Zomer in Le Grand-Hornu: expo's, yoga, workshops en openluchtcinema

Liefhebbers van hedendaagse kunst, design, erfgoed en natuur kunnen deze zomer terecht in Le Grand-Hornu. Het historisch industrieel mijnbouwcomplex in de Borinage ten zuidwesten van Bergen biedt de hele zomer lang een divers activiteitenprogramma aan voor jong en oud vol expo's, workshops, yoga, rondleidingen, gastronomie, wandelingen, creatieve buitenactiviteiten en openlucht bioscoop ervaringen. 

Le Grand Hornu werd in de 19e eeuw opgericht als kolenmijn door Henri De Gorge. De mijn groeide uit tot een echt stadsproject met een woonwijk die bestond uit meer dan 450 huizen en een door-paarden-getrokken spoorweg. Toen in 1954 de mijnbouwactiviteiten werden gestaakt, evolueerde de mijn tot een van de mooiste historische industriële sites in Europa. De site is sinds 2012 opgenomen op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Vandaag omvat Le Grand-Hornu een park, een restaurant, een cafetaria, een boekhandel, een shop voor design en hedendaagse kunst, en twee instellingen die jaarlijks verschillende tentoonstellingen organiseren: het MACS, Museum voor Hedendaagse Kunst en het CID, Centrum voor Innovatie en Design. Één toegangsticket is goed voor een bezoek aan beide instellingen. De ideale opportuniteit dus voor een daguitstap. 


Het zomerprogramma van Le Grand Hornu

EXPO KUNST
Nog tot 8 oktober

Het MACS presenteert de tentoonstelling Angel Vergara. In het moment. De tentoonstelling geeft een inkijk in de ontwikkeling van Vergara’s artistieke praktijk, van zijn eerste ‘geschilderde films’ die hij in de jaren 1980 maakte in super 8-formaat tot zijn schilderijen op doek en videowerk.

 • Rondleidingen met de kunstenaar op 8 oktober om 14u
 • Rondleidingen op maat van blinden en slechtzienden op 13 juli en 17 augustus om 18u30

EXPO DESIGN
Nog tot 27 augustus

In het CID loopt de entoonstelling Futuro Gentile - Een beminnelijke toekomst. Michele De Lucchi en AMDL CIRCLE. De Italiaanse architect en ontwerper Michele de Lucchi staat samen met zijn multidisciplinaire studio AMDL CIRCLE bekend om zijn humanistische benadering van design. In een tijd waarin de constante evolutie van menselijke behoeften centraal staat, biedt de Lucchi’s cirkel een dynamisch antwoord op de steeds complexere uitdagingen van de mensheid.


FAMILIE DONDERDAGEN
Elke donderdag om 11u in het MACS en om 14u in CID

MACS
Ontdek de tentoonstellingen van Angel Vergara en Futuro Gentile gevolgd door een korte workshop voor de hele familie.

In juli: workshop krasloten
In augustus: schilderen in beweging

CID

Donderdag 20 juli, 3 en 17 augustus:
Na een bezoek aan de tentoonstelling Futuro gentile. Michele De Lucchi en AMDL CIRCLE, nodigen we jou en je familie uit om je ideale architectuur voor te stellen.

Donderdagen 13, 27 juli en 10 en 24 augustus:
Kruip in de huid van een ontwerper voor de duur van een workshop en creëer je eigen object volgens je verbeelding en je wensen.

Publiek: 6 jaar en ouder
Gratis met toegangsticket


WANDELINGEN OM DE AMBACHTSLIEDEN VAN DE BORINAGE TE ONTMOETEN

 • Woensdag 12 juli, 14u tot 17u: Le Hang'Art
 • Woensdag 26 juli, 14u tot 17u: Mosagourdes
 • Woensdag 9 augustus, 14u tot 17u: F&G Création en Ice Monkey

Ga mee op een wandeling van 6-7 km om het werk van ambachtslieden uit de Borinage te ontdekken.

5 euro
Vertrek om 14u van Le Grand-Hornu
Reserveren verplicht


WORKSHOP: Test, experimenteer, leer weven...
Zaterdag 15 juli om 11 uur

In het kader van de tentoonstelling Des archives au Design laat ontwerpster Amandine David laat je kennismaken met haar textielpraktijk door je onder te dompelen in de wereld van Design.

