Tim Van Laere Gallery verhuist naar Nieuw Zuid in uniek gebouw ontworpen door OFFICE Kersten Geers David Van Severen

Tim Van Laere Gallery verhuist na 20 jaar naar een nieuw gebouw op het Antwerpse Nieuw Zuid. De nieuwe galerie wordt ontworpen door het internationaal vermaarde Belgische architectenbureau OFFICE Kersten Geers David Van Severen. De opening van het nieuwe gebouw is voorzien voor het voorjaar van 2019.

Het nieuwe gebouw zal als autonoom paviljoen deel uitmaken van een groene en duurzame stadsontwikkeling op het Nieuw Zuid, een project van Triple Living. Daarin zal de galerie een unieke positie innemen, niet alleen door de karakteristieke architectuur van OFFICE Kersten Geers David Van Severen en de ligging binnen de wijk van het Nieuw Zuid, maar ook door de invulling van het gebouw. Landschapsarchitect Bas Smets zal het nieuwbouwproject samen met het naburige plein inpassen in het masterplan van de wijk.

“Het wordt echt een gebouw op maat van de kunst en de kunstenaars. Zij blijven voor mij de allerbelangrijkste drijfveer”, legt Tim Van Laere uit. “Ik beschouw Tim Van Laere Gallery als een echte kunstenaarsgalerie, waarbij onze voornaamste taak het ondersteunen en faciliteren van kunstenaars is. Daarbij is het heel belangrijk dat de ruimte van de galerie ook klopt binnen dat verhaal. De afgelopen jaren merkte ik dat de galerie het pand in de Verlatstraat was ontgroeid. De ruimte voldeed niet langer aan de ambities van de galerie en van onze kunstenaars. We hebben fantastische tentoonstellingen gepresenteerd in de Verlatstraat, maar we voelen dat het nu tijd is voor de volgende stap. Dit is een heel belangrijk moment voor de galerie.”

De nieuwe galerie moet een herkenningspunt en een ankerpunt worden in de buurt. Een aantrekkelijk gebouw langs de centrale promenade, dat mensen uitnodigt om binnen te komen. Het wordt ook een stedelijk gebouw, ambigu en direct: met de poort aan de straat. Als een aaneenschakeling van kamers ‘toont’ het gebouw zijn opbouw, zijn silhouet. Zowel aan de buitenkant als binnenin is dit direct voelbaar: ten midden van Nieuw Zuid komt een gebouw van 1.000 m2 dat ruimte geeft aan hedendaagse kunst. Een stockage ruimte, kantoren, een white cube, een kapel en een patio volgen elkaar op, als pure gebouwtypes waar kunst op verschillende manieren wordt ervaren. Het gebouw maakt zowel voor zijn directe omgeving als binnenin een statement; kunst staat centraal en is direct zichtbaar en toegankelijk voor iedereen in de stad.

Voor het nieuwe pand ging Tim Van Laere Gallery een samenwerking aan met de Belgische architecten OFFICE David Van Severen en Kersten Geers. De opdracht was eenvoudig: een gebouw creëren in functie van de kunst.

“Een inspirerende dialoog met Tim Van Laere Gallery heeft onze visie op kunstscenografie en tentoonstellingsruimtes scherpgesteld.”, aldus David Van Severen en Kersten Geers. “Met de nieuwe galerie op Nieuw Zuid toont Tim Van Laere Gallery karakter. De nieuwe wijk, een levendig stadsdeel, heeft nood aan een moeilijk, tegendraads centrum: een ziel. Ons gebouw is simpel, en ‘in your face’. Tims boeiende programmatie heeft nood aan een solide background. Een set van vijf kamers maken ruimtes voor kunst. De set van ruimtes maken een silhouet aan het plein.”

T​im Van Laere, 2018. Courtesy Tim Van Laere Gallery, Antwerp
T​im Van Laere, 2018. Courtesy Tim Van Laere Gallery, Antwerp

Tim Van Laere Gallery

Tim Van Laere Gallery is een Belgische galerie voor hedendaagse kunst in Antwerpen, opgericht in 1997 door Tim Van Laere. De galerie richt zich zowel op het werk van jonge, opkomende kunstenaars als gevestigde internationale hedendaagse kunstenaars. Sinds de oprichting heeft de galerie een stevige reputatie verworven in de Belgische en internationale kunstscene, met kunstenaars uit verschillende landen en een programma dat alle media vertegenwoordigt (beeldhouwkunst, schilderkunst, video, installatie, fotografie). In de afgelopen jaren hebben belangrijke namen zoals Kati Heck, Jonathan Meese, Adrian Ghenie, Rinus Van de Velde, Franz West, Henk Visch, Friedrich Kunath en Ben Sledsens solo tentoongesteld in de galerie. De galerie toont 6 tentoonstellingen per jaar en neemt deel aan een aantal internationale kunstbeurzen.


Kersten Geers en David Van Severen. Foto: Frederik Vercruysse / OFFICE KGDVS
Kersten Geers en David Van Severen. Foto: Frederik Vercruysse / OFFICE KGDVS

OFFICE Kersten Geers David Van Severen

Het internationaal vermaarde Brusselse bureau OFFICE Kersten Geers David Van Severen (opgericht in 2002) staat bekend om zijn eigenzinnige architectuur, waarin realisaties en theoretische projecten naast elkaar staan. Sinds de oprichting is OFFICE uitgegroeid tot een van de meest succesvolle en gerenommeerde architectenbureaus in België en op internationaal niveau. In 2008 mochten ze op de Architectuurbiënnale van Venetië het Belgisch paviljoen ontwerpen en met hun 'Garden Pavilion'-project wonnen ze in 2010 op diezelfde Biënnale de Zilveren Leeuw voor meest veelbelovende jonge architecten. In 2014, na de winst van de wedstrijd voor het Franstalig Zwitsers mediahuis in Lausanne, RTS, volgde een schaalvergroting. Sindsdien zijn ze een vaste speler in verschillende internationale competities. Daarnaast zijn er verschillende projecten in ontwikkeling zoals het Crematorium in Oostende, een woningbouwcomplex in Parijs en een kunstencentrum in Portland. Naast OFFICE zijn David Van Severen en Kersten Geers betrokken bij verschillende les- en onderzoeksprojecten, ze doceren aan de EPFL (CH), Harvard (US) en Columbia University (US).


Nieuw Zuid, een project van Triple Living

Duurzaamheid, architectuur en leefbaarheid. Dat zijn de drie pijlers waarop Nieuw Zuid gebouwd is. Met de nieuwe stadsbuurt bieden Stad Antwerpen en ontwikkelaar Triple Living een antwoord op de verwachte bevolkingstoename. De autoluwe stadswijk is een pionier in duurzaamheid, met onder meer het grootste warmtenet van België, wadi’s, groendaken, sorteerstraten... De locatie aan het Zuid en de Schelde is centraal maar bereikbaar, met een goede aansluiting op het openbaar vervoer en een vlotte ontsluiting naar de grote invalswegen. De site wordt voor zestig procent ingekleurd met groen, waaronder een park van 6 ha, wandel- en fietspaden, speelzones... Nieuw Zuid is een volwaardig onderdeel van de stad, waar het ideaal wonen, werken, winkelen en ontspannen is.

Courtesy Tim Van Laere Gallery, Antwerp en OFFICE Kersten Geers David Van Severen
Courtesy Tim Van Laere Gallery, Antwerp en OFFICE Kersten Geers David Van Severen

 

 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.