Andrea Buccarella wint de Internationale Wedstrijd Musica Antiqua

De Italiaan Andrea Buccarella (°1987) won gisterenavond de finale van de Internationale Wedstrijd Musica Antiqua, die in 2018 focuste op het klavecimbel. De tweede prijs ging naar De Duitser Alexander von Heißen en de jury reikte een derde prijs ex aequo uit aan de Russin Anastasia Antonova en de Italiaan Cristiano Gaudio. Rosella Policardo kreeg een eervolle vermeldng van de jury en mocht eveneens de publieksprijs in ontvangst nemen.

 

De winnaar van de eerste prijs krijgt naast een geldprijs ook de kans om recitals te spelen in huizen als MAfestival Brugge, Bozar Music Brussel, Monteverdi Festival Cremona, Musikfestspiele Potsdam Sanssouci, Festival Musical du Hainaut, Tallinn Harpsichord  en Mars en Baroque Marseille.

Sinds 2013 beloont een onafhankelijke jury van Outhere Music een van de finalisten met een professionele opname. Andrea Buccarella sleepte ook deze prijs in de wacht. 


Het repertoire van de Internationale Wedstrijd Musica Antiqua 2018 voor klavecimbel moet kandidaten uitdagen om hun muzikale vindingrijkheid, gedegen techniek en stijlbeheersing te demonstreren. De finalisten moesten aan de slag met fragmenten uit Huitième Ordre van François Couperin, Pièces de clavecin en concerts door Jean-Philippe Rameau en Ceci n'est pas une passacaille van Johan Huys (creatie 2018).

 

De Internationale Wedstrijd Musica Antiqua, die tijdens het MAfestival in Brugge gehouden wordt, behoort tot de belangrijkste wedstrijden oude muziek wereldwijd. De wedstrijd richt zich tot jonge, hooggekwalificeerde uitvoerders uit binnen- en buitenland, gespecialiseerd in de historisch geïnformeerde uitvoeringspraktijk. 78 deelnemers meldden zich aan voor deze editie. 69 van hen stelden zich uiteindelijk voor tijdens de preselecties. 

 

Tot de halve finale werden 15 kandidaten toegelaten, 5 van hen mochten deelnemen aan de finale. Zij werden beoordeeld door een internationale jury van gereputeerde pedagogen en uitvoerders: Johan Huys (BE), Skip Sempé (FR/US), Andrea Marcon (IT), Carole Cerasi (UK), Olga Martynova (RU) en Menno Van Delft (NL).


Meer info over de wedstrijd en het festival hier: http://www.mafestival.be

Persbericht

PDF - 169 Kb

Micha Pycke

Club Paradis | PR & Communications

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.