Xavier Hufkens presenteert de eerste solotentoonstelling in de galerij met werken van de Amerikaanse schilder Milton Avery

Xavier Hufkens presenteert Forms from Nature, de eerste solotentoonstelling in de galerij met werken van de Amerikaanse schilder Milton Avery (1885-1965). Het is ook de eerste monografische expositie van Avery’s werk binnen België. Deze tentoonstelling richt zich op zijn affiniteit met de natuur, de meest duurzame inspiratiebron van de kunstenaar, en brengt de ontwikkeling van Avery’s praktijk in kaart over een periode van drie decennia - van de jaren 1930 tot de jaren 1960. De geselecteerde werken—olieverfschilderijen, aquarellen, en lijntekeningen—belichten de kenmerkende benadering van kleur, licht en compositie van de kunstenaar.

Milton Avery werd in 1885 geboren in Altmar, New York, en verhuisde op dertienjarige leeftijd met zijn gezin naar Hartford, Connecticut. In 1901 verliet hij school, op zestienjarige leeftijd, om bij Hartford Machine and Screw Company te gaan werken om het gezin te onderhouden. Na de vroegtijdige dood van zijn vader in 1905 schreef hij zich in voor een cursus belettering aan de Connecticut League of Art Students—een informele, gratis avondschool voor mannelijke leerlingen. Zijn bedoeling was om beletteraar te worden, werk dat beter betaalde en betere vooruitzichten bood, maar later stapte hij over op lessen in waarnemingstekenen bij de League. In 1924 bezocht hij Gloucester, Massachusetts, waar hij collega-kunstenaar Sally Michel (1902- 2003) ontmoette. Hij volgde haar in 1925 naar New York en trouwde het jaar daarop met haar. Dankzij het vaste inkomen dat zij verdiende met diverse illustratieopdrachten, kon hij eindelijk fulltime schilderen.

Hoewel zijn stedelijke omgeving in New York voor een groot deel van zijn leven een rijke inspiratiebron was, keerde hij toch steeds terug naar de natuur. Avery maakte aquarellen in de openlucht en tekeningen direct naar de natuur, waarbij hij precies vastlegde wat hij zag, zonder opsmuk. In de herfst en winter, wanneer hij terug in de stad was, transformeerde hij zijn observaties tot olieverfschilderijen, zoals blijkt uit werken als Study for Hint of Autumn (1953), dat de basis vormde voor Hint of Autumn (1954) en Stony Brook (1954), de basis voor Rocky Stream (1955).

Avery stond bekend om zijn uitspraak—“I like to seize the one sharp instant in nature, to imprison it by means of ordered shapes and space relationships. To this end, I eliminate and simplify, apparantly leaving nothing but colour and pattern.” Doorheen de tijd onthullen zijn werken een kenmerkende evolutie van de donkere tonen in vroege werken naar meer levendige tinten in de jaren veertig en vijftig met de opkomst het abstract expressionisme. In de jaren zestig verlegde Avery zijn stijl en palet nog meer, waarbij hij vaak op het randje van abstractie balanceerde, met lichtgevende, gelaagde werken als Winding Stream (1962).

Avery’s nadruk op vereenvoudigde vormen en kleur als voornaamste instrument van expressie leverde hem vanaf de jaren dertig de bewondering op van talrijke jongere kunstenaars, zoals Mark Rothko, Adolph Gottlieb en Barnett Newman, die stuk voor stuk levenslange vrienden werden. Rothko in het bijzonder was een grote bewonderaar van zijn werk. Bij Avery’s herdenking in 1965 gaf Rothko de grafrede – “Avery is first a great poet... He always had that naturalness, that exactness, and that inevitable completeness which can be achieved only by those gifted with magical means, by those born to sing.”

Deze tentoonstelling volgt op een grote reizende overzichtstentoonstelling van de kunstenaar, georganiseerd door de Royal Academy in Londen en tentoongesteld in het Modern Art Museum of Fort Worth in Texas en het Wadsworth Atheneum Museum of Art in Hartford, Connecticut.


Milton Avery
Forms from Nature
20 april — 10 juni 2023
Xavier Hufkens
44 rue Van Eyck, 1050 Brussel

AVER_Pressrelease_NL.pdf

PDF - 72 Kb

Milton Avery

Het werk van Milton Avery is te vinden in belangrijke musea over de hele wereld, waaronder de Albright-Knox Art Gallery; Art Institute of Chicago; Hirshhorn Museum and Sculpture Garden; Los Angeles County Museum of Art; Metropolitan Museum of Art, NY; Museum of Fine Arts, Boston, MA; Museum of Modern Art, NY; National Gallery of Art, Washington, D.C. National Gallery of Australia, Canberra; The Phillips Collection, Washington, DC; San Francisco Museum of Modern Art, CA; Smithsonian American Art Museum, Washington, DC; Tate, Londen; Thyssen-Bornemisza Museum of Art, Madrid, Spanje; Walker Art Center, Minneapolis, MN; Whitney Museum of American Art, NY; Yale University Art Gallery, New Haven, CT.


Beelden

 

 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.