Tine Guns stelt tentoon bij Ingrid Deuss Gallery

When mankind flooded the jungle, a resettlement of animals took place by helicopter to prevent them from drowning or starving on the newly created islands 

 

Ingrid Deuss Gallery presenteert een solotentoonstelling van Tine Guns (° Aalst, 1983). In haar werk verkent de Gentse kunstenaar de menselijke waarneming, de rol van het geheugen en het gefragmenteerde begrip van tijd in de menselijke ervaring. 

De tentoonstelling toont haar recente reeks getiteld After the flood, bestaande uit beelden die ze nam op een kunstmatig meer in Thailand. Bij de bouw van een dam overstroomde daar een enorm groot junglegebied. De dieren werden van de hongers- en verdrinkingsdood gered per helikopter en verplaatst naar nieuw opgerichte eilanden. Door de foto’s te ontdoen van hun documentaire gehalte, roepen ze een soort Science-Fiction verhaal op, waarbij de link gelegd wordt tussen de realiteit - de bouw van de dam in de jaren 80 waarbij de dieren per helikopter verhuisd werden - en het bijbelse, Westerse verhaal uit ons collectieve geheugen van de Ark van Noah.

Ondanks de paradijselijke setting waarin ze genomen werden, gaat er een soort intense dreiging uit van de foto’s. Ze lijken wel aan te duiden dat het artificiële de bovenhand genomen heeft en de pure, paradijselijke natuur enkel nog via fotografie en televisie beleefd kan worden. Maar meer nog dan dreiging opwekken, wil Guns de beweging van tijd verwerken in het stilstaande beeld. In haar oeuvre neemt de vluchtigheid van de menselijke waarneming een centrale plek in. De invloed van ons geheugen op hoe we beelden waarnemen, resulteert in meerdere percepties en interpretaties. Omdat Guns tijdens haar kindertijd en adolescentie epileptische aanvallen had, werd ze geconfronteerd met zwarte gaten in haar geheugen, die gevuld werden met verhalen, opgebouwd uit fragmenten die ze zich herinnerde, of waarvan ze dacht dat ze ze zich herinnerde, omdat ze verteld werden door anderen. Hierdoor was ze zich snel bewust van het onbetrouwbare karakter van het geheugen, en bijgevolg zijn perceptie, tijd en geschiedenis terugkerende thema’s in haar werk. Haar werk probeert ons lineaire historiografische standpunt te openen door nieuwe interpretaties en inzichten te bieden.

Tine Guns
After the flood
05.05 - 24.06.2017
Ingrid Deuss Gallery
Provinciestraat 22, 
2018 Antwerp
http://www.ingriddeussgallery.com/

 

Biografie

Tine Guns (1983, Aalst) woont en werkt in Gent. Haar videowerk werd reeds vertoond op festivals als Jean Rouch Festival, Next Festival, TAZ 2011, Ostralde Dresden 2016. Ze stelde onder andere tentoon in Cinematek/BOZAR, Netwerk Aalst, Brakke Grond Amsterdam. Haar fotografische werk was geselecteerd voor Voies Off Festival 2014, International Photography Award Emergentes DST, Encontras da Imagem, Braga 2014, BruggeFoto 2014, Salut d’Honneur de Jan Hoet, Oostende 2014, PASS 2015, TIFF 2015. Ze publiceerde ook twee boeken: Amoureux solitaire (2014), en The Diver (2014). In 2015 werd ‘The Diver’ geselecteerd als finalist  van de 2015 First Book Awards van MACK.

Micha Pycke

Micha Pycke | Club Paradis

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.