Triënnale Brugge 2021 kondigt de data en deelnemende kunstenaars en architecten aan van TraumA, de derde editie van het kunstenparcours
Van 8 mei tot 26 september 2021 wordt Brugge opnieuw gaststad voor hedendaagse kunst en architectuur. Tijdens de derde editie van Triënnale Brugge, het driejaarlijkse kunstenparcours, stellen 12 kunstenaars en architecten nieuwe, tijdelijke installaties voor in de historische kern van de werelderfgoedstad. Deze derde editie koos voor TraumA als overkoepelend thema en verlegt de focus van de publieke openbare ruimte naar enkele verborgen dimensies van de stad en haar inwoners.
Triënnale Brugge is een thematische tentoonstelling met creaties van kunstenaars en architecten in de publieke ruimte. Triënnale Brugge 2021 opteert voor een meerstemmig discours, met ruimte voor verbeelding, schoonheid, duisternis en participatie.
De tentoonstelling onderzoekt de aangevoelde en onderhuidse ruimte en subjectieve ervaring van de stad, gevoed door heden en verleden, droom en nachtmerrie. Deze editie balanceert tussen het aanwezige en het verborgene. Tussen privé en publiek. Tegelijk wordt hiermee ook ingespeeld op de beeldvorming van Brugge gestoeld op de 19de eeuwse perceptie van Bruges-la-Morte als pré-symbolische stad.
Het curatorial team, bestaande uit Till-Holger Borchert, Santiago De Waele, Michel Dewilde en Els Wuyts, selecteerde 12 kunstenaars en architecten die - elk op hun eigen manier - het thema TraumA invullen, waaronder 3 Belgen.
Uitgenodigde kunstenaars en architecten (onder voorbehoud van wijzigingen)
- Amanda Browder (US)
- Nadia Kaabi-Linke (TN/UKR/DE)
- Jon Lott (US)
- Joanna Malinowska (PL/US)
- Nadia Naveau (BE)
- Nnenna Okore (US/NIG/AUS)
- Henrique Oliveira (BR)
- Hans Op de Beeck (BE)
- Laura Splan (US)
- Gijs Van Vaerenbergh (BE)
- Adrián Villar Rojas (AR)
- Héctor Zamora (MX)
Zij zorgen voor sculpturale, architecturale en organische creaties die inspelen op de complexiteit, veelzijdigheid en dynamiek van de stad Brugge. Ze zoeken de steegjes en achterpoortjes op en kijken naar wat er zich afspeelt op de binnenplaatsen en bouwwerven van de ogenschijnlijk perfecte stad Brugge. Hun tijdelijke interventies en creaties zullen in dialoog gaan met de stad, haar bewoners én haar bezoekers. Dat bij sommige creaties de bewoners van Brugge in het creatieve ontstaansproces betrokken worden, maakt het verhaal nog boeiender. Naast het parcours met nieuwe kunstwerken worden de thema’s van TraumA verder behandeld in een tentoonstelling in de Poortersloge. De namen van deze kunstenaars worden later gecommuniceerd.
CURATORIAL TEAM:
TraumA voegt bij de reële publieke of private ruimtes die onderwerp waren van de vorige edities en door de artistieke interventies een nieuwe betekenis kregen een extra dimensie aan toe: de dimensie van de gevoelde ruimte, waar heden en verleden, waar droom en nachtmerrie de subjectivering van de individuele ervaring van de stad opeisen en opbouwend op de perceptie van Bruges-la-Morte als een symbolistische stad avant la lettre ook het imago van Brugge in vraag stellen.
Triënnale Brugge 2021: TraumA presenteert een meerstemmig verhaal waarbij de ambiguïteit in beeld wordt gebracht, de verbeelding en de zintuigen worden geprikkeld en de afbakening tussen publieke en private ruimte opnieuw onderhandeld. Een parcours waar Brugge in al haar facetten aan bod komt en er ruimte is voor experiment en discours. Een tocht achter de coulissen van de stadsverbeelding. Vertrekpunt wordt opnieuw de Poortersloge, waar eveneens een tentoonstelling aanleiding biedt tot reflectie en verbeelding van het thema.
