Het vernieuwde Antwerpse veilinghuis Campo organiseert een tentoonstelling over de G58 en ZERO beweging

Het veilinghuis Campo, dat onlangs een transformatie onderging en een nieuwe ploeg ..., opent op 9 november een fascinerende tentoonstelling rond de invloedrijke Antwerpse kunstenaarsgroep G58 en zijn intense banden met de ZERO-beweging. De expo zal onder meer werk tonen van Pol Bury, Lucio Fontana, Jef Verheyen, Heinz Mack en Paul Van Hoeydonck. Gastcurator is Sofie Van den Bussche, experte van kunst uit de naoorlogse periode.

 

In 1959 zijn Paul Van Hoeydonck, Pol Bury en Jean Tinguely de grote trekkers van Vision in Motion - Motion in Vision, de tweede en meest spraakmakende groepstentoonstelling van G58 in het Hessenhuis. Daaraan nemen ook Heinz Mack en Otto Piene deel, de grondleggers van ZERO. De expo plaatst Antwerpen in het brandpunt van de actuele kunst. Otto Piene zal ze later bestempelen als “wellicht de belangrijkste ZERO-tentoonstelling”. Ook Lucio Fontana, die algemeen beschouwd wordt als de geestelijke vader van ZERO, onderhoudt uitgebreide contacten met zijn Belgische collega’s Jef Verheyen en Paul Van Hoeydonck.

Na de donkere oorlogsjaren wil ZERO kunst een nieuw elan geven, een positieve en optimistische blik op de toekomst werpen, weg van het toen erg in zwang zijnde abstract expressionisme. Licht, beweging en materie staan centraal. Monochrome, vaak witte schilderijen, kerven in het doek, het gebruik van reflecterende oppervlakken en alledaagse gebruiksvoorwerpen, spelen met vuur, licht, rook … het draagt allemaal bij om de kunst radicaal te bevrijden en tot de essentie te herleiden. 

De expo G58 en ZERO, Europeanen avant la lettre focust aan de hand van een 40-tal werken op de mensen die deel uitmaken van beide kunstbewegingen, en op enkele andere toonaangevende namen uit hun entourage.

G58/ZERO beweging, Europeanen avant la lettre
9 november tot 20 december 2017
Veilinghuis Campo

Vlaamsekaai 30
2000, Antwerpen
www.campo.be

Open:
Ma-Vr: 10-18u
Za & Zo: 13-17u

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.