Xavier Hufkens presenteert een solotentoonstelling van de in Los Angeles gevestigde kunstenaar Sterling Ruby

Xavier Hufkens presenteert vanaf 7 september een solotentoonstelling van de in Los Angeles gevestigde kunstenaar Sterling Ruby. De tentoonstelling met nieuwe schilderijen en collages - allen uit 2018 en nooit eerder getoond - vindt plaats in de twee locaties van de galerie.

Sterling Ruby behoort ontegensprekelijk tot de meeste vernieuwende en radicale kunstenaars van zijn generatie. Hij staat bekend om de veelzijdige aard van zijn praktijk, die schilderkunst, keramiek, collage, video en fotografie, textiel, beeldhouwkunst en installaties omvat. 

Voor deze tentoonstelling presenteert Ruby nieuwe werken uit zijn DRFTRS- en WIDW-reeksen,  twee steeds evoluerende reeksen die getuigen van de intense relatie van de kunstenaar met materialen en zijn interesse in kwesties als sociaal-culturele evolutie, populaire cultuur en geweld. 

De DRFTRS (een acroniem van DRIFTERS of ‘zwervers') zijn hybride collages op papier, waarin geknipte en geplakte beelden expressionistische landschappen behelsen. Deze nomadische elementen, drijvend door de schilderkunstige ruimte, worden geselecteerd uit een enorme beeldbank, samengesteld door de kunstenaar. Ze onthullen een groot aantal van zijn huidige interesses, waaronder protestposters, horrorfilms, kunst en ambacht, albumhoezen, orchideeën en papavers, slangenhuiden, stalagmieten en stalactieten, schedels en botten, gevangenissen, archeologische opgravingen en oude artefacten. De geschilderde decors, in paletten van rood en groen; rood, wit en blauw; oranje, geel en duistere zwarten, gaan van intens en dreigend naar zuinig en levendig. Gecombineerd met de fotografische beelden, creëren ze een psychologische spanning die de hedendaagse tijdgeest kanaliseert. Ruby omschrijft de collage als een 'ongeoorloofde fusie', waarbij de overmatige aard van het medium wordt benadrukt. Hij maakt een visuele en conceptuele link, bijvoorbeeld tussen degenen die gevangen zitten in het Amerikaanse gevangenissysteem, en afbeeldingen van archeologische vindplaatsen, die gelijk staan ​​aan begraving en opgraving. In die zin zijn de collages analytisch en emotioneel, versterkt door grimmig en spetterend penseelwerk en een visceraal kleurgebruik.

 

De WIDW-schilderijen (een acroniem voor WINDOW of 'venster'), worden uitgevoerd in acryl, olieverf en collages van karton en textiel op canvas. In hun samengestelde aard houden ze nauw verband met de DRFTRS-werken op papier. Maar de materialen die in deze reeks worden gebruikt, weerspiegelen nog een andere vorm van archeologie: de opgraving van het atelier van de kunstenaar. Ruby zegt hierover: 'Ik besefte dat ik mijn eigen geschiedenis en oudere oeuvre kon gebruiken als dit soort archeologische erfenis.' Net zoals hij zijn visueel archief ontleedt, doorzoekt hij dit verzamelde afval en combineert hij deze met herinneringen geladen materialen met dik geschilderde lagen rood, oranje, geel, krijtwit en diepzwart. De spanning tussen tegengestelde krachten - zoals beweging en stilstand of minimalisme en maximalisme - is een terugkerend kenmerk in Ruby's oeuvre. In de WIDW-serie komt dit tot uiting in het contrast tussen de energetische penseelstreken en de structuur van het raster, of het opleggen van het verleden aan het heden. De toegepaste grafische elementen die de WIDW-schilderijen doorsnijden zijn ook verbonden met terugkerende thema's in zijn werk: horizonten, rasters, vlaggen, gevangenisbars, en in deze specifieke reeks, vensters. Ons uitkijkpunt is opzettelijk dubbelzinnig: kijken we naar buiten of naar binnen? Net als de Rorschach-tests mogen we zelf bepalen of dit apocalyptische visies zijn van een brandende wereld, of de interne projecties van de menselijke geest.

 

 

Sterling Ruby
WIDW, DRFTRS
7 September - 20 October 2018
Xavier Hufkens
6 & 107 rue St-Georges 
1050 Brussels
www.xavierhufkens.com

 


-----------------------------------------------------------------------

Sterling Ruby

Sterling Ruby (°1972) werd geboren in Bitburg, Duitsland. Hij studeerde in 1996 af aan de Pennsylvania School of Art and Design, Lancaster. Ruby ontving zijn B.F.A. in 2002 van de School of the Art Institute in Chicago, Illinois, en zijn M.F.A. in 2005 van het Art Center College of Design, Pasadena. De kunstenaar leeft en werkt in Los Angeles. Geselecteerde solo-exposities zijn Sterling Ruby: Ceramics, Des Moines Art Center, Des Moines, IA en reizen naar het Museum of Arts and Design (MAD), New York, NY (2018); Sterling Ruby, Winterpalais, Belvedere Museum, Wenen, Oostenrijk (2016); STOVES, Musée de la Chasse et de la Nature, Parijs, Frankrijk (2015) en STERLING RUBY, Baltimore Museum of Art, Baltimore, MD (2014). Ruby's werk is te zien in museumcollecties wereldwijd, waaronder het Museum of Modern Art, New York; Solomon R. Guggenheim Museum, New York; Whitney Museum of American Art, New York; Museum of Contemporary Art, Chicago; Museum of Contemporary Art, North Miami; Museum of Contemporary Art, Los Angeles; Los Angeles County Museum of Art, Californië; San Francisco Museum of Modern Art, Californië; Museum voor Schone Kunsten Montreal, Quebec; Tate, Londen; Centre Georges Pompidou, Parijs; en het Moderna Museet, Stockholm.

Vanaf het begin van zijn carrière ging Ruby op zoek naar de grenzen van de moderne kunstgeschiedenis. In een breed scala aan media, van traditioneel tot onconventioneel, creëert hij een oeuvre dat, hoewel opmerkelijk divers, stevig geworteld is in een complexe en coherente artistieke strategie. Zijn praktijk omvat een combinatie van filosofisch onderzoek en materieel onderzoek, waarbij de laatste betrekking heeft op het schijnbaar eindeloos herbestemmen, combineren en hercombineren van verschillende technieken en media. Ook dit weerspiegelt een verschuivende toestand van constante deconstructie en herconfiguratie, en het idee van een niet-hiërarchisch, grensloos universum.
 

-----------------------------------------------------------------------


Xavier Hufkens

Xavier Hufkens behoort tot de meest invloedrijke galerieën van Europa op vlak van hedendaagse kunst. De galerie, gevestigd op twee locaties in de Brusselse St-Jorisstraat, vertegenwoordigt gerenommeerde kunstenaars en kent een divers tentoonstellingsprogramma met zowel solo- en groepstentoonstellingen als speciale projecten. Ze neemt daarnaast ook deel aan de belangrijkste beurzen.

 

Persbericht

PDF - 4.3 Mb

Micha Pycke

Club Paradis | Press & Communications

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.