Reminder: Uitnodiging Perspreview René Heyvaert & Vasco Araújo in M Leuven

Nu donderdag, 27 september om 10:30, worden twee nieuwe solotentoonstellingen voorgesteld aan de pers in Museum M in Leuven. Hopelijk kan je er bij zijn.

Huis Heyvaert Destelbergen. Photo Filip Dujardin
Huis Heyvaert Destelbergen. Photo Filip Dujardin

René Heyvaert
28.09.2018 >< 10.02.2019

Hoewel hij vrij onbekend is bij het brede publiek, geldt René Heyvaert (1929-1984) als referentiefiguur voor Belgische kunstenaars én architecten. 

Na een korte loopbaan als architect koos Heyvaert vanaf ca 1970 voor een kunstenaarscarrière. De tentoonstelling - het grootste overzicht van Heyvaert tot nog toe - wil Heyvaert dan ook op de kaart zetten als kunstenaar en architect. In twee zalen brengt M meer dan 120 werken - werk op papier, sculpturen, archiefdocumenten - samen, aangevuld met een unieke focus op zijn praktijk als architect. Geïnspireerd door de modulaire woningen van Charles Eames, Le Corbusier en Mies van der Rohe, werkte Heyvaert in de jaren ’50 aan ontwerpen voor vernieuwende, betaalbare woningen. In 1958 ontwerpt hij voor z’n broer het meest exemplarische huis: een minimale ‘paalwoning’ met grote raampartijen en een golfplaten dak. Het huis werd in 2016 gerenoveerd door de Belgische architect Peter Swinnen. 

Speciaal voor deze tentoonstelling tekenden architecten Arnaud Hendrickx en Wim Goossens - samen met de studenten van LUCA - een skeletstructuur van Heyvaerts woning op ware grote uit. Op die manier zijn de vernieuwende ideeën van Heyvaert ook ruimtelijk in de tentoonstelling aanwezig.

Curatoren: Eva Wittocx & Peter Swinnen


Vasco Araújo, Incest, 2004 © Vasco Araújo
Vasco Araújo, Incest, 2004 © Vasco Araújo

Vasco Araújo
28.09.2018 >< 17.03.2019

In deze solotentoonstelling presenteert de Portugese kunstenaar Vasco Araújo (°1975, Lissabon) een selectie werken uit de periode tussen 2004 en 2018, met een focus op recent werk.

Het oeuvre van Araújo is geworteld in literatuur en filosofie. De kunstenaar wil op een kritische manier de kijk van ‘de ander’ blootleggen, maar ook de ambiguïteit van relaties, de broosheid van systemen en de manier waarop we onze eigen werkelijkheid vormgeven. Het werk van Araújo is opgebouwd rond concepten als identiteit en seksualiteit, deugd en de moraliteit van de plicht, de gevoelswereld en de instincten van begeerte en passie.

Araújo zet daarvoor verschillende media in, zoals sculptuur, installatie, video, fotografie en performance. De rol van het lichaam, de stem, gebaren, taal en sociale normen worden door zijn poëzie herzien. Die poëzie verrijkt hij met invloeden uit de opera, de etiquette, dans, het modernisme of de mythologie. 

Vasco Araújo’s werk zit in vele private en publieke collecties zoals die van Centre Pompidou, Musée d’Art Modern en het Museo Nacional Reina Sofía. Momenteel is zijn werk O Jardim (2005) te zien in KANAL, Centre-Pompidou Brussel.

Curator: Eva WittocxProgramma

10:00 ​ ​ Onthaal met koffie
10:30 ​ ​ Preview Vasco Araújo met curator Eva Wittocx en Vasco Araújo
10:45 ​ ​ Preview René Heyvaert met curatoren Eva Wittocx en Peter Swinnen
11:30 ​ ​ Mogelijkheid tot interviews en broodjeslunch
12:00-16:00 ​ Bezoek op afspraak

Gelieve je aanwezigheid te bevestigen via [email protected]. ​ 

Vernissage: donderdag 27 september om 20u

Voor meer informatie: +32 (0)486 680 070 of [email protected] 

 

Hoofdingsafbeelding: René Heyvaert, Zonder titel, 1980-1981 © foto Philippe Debeerst | Vasco Araújo, Notebook - La morte del desiderio, 2018

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.