‘TRIËNNALE BRUGGE 2021: TRAUMA’ BLIKT TEVREDEN TERUG

Brugge vierde zondag 24 oktober de slotdag van Triënnale Brugge 2021: TraumA. Heel wat mensen maakten kennis met de minder zichtbare kant van het 'picture perfect' Brugge. Aan de hand van verschillende installaties in de stad en met het overkoepelend thema TraumA balanceerde deze editie tussen droom en realiteit, privé en publiek. De werken zorgden bij de bezoekers voor verrassing en verwondering, voor verstrooiing en verstilling.

De organisatie blikt tevreden terug op deze bijzondere en erg uitdagende Triënnale. Het was een geslaagde editie voor de kunstenaars en architecten, maar vooral ook voor alle Bruggelingen, haar bezoekers en de stad.

Triënnale Brugge 2021: TraumA trok om evidente redenen vooral binnenlandse bezoekers aan. De stad kijkt alvast uit naar een vierde editie in 2024.


Reacties

“Dat deze derde editie een bijzondere editie zou worden, was al voor de start duidelijk. De aanhoudende coronacrisis zorgde niet alleen voor logistieke problemen met als gevolg productionele vertraging, maar ook voor minder buitenlandse bezoekers voor Brugge. Toch is dit een erg geslaagde editie geworden, waarbij we op enorm veel enthousiasme uit eigen land mogen rekenen. 'Triënnale Brugge 2021: TraumA' toonde aan dat zelfs een van de zwaarste sanitaire en menselijke crisissen van de afgelopen 50 jaar de stad en haar bezoekers niet kan tegenhouden om van kunst en architectuur te genieten.”
— BURGEMEESTER, DIRK DE FAUW
“Het is dankzij initiatieven zoals Triënnale Brugge, met installaties die in alle veiligheid en meestal in openlucht kunnen bewonderd en beleefd worden, dat dit coronajaar alsnog een boeiende wending nam. Ook heel wat Belgen vonden de afgelopen zes maanden de weg naar Brugge om er in het uitzonderlijke kader van de Brugse binnenstad en Zeebrugge kunst en architectuur te ontdekken.
— SCHEPEN VAN CULTUUR, NICO BLONTROCK
“Triënnale Brugge sloot naadloos aan bij het spreidingsmodel uit de strategie van Visit Bruges dat meerwaardebezoekers stimuleert de gouden driehoek te verlaten en de hele stad te ontdekken.”
— SCHEPEN VAN TOERISME, PHILIP PIERINS

Hefboom

Triënnale Brugge 2021: TraumA werd ook beschouwd als een hefboom om bezoekers in Brugge uit te nodigen en hen tegelijk kennis te laten maken met de lokale handelaars, horeca en gastronomie. Ook in dat opzicht is deze editie van Triënnale Brugge meer dan geslaagd.

Maar liefst 28 horecazaken in de nabijheid van het kunstenparcours verdeelden informatie en speelden met hun locatie en/of culinair aanbod in op het thema van Triënnale Brugge 2021.

Ook de curatoren blikken tevreden terug: “Als curatoren blikken we tevreden terug op deze derde editie van Triënnale Brugge. Gedurende meer dan twee jaar doken we in de 'uncanny' geschiedenis en de verborgen realiteit van Brugge. We konden fantastische binnen- en buitenlandse kunstenaars overtuigen om ondanks corona met ons aan dit fantastische project te werken en zijn ook trots dat we een van de weinige kunstbiennales wereldwijd zijn die niet uitgesteld of afgelast werden. Met een parcours van sculpturale, architecturale en organische creaties kwamen we tegemoet aan een viering van de veelzijdigheid en beweeglijkheid van de stad en haar inwoners. Met deze editie bevestigt de stad Brugge ook haar reputatie als eigentijdse cultuurstad. Het parcours voegde nieuwe en hedendaagse lagen toe aan de historische dimensie van de stad en legde letterlijk een nieuwe as doorheen Brugge. We hebben Bruggelingen en bezoekers laten beseffen dat Brugge meer is dan een sprookjesstad of droombestemming.


