Aurelia Visovan wint Internationale Wedstrijd Musica Antiqua voor pianoforte

De Roemeense pianiste Aurelia Visovan won vanavond overtuigend de finale van de Internationale Wedstrijd Musica Antiqua, die in 2019 focuste op pianoforte. De tweede prijs ging naar de Russische pianist Dmitry Ablogin. De jury reikte een derde prijs uit aan Emil Duncumb. De Russische Ekaterina Polyakova en de Taiwanese Tzu-Yu Yang kregen een eervolle vermelding. Dmitry Ablogin kreeg de prijs van het publiek.

De winnaar van de eerste prijs krijgt naast een geldprijs ook de kans om recitals te spelen bij MAfestival Brugge in 2020, Bozar, Monteverdifestival Cremona & Musikfestspiele Potsdam Sanssouci. Sinds 2013 beloont een onafhankelijke jury van Outhere Music een van de finalisten met een cd-opname. MAfestival is medesponsor van deze opname. 

Het repertoire van de Internationale Wedstrijd Musica Antiqua 2019 voor fortepiano moet kandidaten uitdagen om hun muzikale vindingrijkheid, gedegen techniek en stijlbeheersing te demonstreren. De finalisten moesten ook aan de slag met een nieuwe compositie van Frank Agsteribbe The Drowned Land, een opdracht van MAfestival Brugge, W.A. Mozarts Pianoconcerto nr. 24 in c, KV 491 voor piano, fluit, viool en cello: Allegro - Larghetto - Allegretto. Met de compositie-opdracht van Frank Agsteribbe wil MAfestival bijdragen aan de uitbreiding van het repertoire voor historische instrumenten. deelnemers hebben de keuze tussen een origineel instrument van Conrad Graf uit 1835 en een replica van een instrument van Conrad Graf (1823, replica gebouwd door Chris Maene)

De Internationale Wedstrijd Musica Antiqua is een van de meest gerenommeerde wedstrijden vroege muziek wereldwijd. De wedstrijd richt zich tot jonge, hooggekwalificeerde uitvoerders uit binnen- en buitenland, gespecialiseerd in de historisch geïnformeerde uitvoeringspraktijk. Tot de halve finale werden 9 kandidaten toegelaten, 5 van hen mochten deelnemen aan de finale. Hun muzikale prestaties werden beoordeeld door een internationale jury van gereputeerde pedagogen en uitvoerders: Johan Huys, Bart Van Oort, Keiko Schichijo, Christine Schornsheim, Piet Kuijken en Wolfgang Brunner.

De finale kan tot en met zondag 11 augustus worden bekeken op Evil Penguin TV.

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.