Xavier Hufkens opent een derde galerieruimte in Brussel


Xavier Hufkens opent vanaf 18 juni een derde tentoonstellingsruimte in Brussel. De toevoeging van de nieuwe ruimte, ontworpen door de Belgische architect Bernard Dubois, zal de dynamische aanpak van de galerie versterken en nieuwe mogelijkheden bieden aan de kunstenaars van de galerie. De nieuwe galerie is ongeveer 350 m2 groot en bevindt zich in de Van Eyckstraat 44, op slechts 100 meter van de hoofdlocatie in de Sint-Jorisstraat.

Over de nieuwe galerieruimte zegt Xavier Hufkens in een statement:

We hadden in het buitenland kunnen openen, maar kozen ervoor om in Brussel te blijven. Ik wil kwaliteit boven alles stellen, want dat is altijd de rode draad geweest in ons programma. De derde galerie geeft onze kunstenaars nieuwe ruimtelijke mogelijkheden, nieuwe kansen en uitdagingen, ondersteund door een ervaren team. Ik wil dat de galerie een bestemming wordt, zowel fysiek als intellectueel. Een plek waar kunstenaars, kunstliefhebbers, verzamelaars en studenten samen kunnen komen. Als we dit goed doen, geloof ik dat kunst onze muren kan overstijgen. 

De nieuwe galerieruimte zal vanaf 18 juni worden ingewijd met een nieuwe tentoonstelling van kunstenaar Sterling Ruby. Ruby maakte voor deze tentoonstelling een nieuwe reeks assemblages, waarvan de oorsprong terug te voeren is op de WIDW-schilderijen die in 2018 voor het eerst in de galerie werden tentoongesteld. Voor deze reeks graaft Ruby steeds dieper in zijn voortdurende fascinatie voor de vormvergelijking van het raam, en presenteert hij een ensemble van driedimensionale constructies waarin schilderkunstige en sculpturale technieken samenkomen.

Sterling Ruby.
A RELIEF LASHED + A STILL POSE ​
18 juni – 1 augustus ​
Xavier Hufkens
Van Eyckstraat 44

Voor meer informatie, gelieve contact op te nemen met
Micha Pycke
[email protected]
+32 (0)486 680 070Over Xavier Hufkens

Xavier Hufkens opende zijn galerie voor hedendaagse kunst in 1987 in een leegstaand magazijn in de buurt van het Zuidstation in Brussel. De Britse beeldhouwer Antony Gormley, die nog steeds verbonden is aan de galerie, Felix Gonzalez-Torres en Rosemarie Trockel waren voor het eerst in België te zien met Xavier Hufkens (Gormley in 1987; Gonzalez-Torres in 1991 en Trockel in 1993).

Vijf jaar later, in 1992, verhuisde de galerie naar een 19de-eeuws herenhuis in de Sint-Jorisstraat 6, vlakbij de Louizalaan in Elsene. Het herenhuis werd in 1997 uitgebreid met het aangrenzende gebouw en enkele nieuwe kunstenaars voegden zich bij de galerie, waaronder Louise Bourgeois, Roni Horn en Thomas Houseago. Een tweede ruimte in dezelfde straat, in de Sint-Jorisstraat 107, werd geopend in het voorjaar van 2013. Die nieuwe galerieruimte, gelegen in de Galerie Rivoli (een gemengd commercieel project uit de jaren 1970) is ontworpen door de Zwitserse architect Harry Gugger, die eerder samenwerkte met Herzog en De Meuron.

In juni 2020 opent Hufkens zijn derde ruimte in de Van Eyckstraat 44. De toevoeging van een nieuwe ruimte, ontworpen door de Belgische architect Bernard Dubois, versterkt de dynamische aanpak van de galerie en biedt nieuwe mogelijkheden aan de kunstenaars van de galerie.

Xavier Hufkens staat bekend als een van de belangrijkste galerieën voor hedendaagse kunst in Europa, en vertegenwoordigt een veertigtal kunstenaars van verschillende generaties. Hufkens maakte gedurende zeven jaar deel uit van het zeskoppige selectiecomité voor Art Basel en neemt ook deel aan acht internationale kunstbeurzen per jaar. De galerie heeft samenwerkingsverbanden met de estates van Louise Bourgeois, Willem de Kooning, Robert Mapplethorpe en Alice Neel.

Foto door Jean-François Jaussaud

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.