Z33 presenteert met Currents #9 het werk van 10 recent afgestudeerde kunstenaars die zich richten op hun eigen stamboom

30.01.2022 - 06.03.2022

Tien recent afgestudeerde kunstenaars richten zich op hun eigen stamboom. In Moeder(Land) tonen ze dat je identiteit gevormd wordt door je persoonlijke geschiedenis en de plekken waar die geschiedenis zich heeft afgespeeld. 

Kijken we naar onze ouders, en hun (voor)ouders, naar de grond waar ze liepen, de steden waar ze leefden, het werk dat ze deden of de strijd die ze voerden, dan komen we verhalen tegen die nog ergens in ons huizen. Die verhalen worden nu geleefd; kruipen door je huid, voeden je smaak en bepalen je blik. Ze vormen als het ware een stamboom, een idee dat doorwerkt in alle werken van deze groepstentoonstelling. Soms letterlijk, soms in de vorm van religies die hun jeugd kenmerkten, het land van herkomst dat niet meer bestaat of oude vriendschappen die zijn gaan voelen als een familie. Nu eens met sculpturen of kostuums, dan weer met fotografie of keramiek. 

Deelnemende kunstenaars: Anne Arndt (GDR), Sigurrós Björndóttir (IS), Emilia Chinwe Brys (BE), Lou Cocody-Valentino (MQ/FR), Doris Kolpa (NL), Telma Lemarchand (FR), Denys Shantar (UA/CH), Seppe Vancraywinkel (BE), Joppe Venema (NL) en Theresa Weber (DE)

Curatoren: Fenne Saedt (NL) en Lieneke Hulshof (NL)


Currents #9
Moeder(land)
30.01 - 06.03.2022
Z33

In samenwerking met Marres en FLACC


Currents

Currents is een jaarlijkse groepstentoonstelling met werk van recent afgestudeerde kunstenaars van kunstopleidingen in België, Noordrijn-Westfalen en Zuid-Nederland georganiseerd door Marres in Maastricht en Z33 in Hasselt. 


