Xavier Hufkens opent vernieuwde en uitgebreide galerie ter gelegenheid van haar 35e verjaardag

Nieuwe toevoeging aan 19e-eeuws herenhuis verdrievoudigt de tentoonstellingsruimte van de galerie — Ontworpen door Belgisch architectenbureau Robbrecht & Daem — De galerie opent op 2 juni met een grote solotentoonstelling van Christopher Wool

Ter gelegenheid van haar 35ste verjaardag kondigt Xavier Hufkens de opening aan van de St-Joris galerie. Het 19e-eeuwse herenhuis dat Hufkens in 1992 opende, werd gedurende twee jaar getransformeerd en uitgebreid onder leiding van het Belgische architectenbureau Robbrecht & Daem. Met een bijna verdrievoudigde tentoonstellingsruimte bevestigt de vernieuwde St-Joris ruimte, een van de drie galeries in Brussel, het engagement van Xavier Hufkens ten aanzien van haar thuisstad en biedt kunstenaars en bezoekers een bestemming voor hedendaagse kunst in het hart van de Belgische hoofdstad. 

De opening van het nieuwe gebouw vindt plaats op 2 juni 2022 met een grote tentoonstelling van recente werken in uiteenlopende media van de Amerikaanse kunstenaar Christopher Wool (°1955), samengesteld door Anne Pontégnie, onafhankelijk curator die al geruime tijd met Wool samenwerkt.

"Elk aspect van onze nieuwe galerie komt voort uit de visie om een uitzonderlijk platform te creëren voor onze gemeenschap van kunstenaars, van wie velen hun start bij ons hier in Brussel hebben gemaakt. In de 35 jaar sinds we onze eerste galerie openden in een pakhuis in het centrum van de stad, is Brussel uitgegroeid tot een bruisend epicentrum van hedendaagse kunst, zowel in Europa als daarbuiten. Dit is een cultureel erfgoed en een creatieve gemeenschap waartoe wij met trots behoren en die wij een warm hart toedragen. We hopen dat deze nieuwe ruimte nog lang kan dienen als een dynamische thuis voor onze galerie en onze kunstenaars."
— Xavier Hufkens

De nieuwe St-Joris galerie, ontworpen door het internationaal befaamde team van Robbrecht & Daem architecten, markeert een uitzonderlijke uitbreiding in oppervlakte, capaciteit en logistieke mogelijkheden. Het gebouw, dat zes verdiepingen telt, bevat meer dan 800 vierkante meter tentoonstellingszalen, bijna een verdriedubbeling van de tentoonstellingsruimte van Xavier Hufkens op deze locatie voor de renovatie. 

De bestaande verdiepingen van het historische 19e-eeuwse herenhuis van de galerie lopen door in het nieuw ontworpen aangrenzende gebouw, een cascade-achtig, monolithisch volume van elegant gestapelde betonnen vormen. De perfecte verbinding tussen de twee gebouwen creëert een vloeiende circulatie, met een samenspel tussen de museale proporties van het nieuwe gebouw en de meer intieme ruimtes van het oorspronkelijke 'maison de maître'. Verschillende trappen leiden bezoekers door vier verdiepingen tentoonstellingsruimte. Een subtiel spel met natuurlijk licht bereikt zijn hoogtepunt in de bovenste tentoonstellingsruimte met een centrale lichtkoepel.

Het 2.200 vierkante meter grote gebouw bevat bovendien vernieuwde kantoren voor het personeel, een onderzoeksbibliotheek en kunstopslagfaciliteiten, als ook een vernieuwde ​ tuin door landschapsarchitect Martin Wirtz. De duurzaamheid van het gebouw - volledig energieonafhankelijk en bijna volledig koolstofneutraal - wordt weerspiegeld in de keuze voor materialen, de betonkernactivering en het effectieve gebruik van geothermische en zonne-energie. 

Robbrecht & Daem, die al geruime tijd samenwerken met de galerie, ontwierpen de renovatie van de oorspronkelijke ruimte van Xavier Hufkens in de St-Jorisstraat, toen de galerie in 1992 haar intrek nam in het historische herenhuis. Deze ruimte verwierf al snel de reputatie een van de interessantste plaatsen te zijn om toonaangevende hedendaagse kunst in België te zien, met tentoonstellingen van opkomende en gevestigde internationale kunstenaars. Xavier Hufkens zou de oudste galerievertegenwoordiger worden voor vele kunstenaars, waaronder Richard Artschwager, Thierry De Cordier, Jan Vercruysse, Louise Bourgeois, Roni Horn, en Thomas Houseago.

