WIELS presenteert een onuitgegeven tentoonstelling van Marcel Broodthaers

WIELS presenteert een onuitgegeven tentoonstelling van Marcel Broodthaers, gerealiseerd in nauwe samenwerking met de Nalatenschap/Succession Marcel Broodthaers.

Marcel Broodthaers (1924-1976) componeerde in de jaren ‘60 met behulp van van de populaire elementen van plastieken straatnaamborden raadselachtige visuele gedichten met signalen, beelden, letters, woorden of leestekens die zich aan een directe en universele betekenis weten te onttrekken. De afgeronde contouren van de letters en pictogrammen, industrieel vervaardigd met behulp van een vacuümvormtechniek, maken de letters bijna tastbaar; het reliëf stelt het grafische voorop, als mal voor het communiceren van ideeën.

Broodthaers omschreef deze werken als "het beeld behandelen als woord en het woord als beeld", een commentaar op de utilitaire opvatting die ook de conceptuele kunst hanteerde van taal louter als informatie. In plaats daarvan stelde hij de vele poëtische dimensies van taal voorop

WIELS toont nu de volledige reeks van 36 hoofdmotieven van Broodthaers’ platen en ook alle nevenmotieven, onbekende versies en vele variaties, om zo de eigenzinnige kijk van de kunstenaar op serialiteit, het unieke kunstwerk en z’n reproductie te onthullen. Het brengt een 120-tal platen, tekeningen en een uitgebreide reeks voorbereidende schetsen en documenten samen, met prototypes en een selectie van ‘Open Brieven’ van de kunstenaar.

Een catalogue raisonné van alle platen, variaties of prototypes werd samengesteld door Charlotte Friling, met teksten van Maria Gilissen Broodthaers, Manuel Borja Villel en Dirk Snauwaert (400 pp, 500 illustraties).

De tentoonstelling omvat ook prototypes en een uitgebreide reeks voorbereidende schetsen voor de platen, in confrontatie met een selectie van ‘Open Brieven’ van de kunstenaar. De brieven, een soort pamfletten, werden door Broodthaers in de publieke arena verspreid in de periode dat hij zijn Musée d'art moderne, Département des Aigles oprichtte en ontwikkelde, een persoonlijk museum waarvan hij de kunstenaar, directeur, bewaker en terloopse bezoeker was. Het museum bestond van 1968 tot 1972, parallel aan de productie van de plastieken platen, waarvan er verschillende als publiciteit voor de secties zijn persoonlijke museum functioneerden.


Marcel Broodthaers
Industriële gedichten, open brieven
10.09.2021 - 09.01.2022
WIELS

Gecureerd door Charlotte Friling en Dirk Snauwaert ​
In nauwe samenwerking met Maria Gillissen Broodthaers ​
En in samenwerking met Marie-Puck Broodthaers ​
Display 'Open brieven' naar ontwerp van Richard Venlet


 

 

 

 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.