Jonge Belgische kunstenaar William Ludwig Lutgens stelt tentoon bij PLUS-ONE

PLUS-ONE presenteert de eerste galerietentoonstelling van William Ludwig Lutgens (°1991, Turnhout). De jonge Belgische kunstenaar absorbeert een overvloed aan beelden en indrukken om ze vervolgens 'uit te braken' in zijn satirische schilderijen, tekeningen, publicaties en installaties. In zijn werken bevraagt ​​Lutgens onze maatschappij, die geregeerd wordt door marketing en gehuld is in een overdaad aan "perfecte-maar-valse"-beelden. Ook de kunstwereld, die eveneens meer en meer wordt bepaald door marketing, ontsnapt niet aan Lutgens' satirische blik. Zijn werken maken ook de kijker tot onderwerp: hoe consumeren we beelden, en met name kunst? Lutgens bevraagt de kijker op subtiele wijze, zonder definitieve antwoorden te geven. Hij laat zo de toeschouwer in het ongewisse tussen humor en ernst. 

 

De schilderijen en tekeningen van Lutgens hebben een chaotisch karakter vanwege hun 'trashy', bijna anarchistische stijl. Zijn artistieke kracht ligt echter in zijn verwevenheid en de gelaagdheid van de verschillende stijlen en invloeden. Lutgens combineert vakkundig op neodada geïnspireerde collagetechnieken en cartoonachtige tekeningen met een expressief gebruik van verf en sociaalkritische, politiek geladen inhoud, overgoten met een dosis donkere humor.

Humor is een belangrijk aspect met betrekking tot de werken van Lutgens. Hij neemt alles met een korrel zout. Naarmate de realiteit moeilijker te onderscheiden is van alle dingen die nep zijn, kunnen we er net zo goed met een zekere lichtheid over nadenken. Deze lichtheid is vooral aanwezig in zijn kleuren en soms naïeve tekenstijl. Maar inhoudelijk blijft de toeschouwer met een bittere nasmaak achter. Hier komt de invloed van cartoons tot uiting in Lutgens' werk: hij maakt humoristische pointes, maar nooit zonder een - soms subtiel, vaak bot - puntje van kritiek. In een kunstscène waarin zwaarmoedige politiek kritische kunst alomtegenwoordig is, is zijn luchtige (niet-pessimistische) commentaar verfrissend.​

Voor deze tentoonstelling verwerkte Lutgens vooral indrukken uit zijn persoonlijke leven, gaande van het huwelijk van zijn broer tot het winnen van de Eeckman Art Prize. Zijn veranderende positie als mens en kunstenaar, van afgestudeerde student aan het HISK, over het ontvangen van prijzen en bijbehorende lof tot het voorbereiden van een soloshow, leidde tot de meeste nieuwe werken die te zien zijn bij Plus One gallery. 

William Ludwig Lutgens (Turnhout, °1991) studeerde in 2015 af als Master of Research in Art and Design, nadat hij eerder een master in Illustratie en Grafisch Ontwerp behaalde. Beide studies waren aan Sint-Lucas Antwerpen. Daarna vervolledigde hij zijn parcours aan het Hoger Instituut voor Schone Kunsten in Gent. Recent (2017) won Lutgens de Front Line – Lyra prize in de Drawing Room in Madrid en de Eeckman Art Prize tijdens Art On Paper in Bozar in Brussel en en de tweede prijs van The Boghossian Foundation bij ArtContest.

Sinds 2016 brengt Lutgens ook  ‘Het Geïllustreerd Blad’ uit: een ‘politiek incorrecte krant’.  In deze geheel met de hand geschilderde publicatie brengt de kunstenaar een parodie op een krant en zet hierbij de elementen die we van het nieuwsmedium gewoon zijn, van tekstkolommen tot illustraties tot schreeuwende koppen, volledig naar zijn hand. 

De tweede editie van 'Het Geïllustreerd Blad', dat uitgebracht wordt tijdens de tentoonstelling, is geïnspireerd op publicitaire brochures en zal consumptie, zowel van commerciële producten als van afbeeldingen, als overkoepelend thema hebben. 


William Ludwig Lutgens
Eat me up and spit me out, Junior

25.01.2018–17.03.2018
Plus-One, Nieuw Zuid
Léon Stynenstraat 21
2000 Antwerpen

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.