  • Anne Arndt is geboren en opgegroeid in Schwerin (DDR). In 2021 studeerde ze af in Media and Fine Art aan de Academy of Media Arts Cologne. Ze zet haar onderzoekspraktijk voort in het artistieke onderzoeksprogramma aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten Den Haag. Ze heeft een internationale beurs van de Duitse Nationale Academische Stichting en won in 2021 de prijs voor vrouwelijke kunstenaars, met onder meer een solotentoonstelling in Museum Morsbroich (DE).
  • Emilia Chinwe Brys (1998, BE) is een Afro-Europese beeldend kunstenaar die gebruik maakt van bewegend beeld, film, fotografie, schrijven en textiel om werk te creëren waarin het innerlijke emotionele leven van haar onderwerpen en haarzelf centraal staan. Haar kunstopleiding begon op de middelbare school aan "De! Kunsthumaniora" in haar geboortestad Antwerpen. Na haar afstuderen behaalde ze een BFA in mediakunst aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Gent (KASK) en een MFA in fotografie aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen.
  • Seppe Vancraywinkel (1998, BE), studeerde af in MA Fotografie aan LUCA School of Arts, Brussel. Vancraywinkel is een fotograaf die opgroeide met zijn hechte groep vrienden in Hoegaarden, België. Het is deze groep vrienden, hun interacties met elkaar, verkenningen te voet, steeds veranderende omgevingen, en sterke relaties, die hij op een natuurlijke en moeiteloze, maar toch zorgvuldig en intiem manier vastlegt in analoge zwart-wit fotografie.
  • Joppe Venema (1998, NL) is een kunstenaar gevestigd in Amsterdam, NL. In zijn praktijk construeert hij verhalen door fictieve, feitelijke en persoonlijke informatie met elkaar te verweven, die vervolgens worden gerealiseerd in immersieve site-specifieke installaties. Venema behaalde zijn BFA aan de Sint Lucas School of Arts (Antwerpen, BE) en is artist in residence aan De Ateliers (Amsterdam). Sinds 2016 runt Venema ook Vaneen, een publicatieplatform dat zich richt op kunstenaarsboeken, literatuur en muziek.
  • Sigurrós G. Björnsdóttir (1991, IS) behaalde haar master in Beeldhouwkunst aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen 2021. Daarvoor studeerde ze aan de Icelandic Academy of the Arts waar ze haar bachelor ́s afrondde. Sigurrós werkt in verschillende media, voornamelijk maakt ze sculpturen, reliëfs en tekeningen waarbij ze speelt op de grens tussen tweedimensionaal en driedimensionaal.
  • Denys Shantar (1997, UA) heeft een achtergrond in drama en studeerde in de zomer van 2019 af met een bachelor in Fine Arts aan de Zürich University of the Arts (ZHdK). In 2021 rondde hij een master in Costume Design af aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen (KASKA). Als uitgangspunt gebruikt hij vaak zijn eigen herinneringen en die van anderen en zet hij verschillende materialen in om verhalen te creëren die liggen tussen realiteit en fictie.
  • Lou Cocody-Valentino (1994, MQ) is afgestudeerd prentkunstenaar van La Cambre (BE). Ze groeide op in Martinique, voor ze naar Parijs verhuisde. Nu woont ze in Brussel. Haar werk is doordrongen van herinneringen aan haar jeugd als eilandbewoner, van landschappen en mensen die haar gevormd hebben, en van de culturele switch die ze meemaakte toen ze het eiland verliet. Ze speelt met de fragmentatie van zichzelf die ze ervaart, door middel van een persoonlijke geografie die ze op textiel drukt.
  • Telma Lemarchand (1999, FR) studeerde in 2021 af aan de kunstacademie La Cambre in Brussel, België, waar ze sindsdien woont en verblijft. Hoewel ze haar productie begon met tekenen en schilderen, werkt ze nu heel vaak met performatieve video die ze koppelt aan haar tekeningen.
  • Doris Kolpa (1996, NL) is geboren in Rotterdam en studeerde in 2021 af aan de Academie St Joost, richting Kunst & Onderzoek. Haar schilderijen hebben vooral betrekking op de ruimte tussen een verlangen en de werkelijkheid. Deze ruimte en de vragen of reflecties die daaruit voortkomen, brengt zij tot uitdrukking door middel van schilderen.
  • Theresa Weber (1996, DE) woont en werkt in Londen en Düsseldorf. Zij werkt vaak met grootschalige installaties en beeldhouwkunst, waarin zij haar biografie inbrengt gekoppeld aan actuele maatschappelijke discoursen en gebaseerd op historische of mythologische verhaalvertellingen. Weber studeert momenteel Sculpture (MA) aan het Royal College of Art in Londen, na haar studie aan de Kunstakademie Düsseldorf, Duitsland. Haar werk was onder andere te zien in Dortmunder Kunstverein, Ludwig Forum Aachen, Moltkerei Werkstatt, en Philara Collection in Duitsland, maar ook in Italië, Slowakije en Colombia. Haar familieachtergrond strekt zich uit over Jamaica, Londen, Canada en Griekenland, waardoor haar pluralistische perspectief vertegenwoordigd is in haar praktijk, terwijl reizen naar Jamaica een belangrijke invloed hebben op haar werk. Ze maakt haar concepten toegankelijk door gebruik te maken van hars en siliconen, om collage-achtige geassembleerde materialen te arrangeren. Samengestelde haarstukjes, nepnagels, parels, prints, tekeningen, body casts en andere dingen worden topografisch archiefmateriaal dat verhalen vertelt - over saamhorigheid, intersectionaliteit, schoonheidsidealen, feminisme, gender en culturele hybridisatie. Vloeibaar materiaal zoals doorschijnende hars met gekleurde pigmenten is direct gerelateerd aan het procedurele karakter van de vloeibaarheid in identiteitsvorming.

 

 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.