Xavier Hufkens presenteert een solotentoonstelling van Sterling Ruby in de nieuwe ruimte

 

Xavier Hufkens is verheugd aan te kondigen dat zijn derde galerieruimte vanaf 18 juni wordt ingehuldigd door kunstenaar Sterling Ruby met een nieuwe reeks assemblages.

De oorsprong van deze werken is terug te voeren op de WIDW-schilderijen die in 2018 voor het eerst in de galerie werden tentoongesteld. Steeds dieper gravend in zijn voortdurende fascinatie voor de vormvergelijking van het raam, presenteert de kunstenaar een krachtig ensemble van driedimensionale constructies waarin schilderkunstige en sculpturale technieken samenkomen.

In Ruby's atelier wordt niets weggegooid, wat betekent dat de kunstenaar over een uitgebreid, steeds groter wordend, materiaalarchief beschikt. Dit archief ligt in het hart van zijn praktijk, zowel als bron (inspiratiebron) als als bron (het aanbod waarmee hij werkt). 

Voor deze nieuwe reeks assemblages richt de kunstenaar zijn aandacht op hout, namelijk de stapels afsnijdsels, gebroken verpakkingskratten, beschadigde pallets en versplinterde spanramen die zich in de loop van de tijd in zijn werkruimte ophopen. Ruby verwerkt ook stukken hout uit de schuur van zijn moeder, die na haar dood werd gedemonteerd en in 2014 vanuit New Freedom, Pennsylvania naar Los Angeles werd verscheept. De meeste van deze elementen onthullen de sporen van een vorig leven: gezaagde randen, spaanders en deuken, gaten, stukken met kromme nagels of CDX-stempels (die de eenvoudigste en meest robuuste soort multiplex aanduiden). Uit deze onbruikbare en afgedankte materialen creëert Ruby driedimensionale bricolages die het idee van een venster weergegeven in een rudimentaire vorm: een dwarsbalk. Terwijl dit concept in de WIDW-serie in twee dimensies werd onderzocht, benadert Ruby het hier door een verkenning van diepte en schaduwen. Kleur - gedempt, visceraal en soms levendig - speelt een even belangrijke rol en introduceert een zintuiglijk aspect in de werken. De penseelstreken zijn brutaal en expressief, maar soms ook spaarzaam en gedenkwaardig. Hierdoor ontstaat een 'gewreven' effect dat klopt met het patina van het hout maar visueel dubbelzinnig is: wat is er toegevoegd en wat is er weggehaald? Deze hybride constructies, die zweven tussen schilderkunst en beeldhouwkunst, getuigen van Ruby's diepgewortelde inzet voor de fysieke daad van het maken en de vrijheid van expressie in zijn zuiverste vorm.

Door het prisma van de tijd - verleden, heden en toekomst - kunnen de assemblages van Sterling Ruby op meerdere manieren gelezen worden. In nostalgische zin zijn ze gebaseerd op de biografie van de kunstenaar: hout is een suggestief materiaal dat wordt geassocieerd met zijn kinderhuis op het platteland van Pennsylvania, dat dicht bij het hart van het Amish land ligt. Traditionele vaardigheden, zoals borduren, quilten en houtbewerking, stonden centraal in Ruby's opvoeding en spelen nog steeds een belangrijke rol in zijn praktijk. Hout heeft een bijzondere weerklank: Ruby bracht een groot deel van zijn jeugd door tussen het hout, het hakken van brandhout en het aanleren van timmervaardigheden. Ook de invloed van de moeder van de kunstenaar, die Nederlander was, is te bespeuren: zij is synoniem met de genoemde schuur, die een integrale rol speelde in Ruby's beleving van het opgroeien in een agrarische omgeving. Op een ander niveau verwijzen de werken ook naar een lange kunsthistorische traditie die zich uitstrekt van Picasso's vroege houten assemblages uit 1912 tot werken van Arp, Schwitters en Tatlin of, in de Amerikaanse traditie, Rauschenberg, Johns en Nevelson. Ruby's standvastige inzet voor de recycling en herverwerking van materialen kan daarentegen gezien worden als een logisch antwoord op de hedendaagse bezorgdheid over afval en hergebruik; een zelfvoorzienende, compromisloze en eindeloos regeneratieve benadering van het maken van kunst. Tot slot roept het raammotief de vraag op wat er verder ligt? Of kijken we naar binnen? Als openingen naar andere werelden, lichtbronnen, structuren die bemiddelen tussen binnen en buiten, en als metaforen voor ontsnapping, hoop, verandering en het onbekende, is het raam een welsprekend symbool dat sinds mensenheugenis tot de verbeelding spreekt.

Sterling Ruby (1972) woont en werkt in Los Angeles. Recente solotentoonstellingen zijn onder andere: Sterling Ruby, Institute of Contemporary Art, Miami, FL, USA, 2019 (reisde naar het Institute of Contemporary Art, Boston, MA, USA, 2020); Sterling Ruby: Sculptuur, Nasher Sculptuurcentrum, Dallas, TX, USA, 2019; Sterling Ruby: Keramiek, Des Moines Art Center, Des Moines, IA, USA (reisde naar Museum of Arts and Design (MAD), New York, NY, USA), 2018; Sterling Ruby, Winterpalais, Belvedere Museum, Wenen, Oostenrijk, 2016.

Sterling Ruby
A RELIEF LASHED + A STILL POSE
18 juni — 1 augustus 2020
Xavier Hufkens
Van Eyckstraat 44, 1050 Brussels

 

 

 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.