"Voor het nieuwe gebouw in de St-Jorisstraat kregen we de zeldzame kans om onze eigen architectuur opnieuw te interpreteren en letterlijk uit te breiden. Begin jaren '90 herbestemden we de bestaande 'maison de maître' tot een levendige kunstgalerie. Nu, dertig jaar later, hebben we gekozen voor een architectuur die de geschiedenis van de locatie belichaamt en doorloopt in een nieuw aangrenzend gebouw, een indrukwekkende betonstructuur met een cascade-achtige vorm. Variaties in licht en proporties geven elke verdieping een eigen karakter, dat hopelijk zowel de kunstenaars als de bezoeker zal bekoren. De nieuwe St-Joris galerie overstijgt de traditionele white-cube en wil een bestemming zijn die het oude met het nieuwe verenigt, het intieme met het monumentale."
— Paul Robbrecht (Robbrecht & Daem Architecten)

Vanaf 2 juni 2022 zal een omvangrijke tentoonstelling van Christopher Wool het nieuwe St-Jorisgebouw inwijden. De tentoonstelling, samengesteld door Anne Pontégnie, onafhankelijk curator die al meer dan 30 jaar samenwerkt met de kunstenaar, brengt vijf reeksen werken samen die Wool's recente onderzoek illustreren in sculpturen, werken op papier, fotografie en boeken, naast nieuwe schilderijen, de eerste die in vijf jaar uit het atelier van de kunstenaar komen. Met meer dan vijftig werken sinds 2018, benadrukt de tentoonstelling de circulariteit en samenhang in Wool's oeuvre. Met een focus op recente ontwikkelingen is dit de eerste tentoonstelling in Europa die het volledige scala van Wool's praktijk laat zien. De tentoonstelling maakt gebruik van de volledige schaal en het ontwerp van het nieuwe gebouw van Xavier Hufkens om het werk van de kunstenaar in al zijn dimensies te verkennen.

"Aan de hand van meer dan vijftig werken wordt in deze tentoonstelling onderzocht hoe reproductie de kern vormt van de praktijk van Christopher Wool. Het is een reis door Wool's proces en denkwijzen. Hij is nooit gestopt uitdagende vormen te creëren en zijn eigen praktijk in vraag te stellen. Het is ook het resultaat van een dertig jaar durende dialoog met de kunstenaar en een dertig jaar durende vriendschap met Xavier Hufkens, een kwestie van wederzijds vertrouwen. De schaal en de architectuur van de nieuwe galerie bieden de perfecte setting om een dergelijk complex project te ontwikkelen."
— Anne Pontégnie, curator van de tentoonstelling

Na de openingstentoonstelling van Christopher Wool zullen er solotentoonstellingen georganiseerd worden van Joe Bradley en Nicolas Party, respectievelijk in de herfst en de winter.


Over Xavier Hufkens

Xavier Hufkens opende zijn eerste ruimte in 1987 en is uitgegroeid tot een van Europa's toonaangevende galeries voor hedendaagse kunst. Xavier Hufkens staat bekend om het introduceren van enkele van de meest invloedrijke hedendaagse kunstenaars in Europa op een moment dat zij nog relatief onbekend waren. Vandaag heeft de galerie een gevarieerd programma met tentoonstellingen van meerdere generaties toonaangevende kunstenaars en estates, van wie velen al tientallen jaren met de galerie samenwerken.

Xavier Hufkens behoudt zijn engagement met Brussel en presenteert zijn programma in drie naburige galerieruimtes: St-Joris, een 19e-eeuws herenhuis dat de galerie in 1992 opende en dat nu ingrijpend werd getransformeerd en uitgebreid met een opening op 2 juni 2022; Rivoli, geopend in 2013 in het iconische gebouw uit de jaren ‘70, waarvan het interieur is ontworpen door de Zwitserse architect Harry Gugger; en Van Eyck, geopend in 2020 en ontworpen door veelbelovend talent Bernard Dubois. De vernieuwde en uitgebreide galerie op de St-Joris locatie, 


 

Over Robbrecht & Daem

Architectenbureau Robbrecht & Daem werd in 1975 opgericht door Paul Robbrecht (°1950) en Hilde Daem (°1950). Het bureau heeft een oeuvre uitgebouwd dat internationale erkenning geniet. HetDe omvangrijke portfolio omvat een indrukwekkend aantal architectuur- en infrastructuurprojecten, interieurs en landschappen. De werkwijze is steeds dezelfde: 'veel veranderen om helemaal niets te veranderen'. Met het discrete maar gedurfde werk van het bureau positioneerde Robbrecht & Daem zich vaak binnen de wereld van de beeldende kunst en de muziek. Het bureau werd gaandeweg bekend voor zijn architectuur die de kunsten een thuis biedt.

