Yoko Ikeda's poëtische, fragiele foto's zijn te zien in IBASHO Gallery in Antwerpen én in een nieuw boek

IBASHO presenteert de tweede solotentoonstelling van de galerie met de Japanse fotografe Yoko Ikeda. De tentoonstelling valt samen met de lancering van haar nieuwe boek 'Contrepoint', een coproductie van IBASHO & the(M) éditions. Net als het boek is de tentoonstelling een showcase van Ikeda's oeuvre.

Goedkope doorzichtige plastic paraplu's liggen op het grijze beton; de foto's van Ikea capteren vaak eenvoudige, alledaagse objecten. Maar de beelden dat ze van deze alledaagse taferelen maakt, zijn poëtisch, fragiel, een haast efemeer. Ze heeft het buitengewone vermogen om de schoonheid te zien in schijnbaar betekenisloze voorwerpen en deze in haar foto's te verheffen tot prachtige kostbare onderwerpen. Haar beelden tonen respect voor elk klein element dat onze grote wereld vormt. Ikeda speelt met schaduwen, kleuren, lijnen en texturen die ze tegenkomt terwijl ze door het dagelijks leven beweegt en observeert.

Ikeda's fotografische methoden zijn in zekere zin verwant aan de praktijken van de beroemde in Hongarije geboren internationale kunstenaar László Moholy-Nagy, die fotografie beschouwde als een autonome artistieke praktijk met eigen wetten voor compositie en belichting. In de jaren 1920 bedacht hij de term "Nieuwe Visie" voor zijn overtuiging dat fotografie een geheel nieuwe manier kon creëren om de buitenwereld te zien die het menselijk oog niet kon.

Door middel van haar camera heeft Ikeda haar eigen manier gecreëerd om een buitenwereld te zien die men normaal gesproken niet zou kunnen zien. Binnen Ikeda's composities is er vaak geen referentiepunt. De ruimte is afgevlakt en geabstraheerd, de locatie is dubbelzinnig. Ze experimenteert met ongebruikelijke gezichtspunten en focus. Ikeda zoekt naar contrasten in vorm en licht en maakt gebruik van onverwachte kadreringen.

In tegenstelling tot Moholy-Nagy's strenge, geometrische zwart-wit foto's, bevatten Ikeda's werken lichtheid en humor. Bovendien weet zij met haar ongewone beelden de verbeelding van de kijker te prikkelen: de reflecties van licht op een saaie, grijze muur met enkele ramen in een anonieme stad zou je in een van Ikeda's foto's kunnen associëren met komische benen in een witte broek die staan en lopen.

Met Ikeda's nieuwste kunstenaarsboek kan men volledig opgaan in haar speelse manier van kijken naar de wereld. Haar oeuvre wordt steeds uitgebreider en veelzijdiger, wat resulteert in dit lijvige boek met een verleidelijke opeenvolging. De muzikale term 'contrepoint' dringt zich op bij het langzaam doorbladeren van het boek: hoewel Ikeda's beelden onafhankelijk van elkaar al uitzonderlijk zijn, heeft de uitgekiende vormgeving en koppeling van beelden in het boek door Akiko Wakabayashi geleid tot een elegante onderlinge afhankelijkheid van Ikeda's beelden, wat resulteert in een voortreffelijke visuele harmonie.


Yoko Ikeda

Ikeda is geboren in Kanazawa City, Ishikawa Prefecture. Ze werkt en woont in Tokio. Ze studeerde aan de onderzoeksafdeling van het Tokyo College of Photography. In 2013 ontving ze de Philadelphia Museum of Art Purchase Award en in 2016 ontving ze de prestigieuze Higashikawa New Photographer Award. In 2018 ontving Ikeda de Alpa Award voor haar werk getoond op Photo Basel. Ikeda's werk is op grote schaal tentoongesteld in Europa, de Verenigde Staten en Japan. In 2015, het jaar dat Mons Culturele Hoofdstad van Europa was, maakte haar werk deel uit van Regards de femmes in Maison Folie.


De tentoonstelling loopt van 3 december 2022 tot 22 januari 2023. De vernissage vindt plaats op zaterdag 3 december van 14.00 - 18.00 uur. De laatste dag van de tentoonstelling is er ook een nieuwjaarsdrink


 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.