Uitgeverij Lannoo publiceert het eerste overzichtsboek van kunstenaar ROA

Uitgeverij Lannoo publiceert het eerste overzichtsboek van kunstenaar ROA. CODEX is een selectief overzicht van het werk van de befaamde Belgische kunstenaar en is geografisch onderverdeeld in 4 hoofdstukken die telkens focussen op de plekken waar zijn werk te zien is: Eurasië, Afrika, Amerika en Oceanië.

ROA begon zijn buitenactiviteiten voor het eerst door te schilderen op gebouwen en pakhuizen in zijn geboortestad Gent. Tegenwoordig zijn zijn kenmerkende zwart-witte muurschilderingen wereldwijd te bewonderen. 

ROA staat vooral bekend om zijn sterke obsessie met met lokale diersoorten. Door vogels, knaagdieren en andere dieren steevast centraal te stellen in de gebieden waar ze leven of ooit leefden, kreeg zijn werk al snel aandacht. Niet alleen de locatie, maar ook de architectuur waarop en de omgeving waarin hij zijn schilderijen plaatst, zijn belangrijk. Zijn beelden echoën of bevragen de structuren waarop ze zijn geschilderd. De formele mogelijkheden die aangewakkerd worden door architecturale variëteit zijn eindeloos. De werken van ROA zijn een dialoog tussen de omgeving, de architectuur en zijn creativiteit. Hij werkt direct op de muur, en zelden et schets. 

De fauna van ROA (zoogdieren, vissen, insecten, maar geen flora) domineren het dorp en de stadsgezichten waar ze geschilderd worden en dwingen ons om na te denken over de dieren die we vaak over het hoofd zien. Hij schildert namelijk veelal de minder bekende dieren met wie de mens zijn plek deelt, en niet de typische bedreigde diersoorten zoals olifanten of tijgers. 

Door de schaal en precisie waarmee ze geschilderd zijn, krijgen de dieren iets triomfantelijks. Ze zijn robuust en levendig, nooit zielig of doods. ROA is gefascineerd door anatomie en lijkt wel in de huid van zijn onderwerpen te klimmen en hen te animeren. Er schuilt echter een ironische toon in hun visuele monumentaliteit, gezien de 'dominante soort' niet het dierenrijk is, maar de mens.

ROA’s werk stimuleert de interculturele dialogen. “Ontdekking van de natuur”, aldus ROA, “meer specifiek van de dierenwereld, kan leiden tot meer empathie. Het leert je iets wezenlijks over hoe je een goed leven moet leiden.”

De impact van ROA kan alleen maar toenemen naarmate onze interesse in het lot van onze ‘metgezellen’ toeneemt. Toegewijde wetenschappers racen tegen de tijd en ontdekken voorheen onbekende flora en fauna in gebieden die worden bedreigd door de hebzucht van bedrijven en lokale armoede. De unieke combinatie van de krachtige esthetiek en het welsprekend maar ingetogen activisme van ROA biedt een belangrijk model voor kunstenaars overal ter wereld.


Roa: Codex
Hardback
352 pagina's
Uitgever: Lannoo
Prijs: € 65

Met teksten van RJ Rushmore, Lucy R. Lippard, Johan Braeckman en Gwenny Cooman, Robert R. Williams en Kathy De Nève.

Alle publicaties over het boek moeten de cover van het boek weergeven.

H-res beelden hier


Boekvoorstelling in Keteleer Gallery: 1 december 2019, 14u30

  • 14u30 — start verkoop 100 gesigneerde boeken volgens principe ‘first come, first served’
  • 15u00 — verwelkoming door Frederick Keteleer van Keteleer Gallery en Niels Famaey van Lannoo, toelichting bij het werk van ROA door Johan Braeckman
  • 15u30 — receptie

 

 

Delen van de tekst zijn gebaseerd op de tekst ‘The Triumphs of Smaller Lives’ van Lucy R. Lippard, die integraal in het boek gepubliceerd wordt.

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.