Tim Van Laere Gallery presenteert een solotentoonstelling van Friedrich Kunath

Tim Van Laere presenteert een solotentoonstelling van de in Duitsland geboren en in LA wonende kunstenaar Friedrich Kunath.

Kunath is een multidisciplinaire kunstenaar - schilder, tekenaar en beeldhouwer - die zijn dynamiek en inspiratiebronnen put uit de hem omringende wereld. Na een klassieke kunstopleiding te hebben genoten, produceert de kunstenaar veelzijdig, ongerijmd en diverse werken die niet in één vakje onder te verdelen zijn. De wereld van Kunath is absurd, psychedelisch, vol humor én ernstig en zijn werken zijn doordrongen van conceptuele kunst, Duitse romantiek en symboliek.

Kunath groeide op in Oost-Duitsland van de jaren zeventig en tachtig, met skateboarden en Hollywood-films. De cultuur van de Amerikaanse Westkust trok hem als tiener meer aan dan de Duitse grootheden als Goethe en Schiller. Kunath trok naar Los Angeles,n het naïeve gevoel van vrijheid en het goede leven achterna.  De glamour, kitsch, vrijheid en het goede leven van California speelt dus een belangrijke rol in zijn werken.

De wereld van Kunath is dan ook - net als het leven in Californie - absurd, psychedelisch en vol humor. Hij combineert kitsch en clichés met de grote vragen van het leven. De gelaagdheid van Kunath komt concreet in de schilderijen tot uitdrukking met motieven en tekstfragmenten die naast of op landschapsachtergronden staan; vergezichten waarin vaak een ondergaande zon of regenboog (dé clichés van het romantische verlangen) figureren. De laatste jaren staat Kunath vooral bekend om zijn gladde, met airbrush behandelde doeken van zonsondergangen. Hij refereert daarmee duidelijk aan de beroemde negentiende-eeuwse romantische kunstenaar Caspar David Friedrich. ‘Mijn zonsondergangen verwijzen naar het cliché van het kunstenaarschap, en ook naar de zoektocht van mensen naar een beter leven in het Westen’, vertelt Kunath. ‘Ze zijn zo over de top en hol dat ik mijn cartoonfiguren in dit lege landschap kan plaatsen om op een naïeve manier existentiële vragen aan de kaak te stellen.'

De beelden worden opgebouwd uit verschillende lagen van bewustzijn, aangedreven door het autobiografische, het conceptuele en het emotionele. De gelaagdheid van Kunath komt concreet in de schilderijen tot uitdrukking met motieven en tekstfragmenten die naast of op landschapsachtergronden staan; vergezichten waarin vaak een ondergaande zon of regenboog (dé clichés van het romantische verlangen) figureren. Ironie en melancholie smelten samen in een blijmoedig vocabulaire, met steeds een nieuwe, glorieuze, zonsondergang aan de horizon. 


Friedrich Kunath
Where is the Madness that You Promised Me
17 mei 2018 - 23 juni 2018
Tim Van Laere Gallery
Verlatstraat 23-25
2000 Antwerpen


Friedrich Kunath

Friedrich Kunath werd in 1974 in Chemnitz, Duitsland geboren en woont en werkt nu in Los Angeles. Hij had solotentoonstellingen in het Sprengel Museum, Hannover (2012), Schinkel Pavillon, Berlijn (2011), het Hammer Museum, Los Angeles (2010), Kunstverein Hannover (2009), Kunsthalle Baden-Baden (2009) en Aspen Art Museum (2008). 

Zijn werk komt voor in de collecties van publieke instellingen als het Hammer Museum en LACMA in LA, het MoMA in New York, het Walker Art Center in Minneapolis en het Frans Hals Museum in Holland.

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.