Yves Zurstrassen stelt voor het eerst tentoon in de galerie Ceysson & Bénétière in Luxemburg

Ceysson & Bénétière presenteert haar eerste tentoonstelling met de Belgische kunstenaar Yves Zurstrassen (°1956, Luik. Woont en werkt in Brussel) in haar galerie Wandhaff in Luxemburg.

De museale ruimte van de Wandhaff galerie biedt plaats aan een uniek en selectief overzicht van de laatste 10 jaar van de kunstenaar, die bekend staat om zijn zorgvuldig opgebouwde, gelaagde compositties.

Door collages, décollages en hedendaagse technieken te combineren, zoekt de kunstenaar in zijn schilderijen naar een perfecte choreografie van vormen, kleuren en objecten. Hij bevraagt de materialen die hem fascineren en zoekt de metafysica van de essentiële behoewe om te schilderen in de bewegingen van zijn penseel. In zijn schilderijen zit vaak de geschiedenis van zijn schilderkunst door de uitvindingen die hij in de afgelopen veertig jaar heeft gedaan, en de geschiedenis van de schilderkunst, die voor hem geen 'tweede natuur' is, maar de natuur zelf waarin hij baadt. Hij gebruikt papier, verf, collage, dé-collage en "re-collage"; maar ook fotografie en digitale hulpmiddelen om zijn werken op te bouwen.

Zijn werk doet zowel denken aan grootmeesters als Matisse, Kurt Schwitters of Roy Lichtenstein, als aan een hedendaagse abstractie die in de jaren zeventig is ontstaan en wordt vertegenwoordigd door kunstenaars als Jonathan Lasker, Helmut Federle en Marc Devade. Zijn werk bewandelt verschillende paden, die hij aflegt om ze zich toe te eigenen, te interpreteren, "ongedaan te maken" en ze tenslotte te vergeten om zijn eigen werk op te bouwen.

"Ik moet het systeem doorbreken dat ik zelf heb opgebouwd. Ik heb dit ritme nodig: bevestiging, herhaling, breuk. De systemen die ik ontwikkel in vraag stellen verrijkt me, laadt me op, laat me bestaan.”

Zurstrassens recente creaties, geïnspireerd door de klanken van free jazz en abstracte kunst, omvatten een verbazingwekkende reeks kleinschalige werken waarin hij zijn verfijnde techniek van "décollages" verlaat voor een nieuw avontuur dat hij "re-collages" noemt. De vrucht van een mix tussen "collage en décollage" genereert deze nieuwe werken, met een wilde vrijheid en een ritme zoals een Archie Shepp solo of een Joëlle Léandre improvisatie. In deze laatste schilderijen verschijnen steeds vaker vormen die we niet kunnen benoemen. Zijn het objecten, opgehoopte boeken of scènes uit de stedelijke context?


Yves Zurstrassen

Yves Zurstrassen werd geboren in Luik in 1956. Na zijn studies grafische kunsten op het einde van de jaren 1970, begon Zurstrassen als autodidact te schilderen. Zijn prak+jk werd aanvankelijk verfijnd en gevormd door zijn bezoeken aan kunstenaarsateliers en tentoonstellingen van schilders naar wie hij opkeek, zoals Fernand Léger, Stuart Davis, Willem De Kooning en Mark Tobey. Hoewel de schilderkunst van Yves Zurstrassen in de loop der jaren is geëvolueerd, loopt er toch een rode draad door zijn oeuvre: het verlangen om het expressieve, schilderkunstige gebaar, dat intuïtief en vrij is, te combineren met berekende, precieze, mathematische vormen. 

Yves Zurstrassen heew talrijke solotentoonstellingen gehad, met name in Bozar (Brussel, België) en het Museo de Santa Cruz (Toledo, Spanje) in 2019, in de Antonio Perez Founda+on (Cuenca, Spanje) in 2011, in het Abao Vetus & Ars Nova Museum (Turku, Finland) in 2008, in het MAMAC (Luik, België)... Hij heew ook deelgenomen aan groepstentoonstellingen, met name in het Kurhaus Museum in Kleve (Duitsland), het André Malraux Museum in Le Havre (Frankrijk) en het Fonds Hélène et Édouard Leclerc pour la Culture in Landerneau (Frankrijk).

Tekst gebaseerd op een tekst van Olivier Kaeppelin (2022)


YVES ZURSTRASSEN
TEN YEARS
10 december 2022 - 25 februari 2023
Ceysson & Bénétière - Wandhaff, Luxemburg


 

 

 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.