Uitgeverij Lannoo publiceert met Carchitecture een inspirerend boek over auto’s en architectuur

Er is een tijd geweest dat je een architect kon herkennen aan zijn Saab of zijn Citroën DS. De voorliefde van architecten voor auto's is gebleven, maar is vandaag meer hybride geworden. En hoewel architectuur en auto's in theorie mijlenver uit elkaar liggen, liggen de inspiratiebronnen van hun designers opvallend vaak dicht bij elkaar. Dit wordt ook duidelijk in het inspiratieboek ​ voor architectuur- en autoliefhebbers dat Lannoo publiceert. Het boek neemt je mee op een trip langs enkele iconische huizen én de unieke auto's die er perfect bij aansluiten. 

Zo staat een witte Porsche 911 voor het Skovshoved tankstation van Arne Jacobsen in het Deense Charlottenlund. Een gitzwarte Ferrari 458 Italia van de hand van Pininfarina wordt gekoppeld aan La Venaria Reale, het zeventiende-eeuwse Versailles in Turijn. De ruwe paardenkrachten van de Porsche 924 komen uit Juliaan Lampens' Villa Van Wassenhove in Sint-Martens-Latem en een grijze Saab 900 gaat bijna op in het beton van het Ismaili-centrum in London ontworpen door het architectencollectief Casson Conder Partnership.

Maar dit boek zoomt niet alleen in op uitzonderlijke huizen en uitzonderlijke wagens. Het stelt - en beantwoordt - ook vragen als “Waarom Saab bij uitstek de auto van de architect was?”, “Waarom Le Corbusier misschien beter Le Carbusier had geheten” en “Hoe de auto de ultieme muze van Frank Lloyd Wright werd”.

Carlo Mollino, Gio Ponti, Frank Lloyd Wright, Richard Neutra, Jan Kaplicky, Renzo Piano, Norman Foster, Frank Gehry, Joseph Maria Olbrich, Mario Bellini, Jean Prouvé en Zaha Hadid: de lijst van moderne en hedendaagse architecten die zich hebben gewaagd aan autoprojecten is lang. Toch slaagden slechts heel weinig architecten erin om effectief een auto te ontwerpen. Ook daar gaat dit boek over.

Je vindt alle beelden hier.


Carchitecture
Houses with Horsepower
Engelstalig
Uitgeverij Lannoo
Auteurs: Thijs Demeulemeester, Bert Voet & Thomas De Bruyne
Afwerking: Hardback
Aantal pagina's: 192
Verschijningsdatum: 16/06/2020
€ 39,99

www.lannoo.com
www.markedbylannoo.com


Thijs Demeulemeester is lifestyle journalist, gespecialiseerd in interieur, hedendaagse kunst en architectuur. Hij schrijft onder meer voor De Tijd, Weekend Knack en SABATO, het weekendmagazine van De Tijd.

Bert Voet werkt sinds 2004 als freelance journalist voor onder meer De Tijd, Trends en Knack.

Thomas De Bruyne (op Instagram Cafeine) is fotograaf, gespecialiseerd in architectuur, en grafisch vormgever.Alle publicaties over het boek moeten de cover van het boek weergeven.

Marked is een initiatief van Uitgeverij Lannoo en richt zich met publicaties rond fotografie, kunst, design, mode en lifestyle op de creatieve stedeling en zij die van mooie dingen houden.

 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.