De kunstenaars en architecten worden uitgenodigd om de verborgen dimensies van de samenleving in vraag te stellen. Historische lagen worden blootgelegd, vergeten of verborgen verhaallijnen besproken. Er wordt ingespeeld op de verbeelding, op de pracht en de praal, maar ook op het ‘Unheimliche’, het ‘uncanny’ dat er ondergronds aanwezig is.
BURGEMEESTER DIRK DE FAUW:
Onze stad ontleent traditioneel haar levendigheid en magie aan een voortrekkersrol op vlak van cultuur. Met de nodige ambitie om cultureel toonaangevend te blijven, zetten we hedendaagse kunst en architectuur in de kijker met Triënnale Brugge. De vorige edities hebben bewezen dat Brugge kunstenaars en ontwerpers blijvend inspireert. In 2015 was Brugge tijdelijk een imaginaire, vloeibare megapolis, en ‘the Bruges whale’ of Skyscraper van 2018 blijft als iconisch beeld op ons netvlies gebrand. Met de derde Triënnale Brugge durven we de stad ontkleden, we kijken achter de statige gevels en laten de Bruggeling en de bezoeker toe om alle lagen van de stad te ontdekken. Dat vereist enig lef, maar daar zijn we klaar voor.
Hoewel Brugge voor velen een droombestemming is, sluimert er in deze picture-perfect-wereld ook armoede, eenzaamheid en angst. Brugge is meer dan enkel het perfecte plaatje dat we kennen uit de toeristische gidsen en de postkaarten. Triënnale Brugge 2021 gaat deze kant van Brugge niet uit de weg, integendeel. Aan de hand van artistieke en architecturale ingrepen laat Triënnale Brugge 2021 ze deel worden van de beeldvorming van de stad. Triënnale Brugge 2021 gaat voorbij het zichtbare en biedt een blik onder de bast van de fragiele stad.
SCHEPEN VAN CULTUUR NICO BLONTROCK:
Nooit meer dan nu is het belang van culturele ontmoetingen duidelijk. De kracht van cultuur is de kracht van Brugge. Triënnale Brugge 2021 wordt een culturele en architecturale editie om naar uit te kijken. De impact zal groot zijn als we, na de opgelegde stilte van 2020, Brugge met een stevig programma van internationaal talent weer laten spreken in de taal die haar eigen is; de taal van vernieuwende cultuurcreatie.
Over Triënnale Brugge 2021: TraumA
Triënnale Brugge brengt driejaarlijks hedendaagse kunst en architectuur naar de historische kern van de stad Brugge in een unieke setting als UNESCO Werelderfgoed.
Triënnale Brugge bouwt sinds 2015 verder op een reeks triënnales die in 1968, 1971 en 1974 werden samengesteld rond beeldende kunst en die nu terug deel van het publiek terrein zijn geworden. Driejaarlijks wordt een selectie (inter)nationale kunstenaars en architecten door het artistiek team uitgenodigd om nieuwe tijdelijke interventies voor te stellen. Een tiental installaties gaan telkens actief in dialoog met de omgeving, de waterwegen, de geplaveide straten, de vreedzame huizen of braakliggende terreinen. Voor bezoekers is het steeds een zomerse ontdekkingstocht langs een uniek gastvrij parcours met een maatschappelijk vraagstuk.
Triënnale Brugge is een organisatie van Brugge Plus, Musea Brugge, Kenniscentrum vzw en Cultuurcentrum Brugge in opdracht van Stad Brugge.
Triënnale Brugge 2021: TraumA
8 mei - 26 september 2021
Brugge
triennalebrugge.be
Meer informatie en beelden op aanvraag:
Micha Pycke — Club Paradis
0486 680 070 — micha@clubparadis.be
Persbericht
PDF - 472 Kb