Tim Van Laere Gallery presenteert een solotentoonstelling van Tomasz Kowalski

Tim Van Laere Gallery presenteert Proto-Weather, de vierde solotentoonstelling van de Poolse kunstenaar Tomasz Kowalski in de galerie. De tentoonstelling toont 12 schilderijen op canvas en een grote selectie werken op papier.
 

Kowalski, die in 1984 geboren werd in de Poolse stad Szczebrzeszyn, is een sleutelfiguur in de opkomende Poolse schilderkunst van vandaag. Net als vele andere kunstenaars van zijn generatie is Kowalski openhartig en zelfzeker, wat zich vertaalt in werken die uitbundig en origineel zijn, zowel vormelijk als in kleurgebruik. De combinatie van Kowalski's verbeeldingskracht, zijn figuratieve spel met abstractie en zelfverzekerde omgang met de verf geeft zijn werk een unieke vitaliteit. Zijn schilderijen zijn een micro-utopie, een weerspiegeling van een hypothetische realiteit of gewoon een weergave van wat het betekent om vandaag te leven, hier.
 

Kowalski wijst politiek geëngageerde kunst resoluut af om een nieuw soort surrealisme te omarmen. Hij creëert fantastische werelden waarin theatrale elementen, fantasie en verbeelding overheersen. De invloed van psychedelica en postmoderne Amerikaanse literatuur is prominent aanwezig in zijn werk. Maar evenzeer is zijn werk geworteld in de artistieke traditie. Zo doet zhet denken aan dat van Breughl, Watteau en Ensor, maar eveneens aan het Dadaïsme, de futuristische kostuums van Oscar Schlemmer en het surrealisme van Marcel Duchamp.

De praktijk van Kowalski is natuurlijk geëvolueerd uit een uitgebreid gesprek met familie en vrienden. Zo werden recente wandtapijten die hij samen met zijn moeder en textielkunstenares Alicja Kowalska maakte, gepresenteerd in een duo-tentoonstelling in Londen in 2018. Zijn werken vloeien dus voort uit een gemeenschap, die op haar beurt weer leeft in het werk. Voor deze show zal hij speciaal ontworpen schermen presenteren die ontworpen en geproduceerd werden door zijn vader.

Tomasz Kowalski
22 March 2018 - 5 May 2018
Tim Van Laere Gallery

--------------------------------------------------------------------------------

Tomasz Kowalski
Tomasz Kowalski (geboren in 1984 in Szczebrzeszyn, Polen) woont en werkt in Warschau en Szczebrzeszyn. Solotentoonstellingen van hem vonden plaats in het Contemporary Art Museum in St. Louis (VS) en het Centre for Contemporary Art Ujazdowski Castle in Polen. Groepstentoonstellingen waren er onder meer in La Kunsthalle, Centre d'art Contemporain en het Centre Pompidou in Frankrijk, MSN-Museum of Modern Art in Polen, Kunsthalle Wien en Mumok-museum Moderner Kunst Stiftung Ludwig in Oostenrijk, De Appel in Nederland en het S.M.A.K. in Gent.

 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.