Tim Van Laere Gallery presenteert een solotentoonstelling van Ryan Mosley

Tim Van Laere presenteert de tweede solotentoonstelling van de Britse kunstenaar Ryan Mosley (°1980 Chesterfield, woont en werkt in Sheffield), getiteld Under Moon.

Met zijn persoonlijke stijl en beeldtaal vervaagt Mosley de grenzen tussen het figuratieve, het antropomorfe en zelfs het abstracte. Hij schildert vrijuit en onbeschaamd vanuit de verbeelding, en creëert zo een universum waarin hij het dagelijkse leven transformeert naar iets fantastisch. In zijn schilderijen zijn tijd, plaats, geschiedenis, de personages die ze bevolken en de ruimte die ze bewonen allemaal kromgetrokken, vervormd, in de war. 

In deze tentoonstelling presenteert Mosley een nieuwe reeks werken, geïnspireerd door de sluimerende aanwezigheid van de maan. Zijn personages — acteurs en actrices, flaneurs, dandy's, drag-acts en hondenuitlaters — bewonen een modernistische wereld waarin ze een dialoog naspelen gevormd vanuit alle denkbare mogelijkheden, feiten en fictie. Elk personage deelt dezelfde ambiguïteit en tragedie als de maan waar ze onder zitten. Deze ambiguïteit is merkbaar in alle aspecten van Mosley's schilderijen; van zijn keuze van kleuren, motieven en patronen tot de veranderende betekenis van zijn personages en verhalen.

Mosley verwijst in zijn werk naar verhalen die gebaseerd zijn op fictie zoals de Griekse mythes, fabels, oude verhalen en folklore. Door zijn spontane benadering van schilderen verschijnen zijn personages en verhalen organisch. 

Under Moon is een goed voorbeeld van hoe Mosley werkt:

“Het werk Under Moon begon met een mannelijke protagonist die op het centraal podium van een regionaal theater zijn tekst inoefent. Omdat ik vond dat het podium niet helemaal werkte in de compositie, besloot ik de vloerplanken te overschilderen wat resulteerde in wat voor mij leek op de uitgeholde romp van een kano. Dit begon meteen te lezen als de veerman in het midden van zijn taken, Charon die zijn obool verdient terwijl hij de recent overledenen over de rivier Styx vaart.", legt Mosley uit. "Nadat het schilderij lang genoeg in de studio stond, raakte ik gehecht aan het personage en werd ik opnieuw vertrouwd met de Griekse mythes. Wanneer ik meer over het personage Charon las, ontdekte ik dat hij zijn naam deelt met de maan van Pluto. Dit was voor mij een teken dat de maan als motief en haar aanwezigheid in het dagelijkse leven de richting van deze serie werken aanstuurde.”

 

De werken van Ryan Mosley werden internationaal geëxposeerd in tentoonstellingen waaronder Aston Hall Museum, Birmingham; Kunsthaus Baselland, Basel; Saatchi Gallery in The Hermitage, Sint-Petersburg; Museum Sheffield, Sheffield; Arp Museum Bahnhof Rolandseck, Remagen; Museum of Modern Art, Baku; Modem Museum, Hongarije. Zijn werken maken deel uit van openbare collecties zoals Milwaukee Art Museum, Arts Council Collection, Falckenberg Collection, Saatchi Collection en Museum of Art, Rhode Island School of Design.Ryan Mosley
Under Moon
25 oktober - 1 december 2018
Tim Van Laere Gallery
Verlatstraat 23-25,
2000 Antwerpen

Micha Pycke

Club Paradis | PR & Communications

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.