Xavier Hufkens presenteert een solotentoonstelling van Alice Neel met familieportretten, landschappen en stillevens die ze maakte in Spring Lake en Vermont

Drie jaar na een eerste tentoonstelling met portretschilderijen van de Amerikaanse kunstenares Alice Neel (1900-1984) in de galerie, presenteert Xavier Hufkens nu een ander facet van haar oeuvre: de landschappen, stillevens en familieportretten die ze maakte in de landelijke omgeving van Spring Lake en Vermont. De schilderijen geven een intiem inzicht in de persoonlijke wereld van de kunstenares en onthullen de vreugde die ze had in de eenvoudige geneugten van het leven, weg van de dagelijkse sleur van New York.

Alice Neel, die twee keer een retrospectieve tentoonstelling kreeg in het Whitney Museum of American Art (in 1974 en postuum in 2000), wordt vandaag internationaal erkend als een van de meest volleerde en originele schilders van haar generatie. Ze zette de traditie van het figuratieve schilderen voort in een periode waar abstractie hoogtij vierde. Ze wordt beschouwd als een van de grootste ‘vertellers’ van het 20e-eeuwse Amerika, waarbij ze verhalen tot leven bracht door de prachtige portretten die ze in het Spaanse Harlem en de Upper West Side van New York City maakte. Van intellectuelen tot buren, van collega-kunstenaars tot alleenstaande moeders: Neel schilderde mensen uit alle lagen van de bevolking. Ze was meer dan vijftig jaar actief en haar nalatenschap is een oeuvre dat even historisch verlichtend en sociaal geëngageerd is als autobiografisch. 

De tentoonstelling Alice Neel in New Jersey and Vermont onthult hoe Neel haar eigen intieme wereld zag. De werken, geselecteerd door Jeremy Lewison (adviseur van de Estate Alice Neel), zijn gevuld met licht, weelderige vegetatie en een gevoel van openheid. In tegenstelling tot de portretten die Neel in New York schilderde en die vaak binnen in haar atelier werden gemaakt, werkte Neel in Spring Lake en Vermont meestal buiten tijdens vakanties en weekends. Het zorgt ervoor dat ze niet enkel in een andere omgeving gemaakt werden, maar ook in een andere gemoedstoestand: de strijd en wederwaardigheden van het stadsleven maken plaats voor een eenvoudiger en rustieker bestaan.

Neels liefde voor het platteland gaat terug tot 1932, toen ze een klein huis kocht in Spring Lake, een korte treinrit van New York verwijderd. Toen ze in de stad woonde, had Neel een ruime keuze aan geportretteerden, maar haar tijd in het huis bracht onvermijdelijk haar familie dichterbij. Ze schilderde haar zoons Richard en Hartley vaak, en toen die trouwden en hun eigen gezin hadden, portretteerde ze ook haar schoondochters en kleinkinderen: Richard trouwde met Nancy (hun dochters zijn Olivia, de tweeling Antonia en Alexandra, en Victoria) en Hartley trouwde met Ginny (hun kinderen zijn Elizabeth en Andrew). Later, toen Hartley een baan in Vermont aanvaardde en naar een boerderij verhuisde, kwam zijn moeder er vaak op bezoek. Vanaf 1973, en ondanks dat het vijf uur rijden van New York was, werd het huis in Vermont een van haar favoriete verblijfplaatsen. Vermont was haar om een ​​andere reden dierbaar: het was de plek waar ze eindelijk - ze was al de 70 gepasseerd - een 'eigen kamer' had. Omdat ze voor haar kinderen moest zorgen en geen aparte studio in New York kon betalen, had ze tot dan toe altijd in haar appartement geschilderd. Maar in Vermont kon ze een van de bijgebouwen van de boerderij ombouwen tot een echte studio.

Alice Neel
Alice Neel in New Jersey and Vermont
26 oktober - 6 december 2018
Xavier Hufkens

Alice Neel (1900-1984) Hydrangeas, 1967. Oil on canvas. 101,6 x 114,3 cm. Photo-credit: HV-studio, Brussels Courtesy: the Estate of Alice Neel and Xavier Hufkens, Brussels
Alice Neel (1900-1984) Hydrangeas, 1967. Oil on canvas. 101,6 x 114,3 cm. Photo-credit: HV-studio, Brussels Courtesy: the Estate of Alice Neel and Xavier Hufkens, Brussels

 

Alice Neel

Alice Neel werd geboren in 1900 in Philadelphia en stierf in 1984 in New York. Postume solotentoonstellingen van haar werk omvatten: Painter of Modern Life, Fondation Vincent van Gogh Arles, Arles, Frankrijk (2017); Collector of Souls, Gemeentemuseum Den Haag, Den Haag, Nederland (2016-17); The Subject and Me, The Talbot Rice Gallery, University of Edinburgh, Edinburgh, Schotland (2016) en Painter of Modern Life, Ateneum Art Museum, Helsinki, Finland (2016). Ze was tweemaal het onderwerp van retrospectieven in het Whitney Museum of American Art, eerst in 1974 en postuum in 2000. Alice Neel is vertegenwoordigd in vele grote museumcollecties waaronder The Metropolitan Museum of Art, New York; het Moderna Museet, Stockholm, Zweden; het Museum van Hedendaagse Kunst, Los Angeles; de National Gallery of Art, Washington D.C .; Tate, Londen, VK en het Whitney Museum of American Art, New York.

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.