Xavier Hufkens presenteert de eerste tentoonstelling van de Japanse kunstenares Ulala Imai in de galerie

 

Xavier Hufkens presenteert MEMORY, de eerste tentoonstelling van de Japanse kunstenares Ulala Imai in de galerie. Als derde generatie kunstenares, staat Ulala Imai bekend om haar schilderijen waarin alledaagse voorwerpen worden getransformeerd tot raadselachtige taferelen die doordrenkt zijn van een gevoel van intimiteit. Haar unieke oeuvre onderscheidt zich door haar gebruik van iconografie uit de populaire cultuur, die ze weergeeft in diverse genres, waaronder stillevens, portretten, landschappen, historische en verhalende schilderijen. MEMORY omvat een nieuwe serie schilderijen, bevolkt door een voortdurend wisselende cast van personages, van wie ze er veel al jaren schildert. “Ik heb niet het vermogen om me een fictieve wereld voor te stellen. De eerste fase van de creatie begint met een goed motief,” zegt Imai. Op zoek naar deze motieven wendt Imai zich tot haar dagelijks leven, waardoor “de motieven zelf kunnen worden begrepen als een autobiografie”. Altijd al vanuit huis werkend, dichtbij haar vader, man en kinderen was, dient haar huiselijke omgeving als primaire inspiratiebron. Stillevens zijn overvloedig aanwezig, met een focus op alledaagse voorwerpen in een huishouden: de smeltende boter op een stuk toast in de keuken, fruit en bloemen geplukt uit de tuin, knuffels en beeldjes achtergelaten door haar kinderen. Voor Imai zijn deze alledaagse objecten een soort verlengstukken of avatars die visuele manifestaties worden van menselijke emoties en complexiteiten op basis waarvan ze met de wereld communiceert.

Imai’s werk is het resultaat van haar eindeloze fascinatie voor het combineren van verschillende motieven in expressieve maar zorgvuldige composities, die de verbeelding van de kijker prikkelen. Het combineren van een aap met een daikon radijs kan op zichzelf betekenisloos zijn, maar het kan leiden tot een oneindige hoeveelheid verhaallijnen. In deze nieuwe serie maken de kijkers kennis met unieke arrangementen van een aantal bekende figuren, waaronder pluizige en plastic figuurtjes van Chewbacca (Star Wars); Cookie Monster (Sesamstraat); een Undercover x MediCom hamburgerlamp, een ‘familie’ van drie knuffels en twee identiek uitziende Steiff apen. De schilderijen bevatten ook een aantal bekende attributen die al lang in haar werk voorkomen, waaronder een groen Loki-masker (Marvel Comics) en miniatuur kimono’s. Licht daarentegen is een belangrijke preoccupatie in al zijn vormen. In deze tentoonstelling zien we de dageraad (lost), daglicht (play, partner) en avondschemering (holy night, breeze), maar ook een ongebruikelijke combinatie van kaarslicht en elektrisch licht (marriage). Ook de seizoenen wisselen, van het weelderige groen van lente en zomer (play, ranger) tot herfst (partner) en winter (holy night).

De verhalende schilderijen die Imai’s intieme relatie met niet-menselijke objecten uitbeelden, kunnen ook worden beschouwd in de context van het shintoïsme en animisme. Het shintoïsme, het traditionele geloofssysteem in Japan, draait om bovennatuurlijke entiteiten die kami worden genoemd en waarvan wordt geloofd dat ze in alles wonen, van objecten tot natuurlijke fenomenen en zelfs geografische formaties. Alle levende en levenloze dingen zijn dus bezeten van een ‘spirituele essentie’ of ‘ziel’. Japan heeft een rijke visuele traditie met betrekking tot deze overtuigingen. Met het gemak waarmee mensen mensachtige eigenschappen projecteren op niet-menselijke dingen op basis van deze overtuigingen, spelen Imai’s schilderijen in op dergelijke thema’s. De objecten en het speelgoed in Imai’s oeuvre kunnen dus worden gelezen als symbolisch voor mensen, de maskers die ze dragen en de rollen die ze spelen.

Ulala Imai’s beheersing van olieverf - haar exclusieve medium - komt ook naar voren in een nieuwe serie stillevens met een waaier aan voedsel, bloemen en fruit. De borden gevuld met typische Europese gerechten bevestigen Imai’s affiniteit met de westerse cultuur, en Frankrijk in het bijzonder, waar haar moeder woont. Van jongs af aan bezocht ze Franse musea en verdiepte ze zich in het werk van kunstenaars als Manet, de bij uitstek peintre de la vie moderne. Zijn schilderij L’Asperge (Musée d’Orsay) heeft Imai altijd geïnspireerd, omdat het een werk is dat op een schijnbaar moeiteloze manier een extreem gevoel van realiteit weergeeft. Ze brengt een vergelijkbare mate van pragmatisme en spontaniteit in haar eigen stillevens, door te streven naar het vastleggen van de inherente versheid van het voedsel zelf. Als peintre de la vie quotidienne nodigt ze ons uit om op een nieuwsgierige en zintuiglijke manier na te denken over het leven van alledag. Imai zegt: “Soms vind ik de waanzin, de humor en het vreemde verscholen in het alledaagse, en er zijn momenten dat het er zo mooi uitziet dat mijn hart ervan overslaat. Ik hoop een glimp van mijn ‘herinnering’ weer te geven door middel van mijn olieverfschilderijen, die mijn indrukken van het dagelijks leven uitdrukken.”


Ulala Imai
MEMORY
22 september — 4 November 2023
Xavier Hufkens ​
Van Eyckstraat 44 ​
1050 Brussel
https://www.xavierhufkens.com


Ulala Imai

Ulala Imai (1982) woont en werkt in Kanagawa, Japan. Ze volgde een opleiding aan de Faculty of Art and Design van de Tama Art University en studeerde in 2009 af aan het Doctoral Program. Recente tentoonstellingen zijn onder andere A Lover’s Discourse, Aspen Art Museum, Aspen, CO, USA (2023);public private, Pond Society, Shanghai, China (2023); The Postmodern Child, Museum of Contemporary Art Busan, Korea (2023); the scene, Karma, New York, NY, VS (2022); Reminiscence, Union Pacific, Londen (2022); Melody, Parco Museum, Tokio (2021), amazing, Nonaka-Hill, Los Angeles, CA, VS (2021) en Project N. 78, Tokyo Opera City Gallery, Tokio, Japan (2020). De kunstwerken van Ulala Imai zijn opgenomen in de permanente collecties van San Francisco Museum of Modern Art, San Francisco, CA; Dallas Museum of Art, Dallas, TX; The High Museum, Atlanta, GA, USA; He Art Museum, Provincie Guangdong, China en Space K/Kolon Museum, Seoul, Korea.


Beelden (klik hier om de beelden te downloaden)

 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.