ouder worden. Dit fenomeen is waarneembaar bij langlevende soorten zoals grote zoogdieren en bomen, zoals de eikenboom.

Naast het eren van ouderen, zal Les Estivales du Haut Calavon ook ruimte bieden aan jongeren om hun waardering te tonen voor de eerwaardigen. Enkele opmerkelijke jonge gasten zijn Juliette Rousseau, een ecofeminist die het thema inspireert en uitgenodigd is door Stéphane Durand, Marion Fayolle, auteur van een succesvolle graphic novel en debuutroman bij Gallimard, en Emma Doude van Trootswijck, een 24-jarige auteur van een debuutroman bij Minuit, die momenteel genomineerd is voor de Prix du livre Inter.

Les Estivales du Haut Calavon verwelkomt iedereen die geïnteresseerd is in literatuur, muziek, theater en filosofie om deel te nemen aan dit unieke evenement. Voor meer informatie en het volledige programma kunt u terecht op de website van Les Estivales du Haut Calavon.


Les Estivales du Haut Calavon
16 juli - 1 augustus 2024
Les Davids
Route du Banon
84750 Viens ​ ​
Frankrijk

https://estivaleshautcalavon.fr

 


Enkele Highlights

David Nash
Tentoonstelling van 16 juli tot 31 augustus

Een tentoonstelling van de befaamde Britse kunstenaar David Nash waarbij tekeningen van bomen op het domein Les Davids op natuurlijke wijze worden geïntegreerd in het landschap.

David Nash is een Britse kunstenaar die vooral bekend staat om zijn sculpturen en land art installaties met hout van bomen die op natuurlijke wijze zijn omgevallen of zijn geveld vanwege ouderdom of ziekte. Zijn diepgaande kennis van de eigenschappen van bomen, zowel van hun levenscyclus als de veranderingen die plaatsvinden nadat ze zijn geveld, heeft zijn artistieke ontwikkeling gevoed. Nash bepaalt zorgvuldig hoe hij het hout behandelt, zodat de inherente eigenschappen ervan het werk zijn finale vorm kunnen geven.

Tekenen was altijd een belangrijk element in de kunstpraktijk van Nash. Hij is geboeid door de aard van het pigment zelf en laat het materiaal vaak de vorm van het beeld dicteren (“van kleur naar vorm”). Het ruwe pigment wordt door middel van energetische handelingen rechtstreeks op papier aangebracht en gekleurde halo’s rond de hoofdvorm blijven nadrukkelijk aanwezig. Elders observeert Nash vormen en kleuren in de natuur, zoals de eikenbladeren die in de lente diverse kleuren aannemen: van oranje en geel tot lichtgroen.


Bal National
Concert en feest op 21 juli

Een spectaculaire en feestelijke avond met een bal ter ere van de nationale feestdag van België op 21 juli. Een Belgische folkband gevolgd door een Franse combo van opmerkelijke muzikanten zullen voor een onvergetelijke avond zorgen.


Bas Smets
Wandeling op 25 juli

Onder leiding van de Belgische landschapsarchitect Bas Smets kan je op 25 juli een wandeling doorheen het domein volgen. Voor Les Davids stippelde de Belgische landschapsarchitect een uniek parcours van meer dan 2km uit, doorheen beboste heuvels, glooiende velden, dorre plateaus, verborgen bronnen, evenals aangelegde wijngaarden en fruitbomen volgen elkaar op. 

Op het parcours werd ook een amfitheater aangebracht, dat tijdens Les Estivales voor het eerst in gebruik genomen zal worden voor voorstellingen, concerten en filmvertoningen.

Beelden (credit Bas Smets)


Les Davids

Les Davids

Les Davids, een domein van 320 hectare, ligt op 600 meter hoogte en is een van de hoogst gelegen wijndomeinen in de Vaucluse. De wijngaard ligt aan de rand van het Regionale Natuurpark van de Luberon, een beschermde natuurstreek waarvan de diversiteit de rijkdom van het terroir uitmaakt.

Maar Les Davids is meer dan een landbouw- en wijnbouwbedrijf. Het is een ontmoetingsplaats voor liefhebbers van cultuur en natuur in de breedste zin van de betekenis. Kunst, architectuur, literatuur, gastronomie, muziek en natuur gaan hier samen. In het uitzonderlijke wijnhuis, ontworpen door architect Marc Barani, bevindt zich bij de ingang een muurschildering van de kunstenaar Yves Zurstrassen en op het enorme overdekte terras vinden de Estivales-bijeenkomsten plaats, terwijl ook een menu wordt geserveerd ter begeleiding van de evenementen, met uitzicht op de sublieme landschappen die zich openen naar de wijngaarden en de omliggende bergen.

www.lesdavids.fr


Beelden

 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.