Twee solotentoonstellingen van Stéphane Dafflon en Matthew Porter in de Baronian Xippas Gallery

In september presenteert de Brusselse galerie Baronian Xippas twee solotentoonstellingen: één van de Zwitserse kunstenaar Stéphane Dafflon en één van de Amerikaanse fotograaf Matthew Porter.

Stéphane Dafflon — Matthew Porter
Opening:
Donderdag 05.09 / 19 - 21u (tijdens Brussels Gallery Weekend)
Tentoonstelling van 6 september tot 26 oktober 2019 ​
Baronian Xippas
2 rue Isidore Verheyden & 33 rue de la ConcordeStéphane Dafflon

De tentoonstelling gewijd aan Stéphane Dafflon (1972, Neyruz, CH) brengt 15 ongeziene schilderijen samen die elk 70 cm hoog zijn. De gepresenteerde werken vallen op door hun aantrekkelijke kleuren en verschillende geometrische vormen. “Shaped canvases” en vierkante werken hangen naast elkaar in een dynamische en gebalanceerde installatie.

De schilderijen van Stéphane Dafflon ogen eenvoudig, vreemd en toch perfect in balans. De werken, die zijn samengesteld uit geometrische en abstracte vormen met duidelijke contouren, dagen ons in eerste instantie uit door hun soberheid. Pas wanneer we de werken van dichterbij bekijken, wordt de scherpte van de vormen wazig, en zien we dat sommige hoeken zijn afgerond. Stéphane Dafflon vervormt subtiel delijnen en verschuift de uitlijning.

De schilderijen van Dafflon worden eerst op het scherm gemaakt, en vervolgens getranscribeerd van de computer naar het canvas of de muur. Ze komen pas helemaal tot hun recht in de omgeving waarin e getoond worden. De architectuur waarin de werken zich integreren worden systematisch in rekening gebracht door de kunstenaar. Zijn werken staan in wisselwerking met de tentoonstellingsruimte en beïnvloedende waarneming van de kijker, zowel fysiek als visueel. De schilderijen lijken uit hun voorgedefinieerde raamwerk te komen om de plaats die ze behelsen in beweging te zetten.

Het werk van Stéphane Dafflon wordt beleefd. Het is voelbaar, hoorbaar en tastbaar.De kunstenaar wil verschillende sensoriële ervaringen opwekken, net zoals de muziek waar hij zich door laat inspireren. Zijn invloeden zijn divers: van concrete kunst tot minimalisme in vormen en kleuren, door grafische vormgeving en monochrome schilderkunst. Zijn artistieke benadering sluit aan bij de historische stromingen van het modernisme, wiens formalisme hij op een bewust ongeremde manier bespeelt.Stéphane Dafflon werd geboren in 1972 in Neyruz (Zwitserland). Na het behalen van een diploma beeldende kunst aan de kunstacademie van Lausanne (ECAL) in 1999, werd hij een hoogleraar op dezelfde school in 2001. Hij woont en werkt in Zwitserland, Genève. Zijn solotentoonstel- lingen zijn onder meer: U +25A6 in Plateau FRAC Ile de France in Parijs (2018), Blue in Green, een faciliteit ontworpen voor het festival Le Printemps de Septembre in Toulouse (2018), Fri-Art Center hedendaagse kunst in Fribourg (2011) Turnaround in het Mamco (2009), Statik Dancin’ in de Frac Aquitaine (2007), Aller-Retour in Centre culturel Suisse in Parijs (2006). Hij nam deel aan groepstentoonstellingen: Construire une Collection in het MBA in Rennes (2018) en Collectionneurs in het Kunstmuseum Lucerne (2016). Hij nam ook deel aan Salon artgenève in 2018, met het Kantonfonds voor hedendaagse kunst.Matthew Porter -
‘Scenic’

Baronian Xippas presenteert ‘Scenic’, de eerste solotentoonstelling in België van Matthew Porter (° 1975, Pennsylvania, VS). De tentoonstelling bestaat uit twee delen en laat de bezoeker de vele facetten van zijn artistieke praktijk ontdekken. In de ruimte in de Isidore Verheydenstraat worden foto's uit zijn reeks 'vliegende auto's' getoond naast een nieuwe reeks geïnspireerd op actuele gebeurtenissen. Aan de overkant van de straat, in de Eendrachtstraat, is een selectie van andere werken uit lopende projecten en oudere series te zien. De artistieke praktijk van Matthew Porter is veelzijdig en zijn foto's zijn vaak doordrongen van meerdere historische en culturele referenties. In zijn composities bestaan ​​verschillende elementen naast elkaar, zij het binnen hetzelfde beeld, of van het ene beeld naar het volgende in een reeks zorgvuldig bewerkte foto's. Hij beweegt vrijelijk tussen digitale en analoge processen en houdt zich bezig met zowel studio-experimenten als representatieve fotografie, waarbij hij zowel fictieve verhalen als proces-gebaseerde werken creëert.

