ÉTALÉ in Gent: een gloednieuwe toonplek voor de meubelen en objecten van Simon Saelaert en David Braeckman

In het hartje van Gent openen de Belgische designers en meubelmakers Simon Saelaert en David Braeckman (Ministry of Mass) vanaf 18 december ÉTALÉ: een gloednieuwe toonplek waar ze elk hun nieuwste creaties tentoonstellen.

De designers - wiens ateliers aan elkaar grenzen maar die elk autonoom werk maken - wensen in eerste instantie aan het publiek te tonen waarmee ze bezig zijn, wat hen als makers boeit. Het is de ideale gelegenheid voor mensen om op een informele en persoonlijke manier kennis te maken met hun manier van werken, hun ontwerpen en hun objecten. In een latere fase zullen Saelaert en Braeckman ook andere ontwerpers uitnodigen om in ÉTALÉ in dialoog te gaan met hun werk.

Hoewel Braeckman en Saelaert verschillend werk maken, delen ze een gemeenschappelijke ideologie en een diepgaande interesse in ambacht. Hun weloverwogen ontwerpen en objecten in beperkte oplage zijn hedendaagse antwoorden op de huidige wegwerpmaatschappij. Ze spelen met technieken, materialen en vormen om aandacht te vragen voor handwerk, schoonheid, kwaliteit, details en duurzaamheid.

Beide designers weigeren om mee te gaan in huidige trends. Ze willen geen voorgekauwde eenheidsworst waar inwisselbaarheid, massaproductie en kwantiteit heersen, maar unieke, exclusieve en handgemaakte objecten - van kleine hulpmiddelen tot grote meubelen - waar kwaliteit en duurzaamheid voorop staan. Hun ambachtelijke meubelen en objecten zijn gemaakt om meerdere generaties mee te gaan.

De stap om een toonplek te openen, is ook een antwoord op de moeilijke huidige periode, waar beurzen worden afgelast en evenementen worden uitgesteld. Vanuit de overtuiging dat een toon- en ontmoetingsplek de idee van korte keten en persoonlijk contact bevordert, openen Saelaert en Braeckman nu een plek waar ruimte is voor direct contact tussen designer en liefhebber, tussen maker en koper.

ÉTALÉ — Simon Saelaert & David Braeckman
Gebroeders Vandeveldestraat 15,
9000 Gent
Open vanaf vrijdag 18 december, van woensdag tot vrijdag, 12u - 17u30, en op afspraak
www.étalé.com


David Braeckman - Ministry of Mass 

David Braeckman (°1986, Gent) studeerde in 2010 af aan de Product Design Academy in Antwerpen en richtte in 2012 zijn eigen atelier Ministry of Mass op. Ministry of Mass ontwerpt unieke, op maat gemaakte stukken in opdracht van klanten, realiseert interieurs in samenwerking met jonge en gevestigde architecten en brengt eigen ontwerpen uit.

De overkoepelende factoren in al de projecten zijn een grondige analyse, een sterk inlevingsvermogen en een minutieuze uitwerking. Braeckman is zo veel als mogelijk betrokken bij het volledige creatieve proces: van de ontwerpschets tot en met de productie.

Tot vandaag maakt Braeckman met een vrije, open geest gelimiteerde meubelen — lampen, tafels, stoelen en kleinere designstukken — als rechtstreeks antwoord op wat volgens hem in onze samenleving ontbreekt, zoals geduld, aandacht en spel. Zelf speelt hij ook. Met vormen, materialen en functies. Daarbij schuwt hij de commentaar, kritiek en reflectie op onze huidige praktijk als producerende en consumerende cultuur niet. Het resultaat zijn ambachtelijke, functionele objecten die esthetiek, duurzaamheid en kwaliteit combineren. En hoewel hij veelzijdig is in zijn materiaalkeuze en productieproces, grijpt hij vaak terug naar ruwe materialen als beton (ciré) en staal die hij combineert met meer warme materialen als hout en stof. 

David Braeckman stelt bij ÉTALÉ een uitgepuurde hanglamp uit marmer voor, naast een ronde tafel uit micro-mortel, een techniek die qua uitstraling sterk aanleunt tegen beton ciré en tadelakt, maar afgewerkt wordt met een vuilafstotende beschermingsolie. 

 


Simon Saelaert

Simon Saelaert (°1979, Gent) is een autodidact meubelmaker met een enorme liefde voor techniek. Die liefde is ontstaan tijdens zijn werkervaringen in de scheepsbouw, een ‘stiel’ waar traditionele technieken en erg technisch werk gecombineerd wordt met materialen als epoxy, massief- en fineerhout.

10 jaar geleden startte Saelaert zijn eigen atelier, waar hij vanuit zijn diepgaande kennis van traditionele en hedendaagse technieken meubels en objecten maakt die hun pure functionaliteit overstijgen. Saelaert is een maker die met grondige kennis van materialen en techniek elk onderdeel van het proces begrijpt en uitvoert. Hij schuwt de nieuwe technieken en exotische materialen niet en tracht steeds een zo hoog mogelijke graad van afwerking te bereiken. Zijn objecten zijn luxueus in de afwerking, maar bescheiden in hun aanwezigheid. Ambacht en kwaliteit staan centraal.

Saelaert omschrijft zichzelf dan ook graag als een moderne variant van de 17e eeuwse kabinetten-maker. Niet omwille van het meubel op zich, maar de manier waarop de meubelmakers in die tijd op zoek gingen naar nieuwe technieken, en verder keken dan de functie van het object op zich. De kabinettenmakers vertrekken, net als Saelaert, vanuit bepaalde technieken die ze perfectioneren en uitpuren, en maken van daaruit hun ontwerpen.

Simon Saelaert presenteert in ÉTALÉ een kast en een boekenrek, naast enkele kleinere gebruiksvoorwerpen zoals snijplanken en handgedraaide schroevendraaiers uit exclusieve houtsoorten. De kast is een blikvanger, en kan gezien worden als een hedendaagse ode aan de kabinettenmakers uit de 16e en 17e eeuw. De kast, helemaal met de hand gemaakt uit verkoolde Franse eik, ebbenhout, genetisch misvormde padouk, mammoetivoor en messing - biedt talloze gebruiksmogelijkheden.

 

 

 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.