Tim Van Laere Gallery start het nieuwe jaar met een opmerkelijke groepstentoonstelling met moderne en hedendaagse kunstenaars

Tim Van Laere Gallery presenteert vanaf 13 januari een unieke groepstentoonstelling waarin werken van Jean-Michel Basquiat, Bram Demunter, Isabella Ducrot, James Ensor, Adrian Ghenie, Anton Henning, Cameron Jamie, Pablo Picasso, Ben Sledsens, Ceija Stojka, Ed Templeton, Dennis Tyfus, Franz West en Rose Wylie worden samengebracht.

Deze tentoonstelling omvat dus zowel een selectie van hedendaagse als moderne kunstenaars die eenzelfde baanbrekende geest en eigenzinnigheid delen. Zo onthult deze tentoonstelling niet alleen de individuele profielen van de kunstenaars, maar laat ze ons ook hun unieke positie en concept herwaarderen.

Zowel Pablo Picasso, James Ensor, Jean-Michel Basquiat, Franz West als Ceija Stojka hebben een oeuvre achtergelaten dat tot vandaag nieuwe generaties kunstenaars blijft inspireren. Door hun werk in dialoog te plaatsen met hedendaagse werken van ​ kunstenaars als Bram Demunter, Ben Sledsens, Ed Templeton of Dennis Tyfus, wordt niet alleen de invloed van de moderne kunstenaars op deze generatie zichtbaar, maar laat het ook zien hoe hun werk door de jaren heen actueel is gebleven.

In de omgekeerde richting illustreert deze combinatie dan weer de kracht van de individuele stemmen van deze selectie hedendaagse kunstenaars, die zowel in conversatie kunnen gaan met het werk van elkaar als met het werk van generaties voor hun. 

Het concept van een "groepstentoonstelling", waar het grote publiek wordt uitgenodigd om nieuw werk van een verzameling kunstenaars te bekijken, is relatief recent in de kunstgeschiedenis: het begon allemaal met het Parijse Salons in 1737. Die jurysalons met vooropgestelde regels hielden stand voor ongeveer 130 jaar totdat de kunstwereld in opstand kwam. Sinds The Salon des Réfuses in 1863, een showcase van kunstwerken die werden afgewezen door de Parijse Salon, volgden een reeks aan baanbrekende groepstentoonstelling met werken die niet alleen de kunst, maar ook de westerse cultuur zelf veranderden. De meeste van deze groepstentoonstellingen voor 1960, van de eerste tentoonstelling van de impressionisten in 1874 tot de shows van de Gutai Art Association in Japan en Londen’s Independent Group in de late jaren ’50, werden allemaal georganiseerd door kunstenaars. In contrast, vanaf ruwweg de jaren ’60, werden de baanbrekende groepstentoonstellingen samengesteld door professionele tentoonstellingsmakers, van galeries tot biennales. Die verschuiving zorgde voor een verandering in het dialoog, waar voorheen enkel kunstenaars en publiek samenkwamen is er nu ook een derde speler aanwezig.


Swim the Mountain Climb the Sea
13 januari - 19 februari 2022
Tim Van Laere Gallery ​
Met: Jean-Michel Basquiat, Bram Demunter, Isabella Ducrot, James Ensor, Adrian Ghenie, Anton Henning, Cameron Jamie, Pablo Picasso, Ben Sledsens, Ceija Stojka, Ed Templeton, Dennis Tyfus, Franz West en Rose Wylie


 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.