Xavier Hufkens presenteert de eerste tentoonstelling van de Amerikaanse schilder Joan Semmel met de galerie

Xavier Hufkens presenteert An Other View, de eerste tentoonstelling van de Amerikaanse schilder Joan Semmel (1932) bij de galerie. De tentoonstelling beslaat een periode van vijf decennia en toont de belangrijkste ontwikkelingen in het oeuvre van de kunstenaar.

De tien getoonde olieverfschilderijen op groot formaat en twee werken op papier, gemaakt tussen 1971 en 2018, getuigen samen van Semmel's decennialange toewijding aan de representatie van vrouwen, grotendeels door middel van haar eigen lichaam. Het verstrijken van de tijd stelt de kijkers in staat om een onverbloemde blik te werpen op de natuurlijke veroudering, maar ook om na te denken over het sociaal-politieke engagement van 'het persoonlijke is het politieke' en de evolutie van feministische kwesties in verschillende decennia, van de seksuele bevrijding in de jaren 70 tot de verering van de jeugd door de hedendaagse maatschappij.

Door een resoluut niet-objectiverende houding aan te nemen - haar eigen lichaam als onderwerp - heeft Semmel een oeuvre gecreëerd dat niet alleen traditionele voorstellingen van vrouwen uitdaagt, maar ook thema's als identiteit, seksualiteit en censuur verkent. Ze beschouwt haar schilderijen niet als zelfportretten, maar eerder als toetsstenen: beelden die kritische kwesties onder de aandacht brengen, zodat ze geconfronteerd kunnen worden. Hoewel Semmel de neiging heeft om in series te werken, is het element dat het oeuvre samenbindt - naast de focus op zelf- en zelfrepresentatie - het gebruik van kleur. Semmel's benadering van kleur is abstract, terwijl haar benadering van figuratie onverbloemd realistisch is.

Het vroegste werk in de tentoonstelling is een van Semmel's iconische seksschilderijen uit 1971. Semmel schilderde als reactie op de commerciële uitbuiting van vrouwenlichamen en probeerde een erotische beeldtaal te creëren die vrouwen zou aanspreken. Haar overtuiging dat vrouwelijke onderdrukking begint in de seksuele arena was een andere katalysator. Met het lichaam als structurele vorm en kleuren die haar abstract expressionistische wortels verraden, zijn deze baanbrekende werken intiem maar verstoken van sentimentaliteit. De gelijktijdige serie Self-Image, vertegenwoordigd door twee werken op papier, markeert een keerpunt in haar werk: het begin van de intense focus op haar eigen lichaam. Een belangrijk doel was het uitdagen van de mannelijke blik in de westerse schilderkunst en populaire cultuur. Vandaar haar beslissing om in haar werk zowel toeschouwer als onderwerp te worden en de traditionele thema's van kwetsbaarheid en verleiding te overstijgen. Cruciaal is dat ze ervoor koos om haar lichaam vanuit haar eigen gezichtspunt te schilderen, zowel in letterlijke als in figuurlijke zin. Dit is duidelijk in een werk als Weathered (2018): de kijker observeert het vrouwenlichaam als het ware vanuit het kader, alsof hij door de ogen van de kunstenaar kijkt.

Het werk van Joan Semmel nodigt toeschouwers uit om na te denken over de manier waarop vrouwenlichamen worden waargenomen en gerepresenteerd in de kunst, de maatschappij en de hedendaagse cultuur. Zegt de kunstenaar: "Door het naakt opnieuw te verbeelden zonder de persoon te objectiveren en door mijn eigen lichaam te gebruiken, werd het duidelijk dat de kunstenaar vrouwelijk was en werden de stereotypen van de mannelijke kunstenaar en de vrouwelijke muze ondermijnd. Ik wilde die traditie van binnenuit ondermijnen."


Joan Semmel
An Other View
25 april - 15 juni 2024
Xavier Hufkens
44 rue Van Eyck,
1050 Brussel


Selectie beelden


Joan Semmel

Joan Semmel (New York, 1932) woont en werkt in New York en East Hampton. Ze was onlangs het onderwerp van een grootschalig retrospectief Skin in the Game dat in 2021 werd geopend aan de Pennsylvania Academy of the Fine Arts en in 2022 toerde naar het Herbert F. Johnson Museum of Art, Cornell University, Ithaca. In 2013 presenteerde ze A Lucid Eye in het Bronx Museum of the Arts, New York. Openbare collecties zijn onder andere het Art Institute of Chicago, IL; Brooklyn Museum, NY; The Museum of Modern Art, NY; Tate, Londen, Verenigd Koninkrijk; en Whitney Museum of American Art, NY.

 

 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.