Uitzonderlijke tentoonstelling van Léon Spilliaert bij Patrick Derom Gallery in Brussel

16.02.2024 ​ - ​ 13.04.2024

Patrick Derom Gallery in Brussel presenteert een uitzonderlijke tentoonstelling van Léon Spilliaert (Oostende 1881–Brussel 1946). De expo brengt eenentwintig werken op papier samen, waarvan sommige nooit eerder aan het publiek zijn getoond.

De tentoonstelling, getiteld Dwalen door de Stilte, bestrijkt de hele carrière van Spilliaert, met werken uit zijn jeugd, zoals het sombere Landschap met bord (1904), werken uit zijn volwassenheid, zoals het lumineuze Blauwe en gele marine (ca 1934), en werken uit het einde van zijn leven, zoals het raadselachtige De open deur, het wachten (ca 1945).

De tentoonstelling is onderverdeeld in vijf secties die elk een ander aspect van Spilliaerts werk belichten, zodat bezoekers kennis kunnen maken met minder bekende elementen van zijn kunst.

De catalogus die bij de tentoonstelling hoort en uitgegeven wordt door uitgeverij Snoeck, biedt een unieke getuigenis van de kleinzoon en beschrijft in korte hoofdstukken de artistieke bijdrage van de gepresenteerde werken. 

Voor een privégalerie is het tegenwoordig een zeldzaam voorrecht om een grote selectie werken van een prestigieuze kunstenaar als Léon Spilliaert te mogen presenteren. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de galerie enthousiast inging op de uitnodiging van Johan van Rossum, de kleinzoon van de kunstenaar, om een uitzonderlijke groep werken tentoon te stellen die altijd in de familie zijn gebleven.

Sinds de oprichting zo'n veertig jaar geleden heeft Patrick Derom Gallery de vertegenwoordiging en promotie van Spilliaert tot een van haar pijlers gemaakt. In de jaren tachtig en negentig werkte de galerie nauw samen met Francine-Claire Legrand, voormalig conservator moderne kunst van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België en een onbetwiste specialist in het werk van de kunstenaar. In de loop der jaren heeft de galerie enkele opmerkelijke zeegezichten en zelfportretten op de markt gebracht.

En de galerie heeft zich steeds ingezet om belangrijke privé- en openbare collecties te vinden om deze werken in onder te brengen. In 2005 verkocht de galerie bijvoorbeeld Autoportrait aux masques (1903) van de kunstenaar aan het Musée d'Orsay.


Léon SPILLIAERT. Dwalen door de stilte
Johan van Rossum familie verzameling
15.02.2024 ​ - ​ 13.04.2024
Patrick Derom Gallery
Wolstraat 1, 1000 Brussel

Website preview
NOW | patrickderomgallery
Patrick Derom Gallery is pleased to announce the exhibition
patrickderomgallery

Catalogus

De publicatie van een catalogus bij de tentoonstelling geeft een overzicht van de geschiedenis van de ontdekking van het werk van Spilliaert in België en in het buitenland, en plaatst het werk in een bredere context binnen de kunst van zijn tijd. Het bevat de unieke getuigenis van de kleinzoon van de kunstenaar en vertelt in korte hoofdstukken de originele artistieke bijdrage van de gepresenteerde werken. Met teksten van Spilliaert-specialisten Anne Adriaens-Pannier, Édouard Derom en Jeffery Howe, en een interview met Spilliaerts kleinzoon, Johan van Rossum.

Uitgegeven door Snoeck


Léon Spilliaert

De werken van Spilliaert (Oostende 1881-Brussel 1946) fascineren door het mysterie van hun beelden. Als tekenaar verkende hij de eenzaamheid van de mens en de onmetelijkheid van de zee. Hij evoceerde het leven van de plaatsen in zijn geboortestad Oostende en de voorwerpen van zijn dagelijks leven. Zijn treffende zelfportretten geven de angst weer van de zoektocht naar de diepten van zijn wezen. Zijn creaties weerspiegelen een geest van reflectie en spirituele meditatie.


Selectie beelden

 

 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.