In de galerieruimten in de Isidore Verheydenstraat worden foto's uit zijn reeks 'vliegende auto's' getoond naast een nieuwe serie geïnspireerd op actuele gebeurtenissen. Beïnvloed door de moeilijke tijden waarin we leven, weerleggen andere kleinere foto’s de ongedwongen sfeer en de nostalgische iconografie van de reeks “vliegende auto’s”. ​ Matthew Porter beweert geïnspireerd te zijn door het nieuws om deze opmerkelijke reeks te maken. “De beelden van muren, hekken en prikkeldraad maken deel uit van onze mediacyclus, ten tijde van het debat over immigratie en de migratiecrisis in het zuiden van de Verenigde Staten.” De foto's herinneren aan de sfeer van een film-noir en focus over specifieke details en relaties: mensen aan de telefoon, voorbijgangers die de straat oversteken, hekken, enzovoort. Een algemeen gevoel van onbehagen doordringt de zonovergoten landschappen en doordringt de figuren op straat met een mix van uiterlijke paranoia en subtiele uitdagendheid. Vintage auto's daarentegen zweven over Amerikaanse stadsstraten en snelwegkruisingen, waardoor een absurde mix van popcultuurclichés en actuele zorgen ontstaat.

De tentoonstelling gaat verder in de tweede ruimte (Eendrachtstraat 33) met oudere foto’s, waaronder een reeks zwart-witfoto’s gemaakt in het atelier van de vader van Matthew Porter, een beeldhouwer die bekend staat om zijn modernistische invloed. De zwart-witprints tonen het puin tijdens het maken van zijn werken en de “overblijfselen” van ongebruikte materialen die tot leven komen voor de lens. Matthew Porter vereeuwigt deze zorgvuldig gerangschikte constructies met zijn camera en werkt met meerdere belichtingen. Onder het effect van licht worden objecten getransformeerd en roepen ze nieuwe associaties op: een spiegel reflecteert een bijna onzichtbaar buiten-veld, een gebleekt metaal verblindt ons, en zwarte schaduwen creëren gebieden van absolute leegte. Andere werken, in kleur, bevatten montages, overlays en meerdere belichtingen. Hier vertoont het werk van Porter experimenten van zowel oude als nieuwe technologieën om de mogelijkheden van beeldconstructie en manipulatie te verkennen. Een derde selectie bevat werken die draaien rond een fictieve plaats - de constructie, het verlaten en herontdekken van een reeks koepelstructuren op een tropisch eiland. Verschillende discrete karakters verschijnen, maar hun rollen zijn nooit gedefinieerd. Deels sciencefiction, deels fantasie en deels verhalend, is dit werk een knipoog naar de literaire traditie van het plaatsen van verhalen over koloniale overmoed op tropische locaties.Matthew Porter werd geboren in 1975 in State College in Pennsylvania (VS). Hij studeerde afaan Bard-ICP in 2006, en nam deel aan vele institutionele tentoonstellingen waaronder After Photoshop in het Metropolitan Museum of Art (New York, 2012) en Perspectives 2010 in het International Center of Photography (New York, 2010). Onlangs nam hij deel aan groepstentoon- stellingen in het George Eastman Museum in Rochester (New York, 2016) en het Fotografiemuse- um (Amsterdam, 2014). In Frankrijk werd zijn werk onthuld door de tentoonstelling Autophoto in de Fondation Cartier (Parijs, 2017). Zijn eerste monografie, Archipel, werd in 2015 gepubliceerd en in 2019 publiceerde Aperture The Heights, een boek gewijd aan zijn reeks van de “vliegende auto’s”. Zijn werk bevindt zich in de vaste collectie van het Metropolitan Museum of Modern Art, New York (VS). In 2016 werd Matthew Porter door Christian Dior uitgenodigd om een collectie tassen en accessoires voor het Dior Lady Art-project te ontwerpen.Stéphane Dafflon — Matthew Porter
Opening:
Donderdag 05.09 / 19 - 21u (tijdens Brussels Gallery Weekend)
Tentoonstelling van 6 september tot 26 oktober 2019 ​
Baronian Xippas
2 rue Isidore Verheyden & 33 rue de la Concorde
www.baronianxippas.com

 

 

 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.