Tim Van Laere Gallery toont de eerste solotentoonstelling van Rinus Van de Velde in Italië

Tim Van Laere Gallery Rome presenteert I am done singing about the past, de achtste solotentoonstelling van Rinus Van de Velde sinds de start van de samenwerking tussen de kunstenaar en de galerie in 2011 en de eerste solotentoonstelling van de kunstenaar in Italië.

Hij onthult er een nieuwe reeks tekeningen in houtskool, kleurpotlood en oliepastel. In zijn tekeningen structureert hij de wereld met behulp van een verzameling beelden, die hij combineert tot het verhaal van zijn fictionele autobiografie. Volgens Van de Velde is liegen veel interessanter dan de waarheid vertellen. In zijn dagdromen reist hij overal naartoe, beleeft hij de meest interessante ontmoetingen en gesprekken en is hij wie of wat hij maar wil. Zijn werken geven die dagdromen vorm, waarin de waarheid wordt omsponnen door het web van leugens dat de kunstenaar weeft. De handgeschreven tekst onder de tekeningen is een fragment van de interne monoloog die Van de Velde voert. Elke regel onthult iets over zijn angsten, dromen, verlangens en gemoedstoestand.

Rinus Van de Velde is een totaalkunstenaar die voortdurend het spanningsveld tussen verbeelding en realiteit aftast met verschillende media, van tekeningen tot installaties, keramiek en film. In zijn tekeningen, die het hart van zijn oeuvre vormen, creëert hij een multiversum met uiteenlopende verhaallijnen waarin hij zijn werkelijke leven vervormt tot een fictionele autobiografie. Telkens verweeft hij de werkelijkheid met zijn verbeelding, en zo geeft hij zichzelf de vrijheid om zich alles wat in zijn wereld terechtkomt helemaal eigen te maken. Met de alter ego’s die hij in het leven roept, stapt hij in de schoenen van verschillende persona’s en verkent hij werelden die (nog) niet aan hem toebehoren. Al die werelden hebben één ankerpunt met elkaar gemeen: de kunstenaar zelf. Door impersonaties, zorgvuldig opgebouwde leugens en toe-eigening komt hij met elk werk een stapje dichter bij de verborgen waarheid over zijn eigen identiteit en kunstenaarschap.

Aan het begin van zijn carrière uitte hij zijn ideeën vooral met houtskool. Zijn tekeningen uit die periode onderscheiden zich duidelijk van de realiteit: ze leiden de kijker binnen in het zwart-witte universum waarin de vroege verhalen van Van de Velde zich afspelen. De voorbije jaren heeft hij zijn tekenstijl uitgebreid met kleur en experimenteerde hij met kleurpotloden om zich vrijer te kunnen uiten en meer lagen in zijn tekeningen te kunnen verwerken. Meer dan tien jaar lang zocht Van de Velde naar een kleurtechniek die zijn werken dezelfde uitdrukkingskracht en veelzijdigheid kon geven als houtskool. Zijn zoektocht leidde hem uiteindelijk naar oliepastel, een materiaal waarmee hij op dezelfde krachtige, vloeiende manier kan tekenen als met houtskool én waarmee hij zich op meer manieren kan uitdrukken.


Rinus Van de Velde
I am done singing about the past
4 mei – 6 juli 2024
Tim Van Laere Gallery Rome
Palazzo Donarelli Ricci ​
Via Giulia 98, ​
00186 Rome


Rinus Van de Velde

Rinus Van de Velde (°1983) woont en werkt in Antwerpen (België). Er zijn al solotentoonstellingen van zijn werk georganiseerd in internationale instellingen zoals Art Sonje Center, Seoul (2024); Jeonnam Museum of Art, Gwangyang (2024); Space ISU, Seoul (2024); Museum Voorlinden, Wassenaar (2023); BOZAR, Paleis voor Schone Kunsten, Brussel (2022); Kunstmuseum Luzern, Luzern (2021); FRAC des Pays de la Loire (2021); KWM artcenter, Peking (2019); Bærum Kulturhus, Sandvika (2019); Kunstpalais, Erlangen (2018); Nest, Den Haag (2017); Kunstmuseum Den Haag, Den Haag (2016); S.M.A.K., Gent (2015, 2008); Kunsthalle, São Paulo (2015); Centro de Arte Contemporáneo, Malaga (2013); Stedelijk Museum, Schiedam (2012); Institut für zeitgenössische Kunst, Neurenberg (2010) en nog veel meer.

De werken van Van de Velde zijn opgenomen in de collecties van A.Z. Artgestion Collection, Bilbao; Belfius Art Collection, Brussel; CAC, Malaga; Colección SOLO, Madrid; Erasmus Universiteit, Rotterdam; Ghisla Art Collection, Locarno; FRAC des Pays de la Loire, Nantes; Karel De Grote Hogeschool, Antwerpen; Kunsthalle, São Paulo; Kunstmuseum Den Haag, Den Haag; KPN Art Collection, Rotterdam; Kunstmuseum Luzern, Luzern; KWM artcenter, Peking; M HKA, Antwerpen; Museum Voorlinden, Wassenaar; S.M.A.K., Gent, en Stad Antwerpen.


 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.