Opmerkelijke opdrachten zijn onder meer BRUSK tentoonstellingshal, Brugge (2019-ongoing); Markthal & Centrale Pleinen, Gent (2012); Whitechapel Gallery, Londen (2009); de uitbreiding van Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam (2003); het Concertgebouw Brugge (2002); en de Aue Paviljoens op Documenta IX, Kassel (1992).

Het werk van Robbrecht & Daem architecten is veelvuldig gepubliceerd en is het onderwerp van monografische publicaties (Works in Architecture, 1998; Pacing Through Architecture, 2009; 2G n 5, 2010; An Architectural Anthology, 2017). In 2010 werden Paul Robbrecht en Hilde Daem benoemd tot International Fellow van de Royal Academy of British Architecture (RIBA). In 2013 ontvingen Robbrecht en Daem architecten, samen met Marie-José Van Hee architecten, de European Union Prize for Contemporary Architecture / Mies van der Rohe Award voor het emblematische project van het stadspaviljoen in Gent (2012).


Over Christopher Wool 

Christopher Wool (1955) wordt beschouwd als een van de meest vernieuwende en invloedrijke Amerikaanse schilders van de hedendaagse kunst. Hij werd geboren in Chicago en verhuisde in 1973 naar New York City waar hij schilderkunst studeerde en zich onderdompelde in de undergroundcultuur van de stad. Sinds het begin van de jaren 1980 heeft Wool de grenzen van de abstracte schilderkunst verlegd door middel van een rigoureuze praktijk die zich richt op de hedendaagse ervaring door middel van formele uitdrukkingen. Of het nu gaat om afdrukken, gelaagdheid, stempelen, uitsmeren of uitwissen, de kunstenaar zoekt voortdurend de confrontatie met de belangrijkste componenten van de schilderkunst. Wool is bekend om zijn baanbrekende op tekst gebaseerde en grafische gestencilde werken, alsook om zijn grootschalige geabstraheerde doeken waarin hij zeefdruk en geschilderde gestes combineert. Zijn kunstpraktijk strekt zich ook uit tot beeldhouwkunst, fotografie en kunstenaarsboeken. 

Wool woont en werkt tussen New York City en Marfa, Texas. Zijn werk is opgenomen in de collecties van belangrijke internationale musea. In 2013 werd een retrospectieve van zijn werk gehouden in het Guggenheim Museum, die in 2014 naar het Art Institute of Chicago reisde. Een belangrijk overzicht opende in 1998 in het Museum of Contemporary Art, Los Angeles en reisde vervolgens naar het Carnegie Museum of Art en Kunsthalle Basel. Andere belangrijke solotentoonstellingen zijn onder meer Musée d'Art Moderne de la Ville de Paris (2012), Museum Ludwig (2009), en Museu de Arte Contemporânea de Serralves (2008). Internationale tentoonstellingen zijn onder meer de Whitney Biennial (1989), Documenta (1992), de Biennale van Lyon (2003) en de Biënnale van Venetië (2011). Wool werd onder meer benoemd tot Fellow van de American Academy in Rome, was DAAD Artist-in-Residence in Berlijn en ontving de Wolfgang Hahn-prijs Keulen


Over Anne Pontégnie

Anne Pontégnie is curator en kunstcriticus, gevestigd in Brussel. Ze leidt APOffice en is curator van de Cranford Collection in Londen. Van 2010 tot 2018 was Pontégnie co-directeur van Le Consortium, Dijon. Daarvoor was Pontégnie hoofdcurator bij WIELS Centrum voor Hedendaagse Kunst in Brussel. In 2011 organiseerde ze het Printemps de Septembre festival in Toulouse, Frankrijk en in 2003 was ze medeorganisator van de Biënnale van Lyon. Pontégnie heeft talrijke tentoonstellingen en monografieën samengesteld met kunstenaars als Mike Kelley, Daan Van Golden, Edith Dekyndt, en Christopher Wool. Ze schrijft regelmatig voor tijdschriften en catalogi.

Anne Pontégnie was betrokken bij openbare kunstopdrachten via het New Patrons programma (Fondation de France en Fondation Roi Baudouin) en de renovatie van kunstinstellingen (WIELS, Le Consortium, en Atelier Kanal voor het Kanal Pompidou project).


 


 

Perscontact Club Paradis

Micha Pycke
micha@clubparadis.be
+32 (0)486 680 070

Share

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.