William Ludwig Lutgens wint Eeckman Art Prize 2017, de prijs voor hedendaagse tekenkunst

Voor het tweede jaar op rij lanceerde Art on Paper, de beurs voor hedendaagse tekenkunst in samenwerking met BOZAR, een projectoproep - met de steun van EECKMAN ART & INSURANCE - voor kunstenaars en kunststudenten met affiniteit voor de tekenkunst. De winnaar krijgt een productiebudget en een tentoonstellingsplek tijdens de beurs.

Het is met groot enthousiasme dat de jury — bestaande uit Paul Dujardin (Bozar), Catherine Henkinet (ISELP), Marc Ruyters (H ART), Cedric Liénart Jeude (Eeckman Art & Insurance), Johana Carrier (Roven), Reyn van der Lugt (kunstverzamelaar) en Kasper Bosmans (kunstenaar) — William Ludwig Lutgens verkozen heeft tot winnaar van deze tweede editie. De jury prees Lutgens zowel voor de grafische kwaliteit van zijn werk als voor de politieke en sociale relevantie ervan.

William Ludwig Lutgens (Geboren in 1991 in Turnhout) studeerde aan het Sint Lucas Antwerpen, waar hij een eerste diploma Master in Illustratie en een tweede in Research & Design vergaarde. Hij woont en werkt in Gent, waar hij op dit moment een postdoctorale opleiding volgt aan het HISK (Hoger Instituut voor Schone Kunsten). De kunstenaar combineert autobiografische elementen met sociale kwesties om misstanden en hypocrisie aan de kaak stellen in een taal die zowel politiek als komisch is. Lutgens dwingt zijn perspectief niet op, maar laat de toeschouwer in het ongewisse, ergens in een limbo, tussen twee momenten: het speelse en het ernstige, amusement en ongemak. Sinds 2016 staat hij aan het hoofd van de online publicatie "Het Geïllustreerd Blad / The Illustrated Paper", een politiek incorrect dagblad.

Voor Art on Paper zal Lutgens een nieuwe installatie creëren die aan de hand van muurtekeningen, teksten, prenten en ingelijste tekeningen die de subjectiviteit van de ervaring van de toeschouwer bevraagt. Wat gebeurt er met de intentie van het werk als het bekeken, gelezen, beleefd wordt? Welke interpretaties en transformaties ondergaan de ideeën van de kunstenaar? Wat blijft er nog over van de oorspronkelijke bedoeling en het verlangen van de schepper, wanneer het werk wordt overgedragen?

William Ludwig Lutgens op Art on Paper
07—10.09.2017
BOZAR Terarken rooms
Rue Ravenstein 23,
1000 Brussel

WOENSDAG 06.09:
16u00 > 19u00 - preview journalisten + VIP + gegidste rondleidingen met kunsthistoricus
19u00 > 23u00 - vernissage

DONDERDAG 07.09 - ZONDAG 10.09: 11u00 > 19u00 - open voor het publiek

Meer info: www.artonpaper.be

Micha Pycke |Club Paradis

Micha Pycke | Club Paradis

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.