Publiekstrekkers

De installatie Strangler van Héctor Zamora was met meer dan 67.000 bezoekers dé publiekstrekker van deze triënnale. Zijn installatie - in de vorm van een groot industrieel steigerwerk rond een grote Oostenrijkse den in de ommuurde tuin van het Gezellehuis - liet bezoekers toe om op een andere manier in interactie te treden met de boom, met de natuur en uiteindelijk met zichzelf.

Wie de installatie helemaal beklom, werd beloond met een mooi en weids zicht over een minder bekend stukje Brugge. Het aanpalende museum ziet dankzij de installatie het bezoekersaantal verviervoudigen. ​

Het Begijnhof, met de installatie en film Who is afraid of Natasha van de Poolse kunstenaars Joanna Malinowska & C.T. Jasper kreeg over de hele periode 85.096 bezoekers over de vloer. 

Museum O.L.V. ter Potterie, aan de Potterierei, kende dankzij de installatie Disentanglement van de Amerikaanse kunstenaar Laura Splan dan weer een forse stijging in haar bezoekers: 43.097 mensen vonden hun weg naar het museum, een record in de geschiedenis van het museum. 

Ook de tentoonstelling ‘De poreuze stad’, die tot 26 september te zien was in de Poortersloge, werd gesmaakt door 16.384 bezoekers.


Blijvers

Ook vandaag en in de komende maanden kunnen mensen nog genieten van Triënnale Brugge. Zo zal de stad Brugge een bruikleen van vijf jaar voor de monumentale installatie Colonnade van het architectenduo Gijs Van Vaerenbergh afsluiten, waardoor het werk ook na Triënnale Brugge in het Baron Ruzettepark blijft staan. 

“We zijn zeer blij dat het monumentale paviljoen Colonnade van Gijs Van Vaerenbergh de komende jaren nog een herinnering zal vormen aan deze editie.”
— BURGEMEESTER, DIRK DE FAUW

Verder zullen ook de lappen die gebruikt werken in de de installatie van Nnenna Okore en het doek van Amanda Browder over de reie in Brugge blijven: zij zullen worden geschonken voor creatieve doeleinden.


Wat ook blijft, zijn de vele digitale ontwikkelingen. Zo ontwikkelde Visit Bruges een virtueel platform dat toelaat het parcours vanuit de huiskamer te bezoeken. Het gaat om een combinatie van unieke 360° beelden en video samengebracht op één platform en ondersteund in zes talen.

Verder maakte Triënnale Brugge een inspirerende vijfdelige podcast over de geschiedenis van de stad en haar relatie met hedendaagse kunst en architectuur. De podcast was niet alleen de ideale voorbereiding voor een bezoek aan Triënnale Brugge, maar kan ook nu nog - achteraf - interessant zijn voor wie meer wil weten over de stad Brugge, haar soms duistere geschiedenis, het ontstaan van Triënnale Brugge en de evolutie doorheen de jaren.

Daarnaast verscheen naar aanleiding van Triënnale Brugge 2021: TraumA ook deze keer een uitgebreide catalogus met bijdragen over de deelnemende kunstenaars en hun werken en essays van binnen- en buitenlandse specialisten die het thema verdiepen en toelichten van een internationaal perspectief maar ook vanuit de Brugse context. ​

De komende weken worden alle pers-en communicatie inspanningen aan een grondige analyse onderworpen. We verwachten hiervan de resultaten bekend te maken, eerste helft december.


MEER INFO?

Els Wuyts - Artistiek team
[email protected]
0495 89 05 26

Griet De Prest - ​ Pers & Communicatie 
[email protected]
0474 473 464 ​ ​ | ​ ​ 050 442 004

 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.