WIELS presenteert de eerste institutionele solotentoonstelling van Jacqueline de Jong in België

 

WIELS presenteert de eerste institutionele solotentoonstelling in België van de Nederlandse kunstenares Jacqueline de Jong, een cruciale kunstenares en persoonlijkheid uit het tijdperk van protest en contestatie.

De Jong, geboren in 1939 in Nederland, is een sleutelfiguur van de Europese naoorlogse avant-garde met een carrière die een halve eeuw omspant. Haar rol in de Situationistische Internationale markeerde haar vroege jaren in Parijs in de jaren zestig, waar ze actief betrokken was bij de studentenprotesten van mei ‘68. Parallel aan haar werk als redactrice en grafisch ontwerpster - met name voor The Situationist Times, dat ze oprichtte en publiceerde van 1962 tot 1967 - ontwikkelde de Jong een unieke schilderspraktijk. De Jongs expressieve, vaak groteske en excessieve stijl volgt de anti-academische en non-conformistische esthetiek van de avant-garde.

De Jong omarmt het picturale beeld als vehikel voor verwarring en subversie door op een speelse manier verschillende stijlen en picturale talen te gebruiken. Het absurde en het mysterieuze vinden elkaar in verhalende beelden geïnspireerd door populaire cultuur zoals film en illustratie. Gepassioneerd door het experiment speelt Jacqueline de Jong met vorm, stijl en beeldspraak om haar werken te ontwikkelen. In haar exuberante stijl, expressief en toch realistisch, getuigt haar werk van seksuele bevrijding en ongehinderde erotiek.

De tentoonstelling in WIELS biedt de mogelijkheid om het brede spectrum aan werken van de Jong te ontdekken of herontdekken in een niet-lineaire presentatie waarin werken uit verschillende tijdperken op elkaar reageren, volgens de eigenzinnige logica die de kunstenares zeer dierbaar is, die van de “dérive” (het doelloze dwalen).

De tentoonstelling in WIELS is gecureerd door Devrim Bayar (Curator, WIELS) en Xander Karskens (Directeur, De Ateliers), in nauwe samenspraak met Jacqueline de Jong. De tentoonstelling zal later doorreizen naar MOSTYN Art Centre, Llandudno, Wales (GB), in curatorship van Juliette Desorgues (Senior Curator, MOSTYN) en Kunstmuseum Ravensburg in 2022.

Ter gelegenheid van de tentoonstelling wordt een belangrijke monografie uitgegeven door het Mercatorfonds. De publicatie is vormgegeven door Eurogroupe en bevat essays van Devrim Bayar, Juliette Desorgues, Xander Karskens, Annabelle Ténèze en Niña Weijers, alsook een gesprek tussen Jacqueline de Jong en Alison Gingeras.


Jacqueline de Jong
The Ultimate Kiss
01.05 - 15.08.2021
WIELS

Persconferentie: Vrijdag 30 april, 11:00
Gelieve uw aanwezigheid te bevestigen via micha@clubparadis.be

Preview (op uitnodiging): Zaterdag 01-05, 10:00-14:30
Publieke opening: Zaterdag 01-05, 15:00-21:00

Open van dinsdag > zondag, 11:00-18:00
Tickets online te koop op WIELS.org.
Prijs catalogus: 39,95€


Met de steun van Mondriaan Fonds, Pippy Houldsworth Gallery en Dürst Britt & Mayhew en de Ambassade van het Koninkrijk der Nederlanden.


Selectie beelden Jacqueline de Jong:


Regenerate

Parallel aan de tentoonstelling van Jacqueline de Jong brengt WIELS met Regenerate een groot aantal kunstenaars samen om een vrolijke, kritische, voorzichtige en optimistische kijk op het huidige moment te bieden. De tentoonstelling presenteert recent werk van kunstenaars in België (met enkele uitstapjes buiten grenzen en bubbels). Expliciet of impliciet getuigen de geselecteerde werken van de revitalisering die kunst kan bieden.

Met: Cecilia Bjartmar Hylta, Elen Braga, Carlos Caballero, Chloë Delanghe, Bram Demunter, Effi & Amir, Eitan Efrat & Sirah Foighel Brutmann, Helen Anna Flanagan & Josefin Arnell, Eva Giolo, Corentin Grossmann, Tom Hallet, Nokukhanya Langa, Eva L’hoest, Sandrine Morgante, Camille Picquot, Batsheva Ross, Marie Zolamian

Meer info over deze tentoonstelling hier

 

 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.