Xavier Hufkens presenteert debuuttentoonstelling van Chinese kunstenaar Qiu Xiaofei in Europa
Xavier Hufkens presenteert de debuuttentoonstelling van de Chinese kunstenaar Qiu Xiaofei in Europa. De tentoonstelling, getiteld BARE, toont een nieuwe reeks schilderijen die tussen 2021 en 2023 zijn gemaakt. Verwijzend naar Oosterse en Westerse esthetische tradities, maar ook puttend uit de literaire, muzikale en intellectuele wereld van beide culturen, bewegen de werken zich op de grens tussen observatie en verbeelding, en verkennen ze de diepten van het menselijk bewustzijn en de grenzen van de werkelijkheid.
De titel van de tentoonstelling verwijst naar een beroemde zin uit het gedicht First Day of the Year Wu Shen van de schrijver Wang Zhideng (1535-1612) uit de Ming-dynastie: “Bare-skinned, I pound the drum with unrestrained fervour, unleashing my untamed soul.” Het gedicht vertelt over een man die 's nachts ouder wordt en op de eerste ochtend van het nieuwe jaar naakt ontwaakt, in een staat van manie, terwijl hij vurig op zoek is naar zijn meest authentieke innerlijke zelf. Door het beeld op te roepen van een naakte man die op de trommel slaat, verbeeldt Qiu deze ongebreidelde levenshouding en een verlangen om de alledaagsheid ervan te overstijgen in zijn werken.
In de afgelopen jaren is Qiu teruggekeerd naar een van de leidmotieven in zijn oeuvre: de verkenning van waanzin, hallucinaties en de irrationele energie van de menselijke psyche. Geïnspireerd door de psychoanalyse, die de ideeën van dromen, naaktheid en zelfbeeld met elkaar in verband brengt, probeert Qiu door te dringen in de oppervlakkige aspecten van het leven en via het schilderen diepere existentiële inzichten bloot te leggen. Voor Qiu dient schilderen niet alleen als een wisselwerking tussen fysieke gewaarwording en de geest, maar ook als een evocatie van spirituele energie, die ons helpt bij het navigeren door de complexiteit van het bestaan. Het schilderij combineert levendige kleuren met de overdreven misvormingen en de aesopische taal van het magisch realisme. de titel van het werk Drunken Moon is ontleend aan componist Arnold Schönberg's Pierrot lunaire (1912), een melodrama dat bekend staat om zijn neurotische sfeer (Moondrunk is de titel van het eerste nummer in de serie). De verhaallijnen in Schönbergs meerdelige compositie zijn reflecties op de innerlijke psyche, die verschijnen als impulsieve maar authentieke uitingen die uit de diepten van het onderbewuste opduiken.
In de werken van Qiu worden de filosofische ideeën van de Chinese literatoren uit de dynastieën Wei en Jin (220-420) opnieuw verbeeld als hedendaagse beelden: gezichten met ambivalente glimlachen, de chaos van beschonken dansen en gezangen en naakte lichamen, allemaal te midden van vreemde bloemen en planten in utopische ruïnes. De invloeden van de traditionele Oosterse schilderkunst en de Europese religieuze kunst van de late Middeleeuwen zijn ook duidelijk in zijn werk: het gebruik van luchtfoto's creëert een ruim gebied voor contemplatie, terwijl verspreide perspectieven en lijnen diepe bergen en desolate terreinen afbakenen en een tot nadenken stemmende beeldtaal vormen. De belangrijke invloed van traditionele Chinese kunst is merkbaar in het schilderij Bare roept de kernachtige afbeeldingen van de Arhat op die in de traditionele Chinese kunst te vinden zijn. Met een uitgebreid gebruik van geel roept het schilderij een opvallend apocalyptisch landschap op dat, ondanks zijn grootsheid, in verval raakt met een broos lichaam op een bed. Als de plaats waar het leven begint en eindigt, heeft dit specifieke motief zowel positieve als negatieve connotaties.
De inspiratie van de kunstenaar strekt zich verder uit van persoonlijke herinneringen aan zijn familie tot de geopolitieke relatie tussen zijn geboortestad Harbin in China en de voormalige Sovjet-Unie. Deze invloeden zijn zichtbaar in werken als The One Tree Forest en La Source waarin de beelden van de verlaten kerk en het arbeidershuisje uit zijn geboortestad worden gecombineerd tot futuristische architecturen. Dergelijke opvallende architecturen dienen als vehikel voor de herinneringen en fantasieën van de kunstenaar, waardoor de draden van verleden en heden, het individuele en collectieve, en observatie en verbeelding verder samensmelten.
In BARE biedt Qiu een diepgaande verkenning van de werkelijkheid en de menselijke psyche, weerspiegeld in de mystieke allure van zijn schilderijen. Puttend uit herinneringen, fantasie en historische referenties onthullen zijn werken de diepten van het menselijk bewustzijn terwijl ze naadloos oosterse en westerse esthetiek uit verschillende tijdsperioden met elkaar vermengen. Qiu's schilderijen overstijgen louter representatie en nodigen de kijker uit om zich op een droomachtige manier te verdiepen in de complexiteit van het bestaan.
Qiu Xiaofei (Harbin, China, 1977) studeerde in 2002 af aan de Central Academy of Fine Arts Beijing en woont en werkt nu in Beijing. Zijn werk was te zien in grote internationale tentoonstellingen, waaronder in M+, Hong Kong (2023); Taikang Art Museum, Beijing (2023); G Museum, Nanjing (2023); UCCA Edge, Shanghai (2022); He Art Museum, Guangdong (2021); Fort Gansevoort, New York (2018); Crystal Bridges Museum of American Art, Bentonville (2018); Tampa Museum of Art, Florida (2014); Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam (2014); Ullens Center for Contemporary Art, Beijing (2013); Long Museum, Shanghai (2013); The 10th Havana Biennial, Havana (2009); Tate Liverpool, Liverpool (2007); ZKM | Museum of Contemporary Art, Karlsruhe (2007); Kunstmuseum Bern, Zwitserland (2005).
Qiu Xiaofei
BARE
7 juni - 3 augustus 2024
Xavier Hufkens - Rivoli
St-Jorisstraat 107
1060 Brussel, België
xavierhufkens.com
Afbeeldingen