Publiek: 14 jaar en ouder
20 € / 15 € voor studenten
Breng je eigen picknick mee


WELL-BEING: Yoga en Brunch in Le Grand-Hornu!
Zondagen 16 juli en 20 augustus om 10.30 uur

Geniet van een moment van ontspanning in een uitzonderlijke omgeving, een UNESCO Werelderfgoedlocatie, met Elise van de NEYSH studio voor een uur yoga, gevolgd door een heerlijke brunch bereid door Rizom.

37 €
Reserveren verplicht


NATIONAAL FEEST ​
Vrijdag 21 juli

Op het programma: creatieve workshops, ouderwetse spelletjes, tentoonstellingsbezoeken, concerten, bars en catering

Concerten:

 • 12.00 uur: Serge De Luca, accordeonist
 • 15.30 uur: Les Rossignols de l'Ouest, voorstelling/concert (vanaf 7 jaar)
 • 18.00 uur: Les violons de Bruxelles
 • 20.30 uur: DJ-set
 • Vanaf 22.30 uur: vuurwerk

Foodtrucks en bars ter plaatse
Gratis toegang


CINEMA ONDER DE STERREN ​
Zaterdag 22 juli om 22.30 uur: Eight and a half van Federico Fellini
Zaterdag 12 augustus om 22.30 uur: Once Upon a Time in the West van Sergio Leone.

Van de hitte van Italië naar de brandende zon van de Far West: deze twee klassiekers uit de Italiaanse cinema zijn de ideale zomerfilms om in openlucht te ervaren.

Gratis
Neem best een plaid of dekentje mee


OPTIMALE ERVARINGEN DOOR TAIJI
Zondag 30 juli en zondag 13 augustus om 15.00 uur

Onder leiding van Eric Caulier.

Gratis met toegangsticket


ART SHUTTLE
Zaterdag 19 augustus om 10.30 uur

Als onderdeel van onze tentoonstelling Des archives au Design organiseert het CID een shuttle vanuit Grand-Jornu naar het Design Museum in Brussel voor de tentoonstelling van Zéphir Busine.

30 €
Reserveren verplicht


CONFERENTIE: Wat is design?
Zaterdag 2 september om 19.30 uur

Marie Pok, directeur van het CID in Grand-Hornu, vertelt je enkele episodes uit de lange geschiedenis van design en geeft haar interpretatie.

10 € / 5 € Studenten


ERFGOEDDAGEN
Zaterdag 9 en zondag 10 september

Laat je rondleiden door het UNESCO Werelderfgoed. Je krijgt ook de kans om met je familie te swingen tijdens een dansdemonstratie en mee te doen aan het nieuwe bordspel van de Grand-Hornu, "The Race for Merit". Wil je je onderdompelen in het mijnverleden? Volg het verhaal van Henriette, een vrouw van een mijnwerker, door middel van een zintuiglijke vertelling en verdiep je in het verhaal van Henri De Gorge door op zoek te gaan naar de schat.

GratisSave the dates: Jochen Lempert & Lionel Estève

Na de zomer organiseert het MACS van 12 november 2023 tot 17 maart 2024 twee nieuwe tentoonstellingen. 

 • De Duitse fotograaf Jochen Lempert presenteert zijn werk voor de eerste keer in België. ​ Zijn voorliefde voor het observeren van de natuur uit hij nu in delicate, poëtische zwart-wit beelden. In het MACS presenteert Lempert zijn werken in een unieke installatie waarbij het dierlijke en het plantaardige zowel formeel als conceptueel hand in hand gaan.
 • De Franse kunstenaar Lionel Estève laat zich inspireren door natuurlijke motieven. Zijn delicate sculpturen en installaties zijn het resultaat van nauwgezet onderzoek met behulp van een verscheidenheid aan materialen. Na prestigieuze tentoonstellingen in het Musée d'Art Moderne de la Ville de Paris, het Grand Palais en de Monnaie de Paris, creëert de kunstenaar in het MACS een zintuiglijk landschap waarin droogte en vochtigheid continu afwisselen. 

Persconferentie: 8 november 2023, 11u.


Site du Grand-Hornu
Rue Sainte-Louise, 82
B-7301 Hornu (dichtbij Bergen) ​
+32(0)65 613 902
[email protected]
www.mac-s.be

 

 

 

 

 

 

 

 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.