Vroeger & nu: IBASHO's collectie vintage Japanse fotografie - van Araki tot Yamamoto - in confrontatie met Jeremy Stigters werk over Japan

IBASHO presenteert "Yōjo", een tentoonstelling die is ontwikkeld in nauwe samenwerking met de Nederlandse fotograaf Jeremy Stigter.

"Yōjo", een Japans begrip dat kan worden vertaald als "een blijvend, slepend of aanhoudend gevoel, een emotionele ervaring die wordt opgeroepen door beelden die door bepaalde soorten indirecte, vaak impliciete, geschriften tot stand komen", vormt een dialoog, of een confrontatie, tussen IBASHO's collectie vintage Japanse fotografie - van Araki tot Yamamoto - en Jeremy Stigters eigen werk over Japan.

Het resultaat is een totaal van vijfentwintig fotosets, een weelderige showcase van vintage zwart-wit fotografie, waarbij elk paar de toeschouwer uitnodigt om het oude met het nieuwe te bekijken en te vergelijken, het toen met het nu, het werk van de ene fotograaf met dat van een andere.

Met een primaire focus op Japan en de Japanse fotografie gaat de tentoonstelling onvermijdelijk ook over tijd: hoe veel en hoe weinig het land - de mensen, de gebruiken en de fotografie - is veranderd.

Terwijl sommige combinaties vrij duidelijk zijn, met een duidelijke visuele gelijkenis, zijn er andere, meer gecompliceerde juxtaposities, waarbij de tonaliteit, het onderliggende gevoel bepalend is voor het samenkomen van twee vrij ongerelateerde foto's.

Dit gastcuratorschap is, in de woorden van Jeremy Stigter zelf, "een soort (her)ontdekkingsreis geweest, want ik heb lang in mijn eigen archief moeten zoeken naar combinaties van foto's die zouden kunnen werken, of zelfs de meest pertinente vraag zouden kunnen stellen. Wat mij daarbij merkwaardig genoeg te binnen schoot was de haiku, de korte vorm van Japanse poëzie die traditioneel uit drie zinnen bestaat. Wat ik me gaandeweg realiseerde was dat ik, als ik probeerde de ene foto bij de andere te "passen", van twee zinnen - waarbij elke foto een zin voorstelt - naar drie zou gaan: de koppeling, of de combinatie, van de twee foto's creëert als het ware de ontbrekende derde zin. Ik hoop dat ik daarin geslaagd ben."

"Yōjo" loopt van 3 juni tot 6 augustus. De vernissage is op zaterdag 3 juni van 14:00 - 18:00 uur. Jeremy Stigter zal hierbij aanwezig zijn.


Beelden


Biography of the artist:

Jeremy Stigter (Den Haag, 1958) woont en werkt in Parijs. Na zijn studies geschiedenis (London School of Economics and Political Science) en politieke wetenschappen (Europacollege, Brugge) verhuisde hij naar Parijs (1983) en vervolgens naar New York, waar hij onder meer theater studeerde (1985). Hij begon met fotografie tijdens een langdurig verblijf in Japan (1986) waar een ontmoeting met de bekende Nederlandse fotograaf Ed van der Elsken invloedrijk bleek.

Het werk van Jeremy Stigter verscheen in de loop der jaren in een groot aantal tijdschriften en kranten in Japan, Frankrijk, Spanje, Italië, Groot-Brittannië, de VS, Zuid-Afrika, Nederland en België (Knack Magazine). Hij had talrijke tentoonstellingen in Parijs, Tokio, Amsterdam en Rome. Dit is zijn eerste tentoonstelling in België.

Het werk van Jeremy Stigter is sterk getekend door literaire en cinematografische invloeden. De documentaire functie, psychologische effecten en narratieve mogelijkheden zijn wat hem vooral interesseert in de fotografie.

 

 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.